Povežite se s nama

U fokusu

Dekan FOI-ja: sva provedena mjerenja vezana za antenu su unutar medicinskih standarda

Objavljeno:

- dana

Reagiranje

Nakon što smo u ovotjednom tiskanom izdanju Regionalnog tjednika, kao i na našem portalu objavili priču o “dimnjaku” na zgradi Fakulteta organizacije i informatike koji skriva antenu jednog teleoperatera, s varaždinskog fakulteta poslali su nam zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije.

>>U “dimnjak“ zgrade FOI-a sakrili antenu iznad dječjeg igrališta i glava studenata

Podsjetimo, na zgradi FOI-ja se već više od deset godina nalazi antena teleoperatera, iako u izmjenama Prostornog plana koje su na snazi od 2009. godine izričito piše: “Samostojeći antenski stupovi ne mogu se smještavati na parceli ili u neposrednoj blizini (unutar pojasa od 50 m) postojećih/planiranih lokacija škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih sadržaja, te zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara.”.

Reagiranje pristiglo s Fakulteta prenosimo u cijelosti.

Poštovani, kao čelnik Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu podnosim ovaj zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije, te tražim da isti, sukladno Zakonu o medijima objavite.

Naime, u Regionalnom tjedniku broj 698 od 03. listopada 2017. godine u članku pod naslovom “U “dimnjak” sakrili antenu iznad dječjeg igrališta i glava studenata” navedene su tvrdnje na koje zbog objektivnog informiranja javnosti moramo reagirati. Molim da objavite ispravak sljedećeg sadržaja:

Što se tiče antenskih prihvata na postojećim građevinama oni se, sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme od 21.11.2012 god.  i Uredbi o izmjenama uredbe od 20.08.2015. godine, više ne planiraju dokumentima prostornog uređenja ( č1.5.9.)., zbog čega izmjene i dopune prostornog plana Varaždinske županije iz 2009. godine nemaju učinak na gradnju antenskih prihvata u gradu Varaždinu 2017. godine.

Nadalje, podsjećamo i na činjenicu da je navedeni prihvat postavljen prije donošenja izmjena i dopuna prostornog plana Varaždinske županije u skladu sa svim važećim dozvolama i dopuštenjima, koja se i uredno od nadležnih ministarstava produljuju. Ne slažemo se senzacionalističkim isticanjem primjera našeg objekta, bez detaljnog istraživanja stvarnog stanja stvari u globalu, te time površnog progovaranja o temi o kojoj postoje vrlo različita mišljenja i vrlo često neznanstvena nagađanja i pristupi. FOI kao znanstvena institucija vjerujemo znanstvenim rezultatima, a ne pseudoznanosti i kao Fakultet temeljimo djelovanje na korištenju različitih informacijskih i komunikacijskih tehnologija pa tako i telekomunikacijskih. Na kraju napominjemo da su sva provedena mjerenja unutar medicinskih standarda.

Slijedom navedenog, pozivam Vas da u skladu sa obvezom iz čl. 40. i 41. Zakona o medijima, u zakonskom roku i na zakonom propisan način, objavite gornji ispravak objavljene informacije.” Stoji u reagiranju kojeg potpisuje Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje