Kako bi odgovorili na vijećničko pitanje SDP-ovog Miroslava Markovića vezano uz nedoumice oko različite cijene prikupljanja otpada u pojedinim općinama i Gradu Varaždinu predstavnici Čistoće su organizirali konferenciju za medije.

Ističući kako mu je žao i da ga je iznenadilo da ga g. Marković nije osobno kontaktirao ili poslao upit u Čistoću ako je imao bilo kakvih nedoumica, započeo je Davor Skroza direktor Čistoće konferenciju za medije za koju su se odlučili nakon jučerašnjeg iznošenja netočnih podataka o razlici u cijenama odvoza komunalnog otpada. – Cijena minimalne javne usluge je definirana brojem odvoza i jediničnom cijenom. Jedinična cijena je za sve korisnike javne usluge u svim jedinicama lokalne samouprave 7,33 kuna koja se množi s brojem odvoza. Broj odvoza donose općinska vijeća i gradska vijeća i taj je broj objavljen u službenim glasilima Varaždinske županije – jasan je bio Skroza. Nastavio je da Čistoća već godinu i pol primjenjuje cijene koje su sukladne cjeniku koje je izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave dalo. Kako je i na sjednici Vijeća istaknuto navedeni su netočni podaci a do razlike u cijeni je došlo jer je u prezentiranim podacima bilo daleko više odvoza od stvarnog broja, jer su se neke općine naknadno odlučile smanjiti broj odvoza uvidjevši da im je u praksi to dovoljno. Pa tako Općina Beretinec kao i Općina Gornji Kneginec sada imaju 62 odvoza umjesto 94 kako je izneseno, ili primjerice Sračinec 59 umjesto 94 odvoza kako je prezentirao Marković.

– Ja vjerujem da g. Marković to nije napravio s nekom lošom namjerom nego je jednostavno izašao s neprovjerenim informacijama, zbog toga smo i sazvali ovu konferenciju i kažemo da to nije istina – rekao je direktor Čistoće. Na taj se način, nastavlja Skroza, ne samo ovim činom nego i unatrag nekoliko godina radi nepotreban pritisak da se trgovačkom društvu Čistoća želi srušiti ugled, da nas se omalovažava i da se prijeti radnicima na terenu, te iznose činjenice koje zaista ne stoje. A ukoliko netko ima bilo kakve sumnje u neispravnosti ili nezakonitosti u radu Čistoće neka prijavi nadležnim institucijama. – Podsjetimo samo da smo mi jedini dok nitko nije obračunavao odvoz po članu domaćinstva obračunavali po članu domaćinstva. Kad je zakon rekao ne, ne obraćunava se više po članu domaćinstva, onda smo prestali obračunavati, a druge jedinice lokalne samouprave su tek onda počele obračunavati po članu domaćinstva – zaključio je Skroza uz komentar kako izgleda da je Čistoća kriva za sve, i javne površine i privatne površine, divlje deponije, vjerojatno ćemo biti krivi što semafori ne rade u Gradu i sve ono za što mora biti netko kriv.

Voditelj službe operativnih poslova TD Čistoća, Franjo Rajner pojasnio je potom kako je organiziran sustav odvoza otpada po 19 zona i da zapravo u Gradu Varaždinu Čistoća odvozi daleko više puta nego je ugovoreno, jer kako kaže nisu mogli dozvoliti da se centar Grada pretvori u smetlište. Kada su uvidjeli da postoji potreba za dodatnim odvozom bio otpada, posebice ljeti, ili papira organizirali su dodatna odvoženja. Na taj način radnici Čistoće odrade i do 1680 sati više od onoga što je propisano, a gradu se ne naplaćuje gotovo milijun kuna više za sakupljanje otpada.

Predsjednik nadzornog odbora Čistoće, Miljenko Ernoić, javno je istaknuo nezadovoljstvo što se Čistoća stalno mora od nečega braniti, ali izgleda de je potrebo reći građanima i skrenuti pažnju na posljedice do kojih bi moglo doći zbog svih ovih grupa na društvenim mrežama i komentara koji su toliko uzeli maha, a nemaju nikakve veze s realnošću i s ovim što se događa. – Nadzorni odbor se redovito sastaje, puno članova dolazi i svi su obaviješteni o svemu i uvijek mogu tražiti dodatne informacije. Čistoća je uvijek sve na vrijeme i po zakonu napravila i dobila „po nosu“ , a primjer smo gospodarenja otpadom u Hrvatskoj – rekao je Ernoić.

Zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar na to je oštrim istupom dodao da su vijećnici SDP-a iznijeli gomilu laži i da je to što rade oblik nasilja.

– To im je politička agenda od početka i šire lažne informacije na temelju podataka koji nisu točni. Jučer je bio takav primjer kad je iznesena hrpa neistinitih brojki koje nisu potkrijepljene i to ukazuje na njihovu lijenost i šlamperaj, a samo je trebalo proći kroz odluke gradskih i općinskih vijeća – rekao je Avar.

Komentari

Komentara