Povežite se s nama

U fokusu

Dekan FOI-ja: sva provedena mjerenja vezana za antenu su unutar medicinskih standarda

Objavljeno:

- dana

Reagiranje

Nakon što smo u ovotjednom tiskanom izdanju Regionalnog tjednika, kao i na našem portalu objavili priču o “dimnjaku” na zgradi Fakulteta organizacije i informatike koji skriva antenu jednog teleoperatera, s varaždinskog fakulteta poslali su nam zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije.

>>U “dimnjak“ zgrade FOI-a sakrili antenu iznad dječjeg igrališta i glava studenata

Podsjetimo, na zgradi FOI-ja se već više od deset godina nalazi antena teleoperatera, iako u izmjenama Prostornog plana koje su na snazi od 2009. godine izričito piše: “Samostojeći antenski stupovi ne mogu se smještavati na parceli ili u neposrednoj blizini (unutar pojasa od 50 m) postojećih/planiranih lokacija škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih sadržaja, te zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara.”.

Reagiranje pristiglo s Fakulteta prenosimo u cijelosti.

Poštovani, kao čelnik Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu podnosim ovaj zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije, te tražim da isti, sukladno Zakonu o medijima objavite.

Naime, u Regionalnom tjedniku broj 698 od 03. listopada 2017. godine u članku pod naslovom “U “dimnjak” sakrili antenu iznad dječjeg igrališta i glava studenata” navedene su tvrdnje na koje zbog objektivnog informiranja javnosti moramo reagirati. Molim da objavite ispravak sljedećeg sadržaja:

Što se tiče antenskih prihvata na postojećim građevinama oni se, sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme od 21.11.2012 god.  i Uredbi o izmjenama uredbe od 20.08.2015. godine, više ne planiraju dokumentima prostornog uređenja ( č1.5.9.)., zbog čega izmjene i dopune prostornog plana Varaždinske županije iz 2009. godine nemaju učinak na gradnju antenskih prihvata u gradu Varaždinu 2017. godine.

Nadalje, podsjećamo i na činjenicu da je navedeni prihvat postavljen prije donošenja izmjena i dopuna prostornog plana Varaždinske županije u skladu sa svim važećim dozvolama i dopuštenjima, koja se i uredno od nadležnih ministarstava produljuju. Ne slažemo se senzacionalističkim isticanjem primjera našeg objekta, bez detaljnog istraživanja stvarnog stanja stvari u globalu, te time površnog progovaranja o temi o kojoj postoje vrlo različita mišljenja i vrlo često neznanstvena nagađanja i pristupi. FOI kao znanstvena institucija vjerujemo znanstvenim rezultatima, a ne pseudoznanosti i kao Fakultet temeljimo djelovanje na korištenju različitih informacijskih i komunikacijskih tehnologija pa tako i telekomunikacijskih. Na kraju napominjemo da su sva provedena mjerenja unutar medicinskih standarda.

Slijedom navedenog, pozivam Vas da u skladu sa obvezom iz čl. 40. i 41. Zakona o medijima, u zakonskom roku i na zakonom propisan način, objavite gornji ispravak objavljene informacije.” Stoji u reagiranju kojeg potpisuje Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Alen Runac u izbornu utrku s mjesta na kojem je zapečatio ljubavnu vezu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina u petak je održao sjednicu na kojoj je mr. sc. Alen Runac jednoglasno izabran kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Varaždina.

Tim povodom danas je na Trgu Slobode održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen kandidat Hrvatske demokratske zajednice koji ulazi u izbornu utrku. Uz Alena Runca, presici su prisustvovali Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, te Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije ove stranke.  

– Vjerojatno vam je malo čudna lokacija mog predstavljanja, ali ovo je meni vrlo bitno mjesto – uvodno je izjavio Alen Runac.

Napomenuo je i da s obzirom na to da voli simboliku, „umjesto klasičnog predstavljanja namjerava ispričati jednu priču“.

– U ovo vrijeme, dakle početkom ožujka, prije punih 37 godina, vraćao sam se iz diska „petitri“ koji je bio u Gimnaziji. Pratio sam doma mladu djevojku, koja je išla u prvi a ja u treći razred. Na ovom mjestu sam je pitao želi li hodati sa mnom i ona je pristala! Od onda je za mene krenulo sretno i uspješno razdoblje u kojemu sam postao i ponosni otac dvojice uspješnih sinova. Ovu priču sam vam ispričao, ovdje na mojem predstavljanju, jer smatram da je to najveći uspjeh u mom životu. Uz sve poslovne i sportske uspjehe, medalje i uspjehe u društvenom radu, obitelj je moj najveći uspjeh i jako sam ponosan na to – rekao je Runac.

I dodao:

– A Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, su isto tako moji i dragi su mi. Upravo njima želim pokloniti svu svoju pažnju i nastaviti s njima moju uspješnu priču. Zato s ovog mjesta pozivam sve Varaždinke i Varaždince da podrže moju kandidaturu za gradonačelnika, pa da svi zajedno krenemo u sretno i uspješno razdoblje. Iznimno je važno da budući gradonačelnik ima snažnu potporu Hrvatske Vlade. Bez te podrške ne mogu se realizirati veliki projekti koji su bitni za razvoj grada i podizanje standarda života Varaždinaca – objasnio je Runac.

Važna je dobra suradnja sa županom

Štoviše, ukazao je kako smatra da je od velike je važnosti dobra suradnja gradonačelnika i župana.

– Ovi sukobi koji se danas događaju na relaciji gradonačelnik-župan sigurno ne pridonose razvoju grada. Zato ću ja kao gradonačelnik bez obzira na ideološka uvjerenja ponuditi suradnju svim dobronamjernim strankama koje uđu u Gradsko vijeće i želim da zajedno upravljamo gradom u korist svih građana. Ideološkim podjelama nema mjesta u Varaždinu, ozbiljan gradonačelnik mora imati sadržaj, projekte, znanje i sposobnost. Na tom putu nikako neću biti sam, nego sam oko sebe kao i uvijek do sada u svim projektima, okupio kvalitetnu ekipu suradnika, najbolje što Grad Varaždin ima na svim poljima, od gospodarstva, kulture, sporta, mladosti i iskustva. Njih ću, kao i svoj predizborni program, uskoro predstaviti javnosti – ističe.

Na kraju je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da izađu na izbore i ozbiljno razmisle kojoj osobi će dati ovoga puta svoj glas.

– Glas za mene kao gradonačelnika – glas je za ostvarivanje ozbiljnih ciljeva u razvoju grada Varaždin – zaključio je Alen Runac.

Nastavite čitati