Povežite se s nama

Međimurje

Dekanovski načelnik Ivan Hajdarović: „Žitelji su nam na prvome mjestu!“

Objavljeno:

- dana

Dekanovec je s površinom jedva nešto većom od šest kvadratnih kilometara i s osamstotinjak stanovnika (774 prema popisu iz 2011.) najmanja hrvatska općina, no ono što im možda nedostaje veličinom nadoknađuju entuzijazmom i promocijom uz pomoć lika i djela njihova najpoznatijeg sumještanina, velikoga pokojnog „ezermeštra“ Florijana Andrašca, ali i gospodarskih subjekata.

Briga za sve generacije

– U prošloj su godini započeli radovi na nerazvrstanoj cesti i parkiralištu uz groblje s LED rasvjetom. Ukupna vrijednost radova po izvršenoj javnoj nabavi je 459.915 kuna s PDV-om. Ugovor je sklopljen s Kabel-montom iz Domašinca. Sveukupna vrijednost projekta, u što su uključeni radovi, projektna dokumentacija i stručni nadzor, iznosi 492.165 kuna.

Načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović

U prosincu je završen i projekt WiFi4EU, koji stanovnicima omogućuje besplatno korištenje bežične mreže na četirima lokacijama (unutar i ispred zgrade Općine, kod Vatrogasnoga doma DVD-a Dekanovec i kod Doma kulture). Vrijednost projekta je gotovo 112.000 kuna i u potpunosti je financiran dobivenim bespovratnim sredstvima. Lani su završeni radovi na obnovi pileka sv. Antuna u vrijednosti od 58.250 kuna – nabraja načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović.

Dodaje da je uređeno i postavljeno dugoočekivano dječje igralište kod sportsko-rekreacijskoga centra, a Općina se uključila i u sufinanciranje kupnje uređaja za terapiju visokim protokom kisika za potrebe Županijske bolnice Čakovec.

Stipendistice Valentina Furdi i Sara Mučić s načelnikom

– Općina je sklopila ugovor o kupovini poslovnoga prostora od Poljoprivredne zadruge Čakovec. Ispostavljen je račun u iznosu od 485.000 kuna i plaćene su dvije rate, dok treća dolazi na naplatu u rujnu. Podijeljeno je stotinjak darova za djecu do četvrtoga razreda osnovne škole, kao i božićnice u vrijednosti od 200 kuna svim umirovljenicima s primanjima manjim od 2000 kuna te svim osobama starijima od 80 godina bez obzira na visinu mirovine. Takve je božićnice dobilo osamdesetak osoba, a kao i svake godine, povodom božićnih blagdana darivali smo i desetak kućanstava težeg imovinskog stanja – objašnjava Hajdarović. Na području Dekanovca od tekuće akademske godine stipendije primaju dvije nove stipendistice: Valentina Furdi i Sara Mučić, koje primaju po 500 kuna mjesečno.

Sustavom stipendiranja u Dekanovcu dosad je prodefiliralo više od 65 osoba koje su koristile pomoć. Brojem visokoobrazovanih osoba jedna su od najobrazovanijih jedinica u Hrvatskoj. Osim toga, kaže dekanovski načelnik, žele osmisliti i financijsku konstrukciju za pomoć učenicima-srednjoškolcima koji žele upisati deficitarna zanimanja. Za sufinanciranje vrtića izdvojeno je 115.000 kuna.

Kanalizacija, vatrogasni dom…

– Krajem prošle godine obavljeno je strojno frezanje bankina na cesti do rijeke Mure te su obavljeni malčiranje granja, šikare i ostaloga raslinja uz pojas poljskih putova. Vrijednost obavljenih radova je 21.000 kuna. Radi se na završetku obnove vertikalne i horizontalne signalizacije svih ulica, a realizacija projekta dovršit će se u prvoj polovici godine. U suradnji s Međimurskim vodama dobivena je građevinska dozvola za kanalizaciju u Dekanovcu.

U rekonstrukciju će ići Murska ulica s odvojkom ulice Josipa Kocijana s modernijim uređenjem oborinske odvodnje, za što smo od Ministarstva regionalnog razvoja dobili 300.000 kuna. Očekuje se potpisivanje ugovora. Za udruge smo izdvojili 68.000 kuna, pri čemu će se održati one manifestacije za koje se budu mogli osigurati uvjeti. U vrijeme oko početka školske godine će se, primjerice, održati Glazbena večer Florijana Andrašeca, ako nam to budu dopustile epidemiološke mjere.

Lokacija budućega Vatrogasnog doma

Imamo pripremljene projekte, bude li raspisan kakav natječaj, i za izgradnju Vatrogasnoga doma. Time bi naši vatrogasci, čije će Društvo uskoro proslaviti 96 godina, napokon mogli kompletnu opremu držati na jednome mjestu i imati adekvatni prostor za djelovanje. Vrijedni DVD-ovci angažirali su se i u prikupljanju potrepština za stradale od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji – ističe načelnik.

Za kraj poručuje da u prvi plan stavljaju poznati „projekt ljudi“, uz koji nastoje pratiti potrebe svojih žitelja od rođenja do starosti.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!