Povežite se s nama

U fokusu

Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Vrček: Nije nam drago što informatičari puni znanja odlaze iz Hrvatske

Objavljeno:

- dana

SVEČANO UZ DAN FOI-JA U HNK VARAŽDIN

– Još se usuđujemo sanjati. Još uvijek čvrsto vjerujemo u urbani kampus koji bi nam omogućio upis više studenata i čime bismo povećali sadašnje prostorne kapacitete.

Pomognite nam da mi možemo pomoći gradu i regiji, da Varaždin postane pravi studentski grad i da centar zaživi – poručio je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan varaždinskog FOI-ja na svečanoj sjednici u varaždinskom HNK kojim je obilježena 54. obljetnica postojanja i 42. obljetnica osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

Radimo na maksimumu snaga!

Dekan varaždinskog FOI-ja istaknuo je od države i lokalnih vlasti očekuju dvije stvari: jače zalaganje za urbani kampus u Varaždinu, ali i ozbiljniju orijentaciju prema STEM područjima, o čemu su izvijestili i predsjednicu države Kolinde Grabar-Kitarović prilikom njezine nedavne posjete tom fakultetu.

FOI godinama uspješno djeluje u području informacijskih i komunikacijskih znanosti te je u tom segmentu vodeći fakultet u Hrvatskoj.  Trenutno na fakultetu studira oko 3.000 studenata, no potrebe tržišta za stručnjacima ovog područja su velike.  

FOI ne može popuniti potražnju za informatičarima na tržištu s postojećim kapacitetima – upozorio je prof. dr. sc. Vrček 

– Uvijek je bilo teško slijediti trendove u informatičkoj industriji, ali mi smo sretni što se uspijevamo nositi s tim valom promjena i educirati ljude za suvremene izazove tržišta rada koji nisu mali. Djelujemo u dva polja: informacijske znanosti i ekonomika poduzetništva, što nam omogućava da kod studenata njegujemo poduzetnički duh. Zaista ulažemo puno napora da na tržištu rada popunimo prazni prostor jer potražnja za informatičarima u nevjerojatnom je porastu i FOI ne može popuniti tu potražnju s postojećim kapacitetima. Radimo na maksimumu svojih snaga što se tiče obrazovanja – rekao je prof. dr. sc. Vrček i dodao kako oni na FOI-ju jasno znaju gdje su i što rade.

– Imamo Centar za potporu studentima i razvoj karijera koji je vrlo aktivan,  pokušavamo promovirati poduzetništvo kroz [email protected] program, a ove godine studenti ekonomike poduzetništva osnovali su Business club. Održali smo iznimno uspješan Tjedan karijera, stručni skup FSEC o informacijskoj sigurnosti, a surađujemo s vojskom te sudjelujemo u vojnim cyber security vježbama. Projektno smo vrlo aktivni. Imamo pokrenuto ukupno 30 projekata, od kojih je osam međunarodnih, a ovom prigodom istaknuo bih projekt e-Škole i novi, HORIZON 2020. projekt CRISS  kojem je cilj razviti i pokrenuti u školama diljem Europe ekosustav razvijen u računalnom oblaku. Uz sve to FOI je društveno odgovoran. Kroz Centar za volontiranje i humanitarni rad godišnje odradimo 600 volonterskih sati, Scibar kojim se već 15 godina uspješno promovira znanost, a imamo i akademski pjevački zbor FOI-ja  – istaknuo je prof. dr. sc. Vrček.  

FOI kao dobar primjer

O značaju FOI-a u okviru Sveučilišta u Zagrebu govorila je prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom.

– Broj e-kolegija na fakultetima je u porastu i upravo je u razvoju e-učenja važnu ulogu imao FOI. S ovog fakulteta potekle su i nove web stranice, što je doprinijelo vidljivosti Sveučilišta u Zagrebu, a FOI je primjer fakulteta koji je najdosljednije proveo Bolonju – istaknula je prof. dr. sc. Čuković-Begić,  koja je uz prof. dr. sc. Mirjanu Hruškar, prorektoricu za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete FOI-u čestitala Dan fakulteta u ime rektora i Uprave Sveučilšta u Zagrebu.  

Na svečanosti u varaždinskom HNK bio je i ravnatelj SC-a Varaždin Nenad Milijaš, saborski zastupnik Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, župan Predrag Štromar te brojne osobe iz političkog i javnog života.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 21. travnja, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, ističu iz Varaždinske županije.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Nastavite čitati