Povežite se s nama

Kultura

Denisu i Aniti Peričić nagrada Bošnjačke kulturne zajednice

Objavljeno:

- dana

Varaždinski pisci Denis i Anita Peričić dobitnici su prve nagrade na književnome natječaju „Štrpci bez mezara“, koji već tradicionalno organizira Bošnjačka kulturna zajednica u Novom Pazaru (Sandžak, Srbija).

Mezar je grob, a Štrpci su mjesto na granici BiH i Srbije, gdje su na željezničkoj postaji 27. veljače 1993. pripadnici srpske paravojne jedinice iz vlaka na relaciji Beograd – Bar oteli i mučki ubili 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, većinom državljane tadašnje SR Jugoslavije. Prema mišljenju nevladinih udruga, u zločin su bile umiješane i policija i Vojska Jugoslavije. Posmrtni ostaci 16 žrtava još nisu pronađeni, a nisu poznata ni imena svih počinitelja i naredbodavaca.

Prije dvije godine Denis i Anita Peričić na istom su tematskome natječaju dobili drugu nagradu za esej „Vlak smrti“, a ove godine, prema prosudbi žirija na čelu s dr. Jahjom Fehratovićem, prvu nagradu zaslužili su za zajednički napisanu pjesmu (zapravo poemu od 111 stihova) naslovljenu „Slovo o posljednjim stvarima“. Rezultati natječaja objavljeni su na 25. obljetnicu srpskoga ratnog zločina u Štrpcima.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje