Povežite se s nama

Međimurje

Dejan Buvač: “Međimurska popevka nam je priskrbila nacionalni legitimitet!”

Objavljeno:

- dana

Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Udruga „Matapur“ čija je predsjednica Lidija Bajuk i KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća zajedničkim su snagama 2012. godine krenuli u akciju da međimurska popevka dobije svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u čemu su i uspjeli te je 14. lipnja 2013. godine doneseno Rješenje Ministarstva kulture.

Njime je međimurska popevka dobila status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske u smislu članka 9. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Mjere zaštite

Samim Rješenjem utvrđene su i određene mjere zaštite (osigurati dostupnost javnosti, poticati sudjelovanje pojedinaca i grupa u izvođenju i prenošenju popevke, promicati i popularizirati kulturno dobro održavanjem stručnih skupova te putem pisanih i eletroničkih medija, educirati stručni kadar za prenošenje znanja i vještina ovog dobra, senzibilizirati javnost, nastaviti s istraživanjem kao i primjerenim dokumentiranjem, očuvanje međimurske popevke da bi se izbjegla opasnost od nestajanja i uništenja).

Na inicijativu nositelja, uz stručnu preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i odlukom Ministarstva kulture, prije dvije godine započelo se s pripremama za izradu nominacije za upis na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Nominacija je pripremljena u suradnji sa stručnjacima: dr. sc. Lidijom Bajuk, dr. sc. Nailom Ceribašić i dr. sc. Tvrtkom Zepcem, uz potporu lokalne zajednice i ustanova s područja Međimurske županije.

Pojedinci i institucije sa 73 pisane potpore podržali su nominaciju, što je najviše što je jedna nominacija ikada dobila. Na sjednici UNESCO-va Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u srijedu, 28. studenoga, u Port Louisu (Republika Mauricijus), međimurska popevka (tradicijski napjev Međimurja) kao samostalna nominacija upisana je na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Blago i inspiracija

– Tek sada nam predstoji veliki zadatak – da popevka i dalje živi u svojoj jezičnoj i glazbenoj tradiciji, ali i putem novih glazbenih izričaja. Međimursku popevku danas možemo čuti u izvedbi nekoliko glazbenih stilova: autentičnog, folklornog, klasičnog, zborskog, zabavnog, rock, jazz, etno… Ne samo da smo se trudili sačuvati popevku, već je ona zbog svoje topline postala inspiracijom mnogim umjetnicima. Time je ušla u suvremenost i dala još veći obol očuvanju baštine. Tradicija se mora čuvati, ali i nadograđivati za dobrobit svih nas koji volimo svoju zemlju. Svima nama je na neki način ponuđeno uzeti ono što smo dobili od svojih predaka i, naravno, predati to tradicijsko blago, očuvano i osuvremenjeno, budućim pokoljenjima; samo na taj način tradicija ima budućnost! – kaže predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije, Dejan Buvač.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje