Povežite se s nama

U fokusu

Davor Skroza: Izgleda da je Čistoća kriva za sve loše što se događa u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Kako bi odgovorili na vijećničko pitanje SDP-ovog Miroslava Markovića vezano uz nedoumice oko različite cijene prikupljanja otpada u pojedinim općinama i Gradu Varaždinu predstavnici Čistoće su organizirali konferenciju za medije.

Ističući kako mu je žao i da ga je iznenadilo da ga g. Marković nije osobno kontaktirao ili poslao upit u Čistoću ako je imao bilo kakvih nedoumica, započeo je Davor Skroza direktor Čistoće konferenciju za medije za koju su se odlučili nakon jučerašnjeg iznošenja netočnih podataka o razlici u cijenama odvoza komunalnog otpada. – Cijena minimalne javne usluge je definirana brojem odvoza i jediničnom cijenom. Jedinična cijena je za sve korisnike javne usluge u svim jedinicama lokalne samouprave 7,33 kuna koja se množi s brojem odvoza. Broj odvoza donose općinska vijeća i gradska vijeća i taj je broj objavljen u službenim glasilima Varaždinske županije – jasan je bio Skroza. Nastavio je da Čistoća već godinu i pol primjenjuje cijene koje su sukladne cjeniku koje je izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave dalo. Kako je i na sjednici Vijeća istaknuto navedeni su netočni podaci a do razlike u cijeni je došlo jer je u prezentiranim podacima bilo daleko više odvoza od stvarnog broja, jer su se neke općine naknadno odlučile smanjiti broj odvoza uvidjevši da im je u praksi to dovoljno. Pa tako Općina Beretinec kao i Općina Gornji Kneginec sada imaju 62 odvoza umjesto 94 kako je izneseno, ili primjerice Sračinec 59 umjesto 94 odvoza kako je prezentirao Marković.

– Ja vjerujem da g. Marković to nije napravio s nekom lošom namjerom nego je jednostavno izašao s neprovjerenim informacijama, zbog toga smo i sazvali ovu konferenciju i kažemo da to nije istina – rekao je direktor Čistoće. Na taj se način, nastavlja Skroza, ne samo ovim činom nego i unatrag nekoliko godina radi nepotreban pritisak da se trgovačkom društvu Čistoća želi srušiti ugled, da nas se omalovažava i da se prijeti radnicima na terenu, te iznose činjenice koje zaista ne stoje. A ukoliko netko ima bilo kakve sumnje u neispravnosti ili nezakonitosti u radu Čistoće neka prijavi nadležnim institucijama. – Podsjetimo samo da smo mi jedini dok nitko nije obračunavao odvoz po članu domaćinstva obračunavali po članu domaćinstva. Kad je zakon rekao ne, ne obraćunava se više po članu domaćinstva, onda smo prestali obračunavati, a druge jedinice lokalne samouprave su tek onda počele obračunavati po članu domaćinstva – zaključio je Skroza uz komentar kako izgleda da je Čistoća kriva za sve, i javne površine i privatne površine, divlje deponije, vjerojatno ćemo biti krivi što semafori ne rade u Gradu i sve ono za što mora biti netko kriv.

Voditelj službe operativnih poslova TD Čistoća, Franjo Rajner pojasnio je potom kako je organiziran sustav odvoza otpada po 19 zona i da zapravo u Gradu Varaždinu Čistoća odvozi daleko više puta nego je ugovoreno, jer kako kaže nisu mogli dozvoliti da se centar Grada pretvori u smetlište. Kada su uvidjeli da postoji potreba za dodatnim odvozom bio otpada, posebice ljeti, ili papira organizirali su dodatna odvoženja. Na taj način radnici Čistoće odrade i do 1680 sati više od onoga što je propisano, a gradu se ne naplaćuje gotovo milijun kuna više za sakupljanje otpada.

Predsjednik nadzornog odbora Čistoće, Miljenko Ernoić, javno je istaknuo nezadovoljstvo što se Čistoća stalno mora od nečega braniti, ali izgleda de je potrebo reći građanima i skrenuti pažnju na posljedice do kojih bi moglo doći zbog svih ovih grupa na društvenim mrežama i komentara koji su toliko uzeli maha, a nemaju nikakve veze s realnošću i s ovim što se događa. – Nadzorni odbor se redovito sastaje, puno članova dolazi i svi su obaviješteni o svemu i uvijek mogu tražiti dodatne informacije. Čistoća je uvijek sve na vrijeme i po zakonu napravila i dobila „po nosu“ , a primjer smo gospodarenja otpadom u Hrvatskoj – rekao je Ernoić.

Zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar na to je oštrim istupom dodao da su vijećnici SDP-a iznijeli gomilu laži i da je to što rade oblik nasilja.

– To im je politička agenda od početka i šire lažne informacije na temelju podataka koji nisu točni. Jučer je bio takav primjer kad je iznesena hrpa neistinitih brojki koje nisu potkrijepljene i to ukazuje na njihovu lijenost i šlamperaj, a samo je trebalo proći kroz odluke gradskih i općinskih vijeća – rekao je Avar.

U fokusu

Mirko Korotaj (HNS) istaknuo pet poglavlja za još jedan mandat načelnika Cestice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni načelnik općine Cestica Mirko Korotaj danas je istaknuo kandidaturu za predstojeće izbore koji će se održati 16. svibnja.

Uz sve kandidate za članove Općinskog vijeća podršku su mu dali Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije te ostali kandidati za načelnike iz Hrvatske narodne stranke.

U svojem izlaganju Mirko Korotaj usredotočio se na svoj program koji sadrži pet poglavlja, ali je i podsjetio na neke realizirane projekte: “Ono s čime kao kandidat za načelnika, ali i moj tim, zajedno izlazimo pred birače je program kontinuiteta i program nastavka razvoja naše općine, program nastavka velikih investicija. Ali prije svega želim istaknuti kako je naša općina u proteklom razdoblju postigla velike rezultate koji su itekako vidljivi i po kojima smo predvodnik i primjer ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u čitavoj Hrvatskoj. To je prvenstveno cjeloviti projekt ulaganja u obrazovanje i mlade obitelji. Sufinanciranje smještaja u dječjem vrtiću, besplatne radne bilježnice i mape, besplatni prijevoz učenika, područni odjel Glazbene škole i stipendiranje SVIH studenata s područja općine projekti su koje nemaju ni najrazvijeniji gradovi. Posebnu pažnju posvetili smo razvoju društvenog života, a kruna toga je izgradnja Kulturnog centra. Sportaši, umirovljenici, vatrogasci, KUD i ostale udruge nama su partneri s kojima smo u odličnoj suradnji postigli velike rezultate, a siguran sam da će tako biti i dalje. Gospodarski program koji provodimo četvrtu godinu pokazao je izvrsne rezultate. Kroz program mjera poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma sklopljeno je ukupno 110 ugovora.”

U pet poglavlja svojeg programa istaknuo je one kapitalne projekte za koje je rekao da čine razliku: “Prvo poglavlje obuhvaća modernu javnu i komunalnu infrastruktura, veliki projekt je modernizacija nerazvrstanih cesta za što smo već i potpisali ugovore za ukupno 20 dionica. Posebno ističem i uvođenje širokopojasnog interneta, za što su osigurana sredstva iz europskih fondova. U drugom poglavlju koje obuhvaća obiteljsku politiku i obrazovanje, uz nastavak svih dosadašnjih projekata koje sam ranije nabrojao je dogradnja dječjeg vrtića. Ono što želim još dodati jest povećanje naknade za novorođene za 1.000 kuna. Treći dio je gospodarski razvoj, a u ovom dijelu želim najaviti jedan novi i veliki projekt – Poduzetnički inkubator Cestica. Omogućit ćemo poduzetnicima početnicima, ali i svim zainteresiranim da uz minimalne troškove pokrenu svoje poslovanje. Kamp Cestica i Perivoj Križovljangrad dio su programa u turizmu i poljoprivredi, a sada kreću u drugu fazu izgradnje nakon što je dobivena građevinska dozvola, a za sam perivoj odobrena europska sredstva. U poljoprivredi nastavljamo s nizom mjera koje su se pokazale jako korisnima našim OPG-ovima. I peto poglavlje odnosi se na udruge i uz dosadašnja ulaganja u infrastrukturu i opremanje svih udruga, posebno je planirana energetska obnova Vatrogasnih domova u Babincu i Lovrečanu te Društvenog doma u Radovec Polju. I na kraju želim najaviti projekte za rekreaciju, a to su fitness centar na otvorenom, multifunkcionalni centar u Gornjem Vratnu, kao i teniske terene.”

Nastavite čitati

U fokusu

“Hrvatske šume uništavaju 550 radnih mjesta u Varaždinskoj županiji”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Glas poduzetnika javio se medijima u ime svog člana, Požgaj Grupe, vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama.

Kažu da Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije, dodaju iz Glasa poduzetnika.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, i Nikola Požgaj, generalni direktor Požgaj Grupe, o navedenom su uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

Pismo prenosimo u nastavku.

Poštovani gospodine Plenković,

obraćamo Vam se u ime našeg člana, Požgaj Grupe vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama. Naime, Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati!

Požgaj Grupa je poslovna grupacija čija je primarna djelatnost proizvodnja proizvoda od drva i jedni su od najvećih subjekata te izvoznika hrvatske drvne industrije. Svoje proizvode izvoze na više od 25 tržišta diljem Europe i svijeta. Početkom godine 2021. godine grupacija je zapošljavala 550 djelatnika u šest pogona na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Problemi počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels d.o.o. i Massive Lumber d.o.o.) odbačena su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju. Povratna informacija izazvala je, u najmanju ruku iznenađenje, budući da se ništa u proizvodnoj i vlasničkoj strukturi ovih društava, kao ni u ukupno dostavljenoj dokumentaciji u odnosu na prethodne godine nije promijenilo. Požgaj Grupa odmah je uložila žalbu, a Hrvatske šume su nakon toga provele višetjedni nadzor koji je uključivao snimanje raspoložive tehnologije, a kojim je utvrđeno da društva posjeduju svu potrebnu tehnologiju proizvodnje.

Glavni razlog ovakvog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj Grupi su četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine, društvima Požgaj Grupe je dodijeljeno 38% manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti prema propisanim kriterijima. Zbog toga je Požgaj Grupa morala tužiti Hrvatske šume. Predstavnici Požgaj Grupe su 8. veljače 2021. godine imali sastanak s Upravom Hrvatskih šuma koja ih je pokušala ucjenom natjerati da povuku tužbene zahtjeve. Postavili su to kao preduvjet da se potpiše godišnji ugovor za dodjelu trupaca. Radi o činu koji je protivan načelu poslovne etike i koji u najmanju ruku treba biti strogo sankcioniran.

Drugi razlog je taj što je Požgaj Grupa zajedno s tvrtkom Bauwerk-Boen iz Đurđevca prošle godine preko odgovornih institucija Hrvatske gospodarske komore tražila nadzor i reviziju provedenog Javnog poziva za prodaju trupaca za 2020. godinu. Također, javno su istupali upozoravajući na negativne trendove u industriji.
Hrvatske šume, zbog svega toga, pokušavaju diskreditirati Požgaj Grupu i kao glavni razlog problema navode trenutni dug te loš bonitet tvrtki. Međutim, riječ je o najobičnijoj manipulaciji. Postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca Hrvatskih šuma. Osim toga, važno je spomenuti da su društva Požgaj Grupe jedan od najvećih kupaca Hrvatskih šuma s iznosom većim od 40 milijuna kuna godišnje.

O cijeloj navedenoj problematici, predstavnici Požgaj Grupe razgovarali su s ministricom Vučković, 6. veljače 2021. godine, no do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Uprava Požgaj Grupe, zbog svega napisanog, krenula je s teškim razdobljem reorganizacije poslovanja, koje neminovno uključuje i gašenje pojedinih tvornica i raskidanje ugovora o radu sa zaposlenicima. Osim toga, morat će u potpunosti ugasiti proizvodnju namještaja u tvornici u Donjem Miholjcu i ugasiti proizvodnju drvenih kuća u Otočcu. Također, Požgaj Grupa više neće moći sudjelovati u obnovi Sisačko-moslavačke županije sa svojom akcijom “5 kuća za 5 obitelji.” Zbog postupaka Hrvatskih šuma, posao će izgubiti stotine radnika i uništit će se renomirana tvrtka koja ima 40 godina tradicije. Strašno je da 550 obitelji mora živjeti u neizvjesnosti i brizi zbog neodgovornih postupaka Uprave Hrvatskih šuma.

Očekujemo hitnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava kako bi se spasilo 550 radnih mjesta i poslovanje tvrtke koja iza sebe ima sjajne poslovne uspjehe. Inzistiramo da se donesu kvalitetna rješenja za Požgaj Grupu te da se postigne dogovor s Hrvatskim šumama.

Nastavite čitati