Povežite se s nama

Život i društvo

Delicije iz varaždinskog kraja prvi put predstavljene na dubrovačkom Mediteranskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Jedinstveni proizvodi Varaždinsko bučino ulje, Varaždinska heljda, proizvodi na bazi ljekovitog bilja, med iz Varaždinske županije, originalni suveniri te drugi proizvodi iz Varaždinske županije prvi su put predstavljeni na jubilarnom 20. Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva u Dubrovniku.

Dubrovčani i njihovi gosti će sve do nedjelje, 27. ožujka, moći upoznati proizvode iz Varaždinske županije, ali i njezinu turističku ponudu koju čine i bajkovite Kuće za odmor s pričom.  

Župan Anđelko Stričak je posebno istaknuo kvalitetu proizvoda proizvođača iz Varaždinske županije.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da Varaždinska županija ove godine prvi puta sudjeluje na Mediteranskom sajmu, čija je posebnost to što je specijaliziran za proizvode koji su danas sve traženiji među potrošačima. Naši građani sve više kupuju hranu koja je lokalno proizvedena i što manje tretirana. Upravo s takvim proizvodima sudjeluju na 20. Mediteranskom sajmu i naši proizvođači, a Varaždinska županija će ih i dalje u tome podupirati. Također, koristim priliku da građane najjužnije hrvatske županije, Dubrovačko-neretvanske, pozovem da obiđu našu županiju, da posjete neke od naših poznatih manifestacija kao što su Špancirfest, ludbreška Sveta nedjelja, Festival čipke u Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, Zeljarijada, Dani vrganja u Paki te da prenoće u kućama za odmor s pričom, obiđu i degustiraju kod naših OPG-ova, odnosno da povežemo sjever i jug Hrvatske – rekao je Stričak na otvorenju Sajma.

 Na svečanosti otvorenja Sajma bila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se osvrnula na bogato kulturno, tradicijsko i gastronomsko nasljeđe Republike Hrvatske.

– Ova manifestacija ima sjajnu, vrijednu i veliku budućnost. Pitanje zelenih politika, zelene arhitekture, otpornosti na klimatske promjene temeljna su pitanja 21. stoljeća. Možemo biti zadovoljni i sretni što je naša domovina biološki raznolika, očuvana i bogata mnoštvom vrijednih, kulturnih, tradicijskih te gastronomskih nasljeđa koje trebamo ne samo čuvati, nego nadograditi, unaprijediti uz pomoć inovacija – izjavila je Vučković.

Voditelj Sajma mr. sc. Vedran Kraljević uručio je priznanje 20. Mediteranskog sajma, ‘Eko-oko’ županu Anđelku Stričaku, dok je drugo ‘Eko-oko’ pripalo predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore Mladenu Jakopoviću.

Uz domaćine iz Dubrovačko-neretvanske županije, pročelnika Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Ivu Klaića i  pročelnicu Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklinu Marević, na otvorenju Sajma bio je i naš pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek. Od proizvođača iz Varaždinske županije, svoje proizvode u Dubrovniku izlažu DOMED – obrt za pčelarstvo, OPG Kolenko, OPG Amalka Vukelić, Vila Sunčica j.d.o.o., OPG Jakopović, OPG Andreja Petrović, Mirjana Kocijan i Saperlot d.o.o.Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje