Povežite se s nama

U fokusu

Delegacija Parkova na godišnjoj konferenciji Udruge znamenitih groblja Europe u Innsbrucku

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Parkova vratili su se iz Innsbrucka gdje su kao upravitelj Gradskog groblja Varaždin sudjelovali na godišnjoj konferenciji Udruge znamenitih groblja Europe.

Na konferenciji Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE), kojoj je cilj promocija groblja kao kulturne i povijesne baštine, članovi međusobno razmjenjuju iskustva i surađuju na međunarodnim projektima zaštite, obnove i održavanja značajnih groblja.

Ovogodišnja glavna tema konferencije, koju su otvorili Georg Willi, gradonačelnik Innsbrucka i predsjednica ASCE-a i direktorica Mariborskih groblja, Lidija Pliberšek, bila je Europska godina kulturne baštine.

Budući da se ove godine u studenome obilježava 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata, konferencija je za Varaždince bila prigoda govoriti o identificiranim žrtvama rata pokopanima na groblju u Varaždinu. O temi je govorio upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, dr. sc. Vladimir Huzjan, koji je s predstavnicima Parkova doputovao u Innsbruck.

U sklopu svojega predavanja na temu “Warriors section of the Varaždin city cemetery – the 100th anniversary of the end of the World War 1.“, dr. Huzjan je prezentirao analizu o žrtvama rata te nacrte i fotografije uređenja Ratničkog odjela na groblju tijekom 1930.-ih i kako je on uređen danas.

Varaždinsko groblje je uključeno u turistički projekt Ruta europskih groblja (European Cemeteries Route), koji je prije sedam godina dobio prestižnu nagradu Svjetske turističke organizacije, Ulysess 2011.

Iako danas postoji više od 30 kulturnih ruta koje djeluju pod okriljem Vijeća Europe, varaždinsko groblje jedino je iz Varaždina dio jedne takve međunarodne rute.

– Kao dio Rute europskih groblja, varaždinsko groblje se promovira diljem Europe što utječe na prepoznatljivosti Varaždina i varaždinskog groblja u europskim okvirima. I zbog toga smo u Parkovima posebno ponosni na činjenicu da je varaždinsko groblje najposjećenija turistička destinacija u gradu. O groblju brinu naši najbolji stručnjaci, koji se redovno educiraju o novim trendovima zaštite kulturne i spomeničke baštine – rekao je direktor Parkova, Alen Runac.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje