Povežite se s nama

Život i društvo

Delagacija iz VI. OŠ Varaždin na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike i fizike u Poljskoj

Objavljeno:

- dana

POSJET

U sklopu projekta “Zdravi tjedan”  VI. OŠ ugostila je partnere iz škole  I Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki, Wieluń iz Poljske, a od 7. do 13. travnja predstavnici iz VI. OŠ Varaždin bili su u uzvratnom posjetu.

Ravnatelj Mario Stančić, učiteljica  matematike Nina Prašnjak, učiteljica kemije i biologije Karmen Holenda, učiteljica glazbene kulture Ružica Kapitan te učenici Alisa Pevec, Nika Vrček i Teo Putarek bili su u poljskom gradiću Wielunu u sklopu 2. Međunarodne olimpijade iz matematike i fizike na engleskom jeziku.

Od skijaškog centra do Znanstvenog centra “Nikola Kopernik”

Delegacija iz VI. OŠ prvo je stigla u poljski grad Zakopane, gdje su ih dočekali domaćini.

– Zakopane je najpoznatiji skijaški i zimski centar Poljske, smješten ispod najviših vrhova Tatri. Nakon dana provedenog u Zakopanama uputili smo se prema našem odredištu Wielunu gdje su nas dočekale i ostale delegacije koje su sudjelovale na Olimpijadi: Latvija, Ukrajina, Rumunjska i nekoliko srednjih škola iz Poljske – izvjestili su iz VI. OŠ Varaždin.

Samo natjecanje održano je u ponedjeljak, 10. travnja, a učenici VI. osnovne škole u skupini učenika srednjih škola pokazali su odlično znanje iz matematike i fizike i postigli zavidne rezultate.

Idućeg dana delegacija iz VI. OŠ bila je u Varšavi gdje su posjetili Znanstveni centar “Nikola Kopernik”, koji je sve oduševio. U srijedu, 12. travnja Varaždinci su proveli u školi domaćina, gdje su za učenike organizirane radionice iz fizike, biologije i stranih jezika. Nakon radionica, učenici njihove škole prezentirali su nam čime se bave u svoje slobodno vrijeme.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Ovaj vikend na varaždinskom nebu pravi padobranski spektakl

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon gotovo tri godine varaždinski aerodrom će ovoga vikenda, 24. i 25. travnja, ponovo biti domaćin velike priredbe. Padobranski boogie u Varaždinu ugostit će padobrance iz cijele Hrvatske koji će na nebu iznad Varaždina prirediti atraktivni padobranski show.

Na ovoj padobranskoj priredbi, koju organiziraju Grad Varaždin, tvrtka Parkovi i Aeroklub Varaždin, nastupit će iskusni padobranci iz cijele Hrvatske, a organizatori će onima željnih adrenalina omogućiti i tandemske skokove padobranom s 4.000 metara visine.

Program padobranskog mitinga – Varaždin boogie 2021., počet će u subotu već u 9 sati skokovima padobranaca, koji će točno u podne na varaždinski aerodrom spustiti zastave Grada Varaždina, Parkova i Aerokluba Varaždin. Uz atraktivni padobranski šou na nebu iznad Varaždina, program će biti organiziran i na aerodromu gdje će posjetitelji moći razgledati padobransku opremu te se bolje upoznati s ovim atraktivnim sportom.

– Ovakve padobranske priredbe su uvijek atraktivne, stoga mi je posebno zadovoljstvo što na aerodromu ponovo imamo Varaždin boogie. Vjerujem da organizacijom ovoga padobranskog šoua počinjemo revitalizirati padobranstvo u našem gradu. Podsjećam da su varaždinski padobranci bili državni reprezentativci i državni rekorderi, a to je tradicija kakvom se može malotko pohvaliti – naglasio je Josip Novak, predsjednik Aerokluba Varaždin.

Ulaz na varaždinski aerodrom bit će besplatan, no organizatori napominju da svi posjetitelji moraju nositi zaštitne maske te se strogo pridržavati svih protuepidemijskih mjera.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Maruševec slavi svoj dan – mons. Mrzljak postao počasni građanin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec 23. travnja slavi Dan općine, posvećen njihovom nebeskom zaštitniku svetom Jurju.

U četvrtak, 22. travnja, tim je povodom u znatno smanjenom obujmu u općinskoj zgradi je održana svečanosti povodom Dana Općine Maruševec te su uručene Nagrada za iznimna postignuća u proteklom razdoblju, plakete Općine Maruševec te Povelja počasnog građanina za izniman doprinos razvoju i napretku Općine Maruševec.

Marijan Fatiga, predsjednik Općinskog vijeća u posljednjem sazivu, na početku je pozdravio goste koji je istakao da bi u normalnim uvjetima proslava Dana općine bila bogata programom u kojem bi sudjelovale udruge s područja Općine Maruševec. Fatiga je spomenuo brojne ostvarene projekte u protekle četiri godine, ali i pohvalio rad vijećnika, koji su većinu odluka donijelo jednoglasno. Na kraju je čestitao dobitnicima nagrada te svim smještanima blagdan svetog Jurja.

– Bila mi je izuzetna čas biti na čelu Općine Maruševec i imati iza sebe ovakvo Vijeće. Napravili smo puno toga, a željeli još više. Ostvarili smo niz projekata. Prošli tjedan potpisali smo ugovor vrijedan 500.000 kuna za energetsku obnovu Društvenog doma u Druškovcu. Danas smo povodom Dana općine igrom slučaja dobili čestitku od Fonda za energetsku učinkovitost koji nam je odobrio projekat reciklažnog dvorišta vrijedan 3,9 milijuna kuna, od čega bespovratno 3,2 milijuna kuna. U protekle četiri godine pripremili smo projekte vrijedne 10 milijuna eura i vjerujem da će se oni ostvariti. Posebno sam ponosan što ćemo ponovno imati dobitnika Povelje počasnog građanina koji nam je kroz godine puno pomogao – rekao je načelnik Damir Šprem.

Streljački klub Metalac dobio je Plaketu Općine Maruševec u povodu 40. obljetnice postojanja, te za ostvarene rezultate i održavanje tradicije streljačkog sporta. Nagradu je preuzeo tajnik kluba Zdravko Kukec. Također, Plaketa Općine Maruševec za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, a povodom obilježavanja 30 godina od početka Domovinskog rata dodijeljena je Damiru Makovcu.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju, za predani rad i rezultate kao mentoru učenicima iz područja šaha i matematike dodijeljena je Mihaelu Vurušiću, učitelju „Gustav Krklec“ iz Maruševca.

Mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinskom u miru, primio je Povelja počasnog građanina Općine Maruševec za izniman doprinos razvoju i napretku Općine Maruševec. Mons. Mrzljak je u ime svih dobitnika zahvalio na nagrada i spomenuo važnost tradicije proslave svetog Jurja za maruševački kraj.

Nastavite čitati