Povežite se s nama

U fokusu

Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Vrček: Nije nam drago što informatičari puni znanja odlaze iz Hrvatske

Objavljeno:

- dana

SVEČANO UZ DAN FOI-JA U HNK VARAŽDIN

– Još se usuđujemo sanjati. Još uvijek čvrsto vjerujemo u urbani kampus koji bi nam omogućio upis više studenata i čime bismo povećali sadašnje prostorne kapacitete.

Pomognite nam da mi možemo pomoći gradu i regiji, da Varaždin postane pravi studentski grad i da centar zaživi – poručio je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan varaždinskog FOI-ja na svečanoj sjednici u varaždinskom HNK kojim je obilježena 54. obljetnica postojanja i 42. obljetnica osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

Radimo na maksimumu snaga!

Dekan varaždinskog FOI-ja istaknuo je od države i lokalnih vlasti očekuju dvije stvari: jače zalaganje za urbani kampus u Varaždinu, ali i ozbiljniju orijentaciju prema STEM područjima, o čemu su izvijestili i predsjednicu države Kolinde Grabar-Kitarović prilikom njezine nedavne posjete tom fakultetu.

FOI godinama uspješno djeluje u području informacijskih i komunikacijskih znanosti te je u tom segmentu vodeći fakultet u Hrvatskoj.  Trenutno na fakultetu studira oko 3.000 studenata, no potrebe tržišta za stručnjacima ovog područja su velike.  

FOI ne može popuniti potražnju za informatičarima na tržištu s postojećim kapacitetima – upozorio je prof. dr. sc. Vrček 

– Uvijek je bilo teško slijediti trendove u informatičkoj industriji, ali mi smo sretni što se uspijevamo nositi s tim valom promjena i educirati ljude za suvremene izazove tržišta rada koji nisu mali. Djelujemo u dva polja: informacijske znanosti i ekonomika poduzetništva, što nam omogućava da kod studenata njegujemo poduzetnički duh. Zaista ulažemo puno napora da na tržištu rada popunimo prazni prostor jer potražnja za informatičarima u nevjerojatnom je porastu i FOI ne može popuniti tu potražnju s postojećim kapacitetima. Radimo na maksimumu svojih snaga što se tiče obrazovanja – rekao je prof. dr. sc. Vrček i dodao kako oni na FOI-ju jasno znaju gdje su i što rade.

– Imamo Centar za potporu studentima i razvoj karijera koji je vrlo aktivan,  pokušavamo promovirati poduzetništvo kroz startup@foi program, a ove godine studenti ekonomike poduzetništva osnovali su Business club. Održali smo iznimno uspješan Tjedan karijera, stručni skup FSEC o informacijskoj sigurnosti, a surađujemo s vojskom te sudjelujemo u vojnim cyber security vježbama. Projektno smo vrlo aktivni. Imamo pokrenuto ukupno 30 projekata, od kojih je osam međunarodnih, a ovom prigodom istaknuo bih projekt e-Škole i novi, HORIZON 2020. projekt CRISS  kojem je cilj razviti i pokrenuti u školama diljem Europe ekosustav razvijen u računalnom oblaku. Uz sve to FOI je društveno odgovoran. Kroz Centar za volontiranje i humanitarni rad godišnje odradimo 600 volonterskih sati, Scibar kojim se već 15 godina uspješno promovira znanost, a imamo i akademski pjevački zbor FOI-ja  – istaknuo je prof. dr. sc. Vrček.  

FOI kao dobar primjer

O značaju FOI-a u okviru Sveučilišta u Zagrebu govorila je prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom.

– Broj e-kolegija na fakultetima je u porastu i upravo je u razvoju e-učenja važnu ulogu imao FOI. S ovog fakulteta potekle su i nove web stranice, što je doprinijelo vidljivosti Sveučilišta u Zagrebu, a FOI je primjer fakulteta koji je najdosljednije proveo Bolonju – istaknula je prof. dr. sc. Čuković-Begić,  koja je uz prof. dr. sc. Mirjanu Hruškar, prorektoricu za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete FOI-u čestitala Dan fakulteta u ime rektora i Uprave Sveučilšta u Zagrebu.  

Na svečanosti u varaždinskom HNK bio je i ravnatelj SC-a Varaždin Nenad Milijaš, saborski zastupnik Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, župan Predrag Štromar te brojne osobe iz političkog i javnog života.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Održan seminar zbog sve veće opasnosti za vatrogasce na odlagalištima otpada i reciklažnim dvorištima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Državne vatrogasne škole u Zagrebu održan je u srijedu jednodnevni seminar „Vatrogasne intervencije i opasnosti za vatrogasce na reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada“.

Organiziran u suradnji Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske (UPVH) i Hrvatske vatrogasne zajednice, seminar se bavio tematikom s kojom se vatrogasci često susreću u svojim intervencijama, a koja je osobito aktualna posljednjih dana kada se i Zagreb suočava s incidentnom situacijom na odlagalištu otpada.

Pritom je nekoliko radnika stradalo, a u kojoj su također bili angažirani vatrogasci.

Uvodno izlaganje su održali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik UPVH-a, ujedno zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković.

Zapovjednik Tucaković ovom je prilikom održao prezentaciju na temu Požari plastike pri čemu je ukazao na specifičnosti i učinke te naveo primjere iz bliske prošlosti.

– Ovdje je posebno važno naglasiti da se ozljede vatrogasaca neminovno događaju na intervencijama, ali stalnim proširenjem znanja, kompetencija i vještina utječemo na njihovo smanjivanje. I u narednom razdoblju planiraju se organizirati seminari i stručni skupovi u kojima će važnu ulogu imati Državna vatrogasna škola – istaknuo je Tucaković te zahvalio UPVH-u na suorganizaciji današnjeg seminara.

Seminar je okupio vatrogasne stručnjake iz cijele Hrvatske: zapovjednika VZ Grada Zagreba Sinišu Jembriha, zapovjednika VZŽ Varaždinske Željka Nagyja,  zapovjednika VZŽ Sisačko-moslavačke Marija Paluha, zapovjednika VZŽ Bjelovarsko-bilogorske Josipa Hegera, zapovjednika VZŽ Zagrebačke Darija Kezerića, zapovjednika VZŽ Ličko-senjske Zvonimira Lončarića te predsjednika VZŽ Karlovačke Roberta Hranilovića, kao i brojne vatrogasce iz cijele RH. 

Predavanja su obuhvaćala teme zapovijedanja i taktičkog raspoređivanja vatrogasaca na požaru reciklažnih dvorišta, problematike toksičnih učinaka spojeva koji nastaju gorenjem otpada, odnosa učinkovitosti gašenja u odnosu na provedene mjere zaštite od požara.

Jedna od tema bavi se i preventivnim mjerama zaštite zdravlja vatrogasaca, a na seminaru su izneseni i statistički podaci vezani za požare odlagališta otpada te preporuke za unaprjeđenje preventivnog pristupa postupanja vatrogasne službe i drugih subjekata.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje