Povežite se s nama

Kultura

Denis i Anita Peričić u dva dana osvojili još dvije nove nagrade!

Objavljeno:

- dana

Nakon što im je kraj studenoga donio priznanja u Glini i Zrenjaninu, varaždinski književni dvojac Denis Peričić i Anita Peričić na samom su početku ovog mjeseca osvojili još dvije nove književne nagrade – i to dva dana zaredom, 2. i 3. prosinca, u dva grada, Karlovcu i Križevcima.

U petak su dodijeljene nagrade 17. natječaja za kratku priču „Zlatko Tomičić“ u organizaciji Književnoga kruga Karlovac. U konkurenciji 51 pristiglog rada 1. nagrada pripala je Denisu i Aniti Peričić za priču „Šahisti“. U subotu je u Križevcima održana završna večer 8. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Supružnici Peričić dobili su 3. nagradu u kategoriji eseja. Poznata autorica Zdenka Maltar iz Novog Marofa dobila je 2. nagradu za putopis, a pjesnikinja Ljiljana Lukačević iz Ivanca 3. nagradu za poeziju.

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO Ponuda Sajam antikviteta Varaždin bila je šarolika i zanimljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradska tržnica, u suradnji s članovima Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine, današnje je subote organizirala treći ovogodišnji prodajni Sajam antikviteta Varaždin.

Stiglo je oko 30 izlagača iz različitih gradova, uključujući Varaždin, Osijek, Rijeku, Zadar, Zagreb, te susjednih zemalja, Slovenije i Mađarske koji su svoje štandove postavili u Ulici Augusta Šenoe.

Brojni posjetitelji došli su pogledati što se nudi, ponešto naučiti te kupiti ono što im je privuklo pažnju. Dobro je poznato da su Varaždinci kroz povijest bili poznati kolekcionari.

Među posjetiteljima sajma bio je i gradonačenik Varaždina Neven Bosilj, koji je istaknuo kako je zadovoljan s brojem izlagača na jesenskom izdanju Sajma antikviteta, ali i interesom Varaždinaca: „Posebno me veseli sudjelovanje izlagača iz Mađarske, Austrije i Slovenije, što ovome sajmu daje međunarodni karakter, a isto tako i mogućnost da dio ovog ugođaja podijelim sa svojim kolegom, gradonačelnikom prijateljskog grada Schaffhausena iz Švicarske, Peterom Neukommom, kojem smo veoma zahvalni i na pomoći u organizaciji Varaždinskih baroknih večeri.“

Sajam je otvoren do 14 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Radionica „Osnove dramatizacije proznog teksta“ okupila 15-ak učitelja, nastavnika i profesora iz cijele županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 27. rujna, u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu održana je radionica „Osnove dramatizacije proznog teksta“ u organizaciji Kazališnog studija mladih povodom 150. obljetnice zgrade HNK-a u Varaždinu i Dana otvorenih vrata.

Na radionici je sudjelovalo petnaestak učitelja, nastavnika i profesora, voditelja dramskih i lutkarskih skupina u osnovnim i srednjim školama iz Varaždina i Varaždinske županije.

Pod stručnim vodstvom Tanje Novak, voditeljice Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu, polaznici radionice su ovladali osnovama dramatizacije kraćeg proznog teksta, naučili tehnike i načine pretvorbe književnog teksta u dramski tekst te usvojili kako na stručan, ali i zabavan način s dramskom skupinom kreirati autorsku dramatizaciju.

Dramatizirali su bajku „Crvenkapica“ Braće Grimm, a najveći izazov im je bio kako narativan tekst pretvoriti u dramski, odnosno u medij za prikazivanje. Radionica je obuhvatila vođenje polaznika kroz izradu scenoslijeda te kroz procese oživljavanja likova, dijaloga i radnji proizašlih iz fabule.

Polaznici su se bavili i pitanjem kontekstualizacije – kako pisani predložak provesti u suvremeni kontekst te su, čitajući napisano na konkretnim primjerima, uočavali važnosti tempa, dinamike i unaprijed postavljene dramaturške linije.

– Radionica je bila besplatna i naš dar polaznicima. Bilo nam je važno da se i Kazališni studio mladih uključi u bogat slavljenički program kojim Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu obilježava 150. godišnjicu od otvorenja zgrade. Ideja nam je bila da uz slavlje promičemo i dramsko-pedagoški rad te da u suradnji s Gradskom knjižnicom „Metel Ožegović“, u čijem smo divnom prostoru radionicu održali, posredno promičemo i kulturu čitanja – izjavila je Tanja Novak.

Osim dramsko-pedagoškim radom, Novak se bavi i dramaturgijom u kazalištu za djecu i mlade te je vanjski suradnik predavač na Učiteljskom fakultetu. Dobitnica je Nagrade „Mali Marulić“ za najbolji dramski tekst 2018. godine na istoimenom festivalu Hrvatske drame za djecu u Splitu za predstavu „Puž muž“ te Nagradu za najbolji dramski tekst za predstavu „Vuka se ne bojim ja“ na 6. FEDU festivalu u Sarajevu 2020. godine.

– Bilo nam je vrlo zabavni i korisno. Edukacijske radionice kao što je ova su rijetke, a nama vrlo potrebne – podijelila je svoje iskustvo s radionice Natalija Mihalić iz Osnovne škole Martijanec, jedna od petnaestak polaznika koji u svojim školama rade s djecom i mladima, spremaju ih za smotru Lidrano, vode dramske skupine ili tek skupljaju hrabrost da se upuste u dramski rad.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje