Povežite se s nama

Međimurje

Deset godina Savjetovališta za prevenciju suvišnih kila

Objavljeno:

- dana

REZULTATI

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije nedavno je obilježio desetu obljetnicu rada Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine.

Svečani program održan je 18. listopada u zgradi Scheier u Čakovcu. Voditeljica Savjetovališta Renata Kutnjak Kiš govorila je o desetogodišnjem iskustvu rada Savjetovališta, a psihologinja Berta Bacinger Klobučarić o radu grupe za podršku i grupe nordijskog hodanja.

Svjetski izazov

– Debljina danas predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i izazova suvremenog svijeta s obzirom na to da je poprimila epidemijske razmjere, izaziva brojne zdravstvene komplikacije i može dovesti do prijevremene smrtnosti. Također smanjuje kvalitetu života oboljelih i donosi velike direktne i indirektne troškove. Stoga je u sklopu programa “Zdrave županije” još 2007. godine u Zavodu započelo djelovati Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine namijenjeno odraslim osobama, a koje kontinuirano radi sve do danas – ističu u Zavodu.

Budući da se tjelesna aktivnost, uz pravilnu prehranu, smatra neizostavnim čimbenikom u prevenciji i tretmanu kroničnih bolesti, među kojima je i pretilost, Zavod pokreće i brojne inicijative s ciljem promicanja redovite tjelesne aktivnosti. Jedna od tih inicijativa je projekt “Pješke ili biciklom na posao”, koji je već desetu godinu zaredom proveden u rujnu.

 Svečani program obilježavanja jubileja Savjetovališta ujedno je bila prilika da se objave rezultati i podjele nagrade ovogodišnjim sudionicima natjecanja “Pješke ili biciklom na posao”.

Ove godine 91 sudionik

Natjecanje namijenjeno svim građanima pod nazivom “Pješke ili biciklom na posao” Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi već deset godina u suradnji s brojnim lokalnim partnerima. Glavni cilj je povećati broj aktivnih osoba na području transporta. Nakon što su natjecatelji mjerili vrijeme provedeno u aktivnom kretanju i svoje rezultate poslali u Zavod, izvučeni su dobitnici vrijednih nagrada, a njihova je dodjela upriličena povodom obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Savjetovališta za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine u Scheierici. U projektu je ove godine sudjelovao 91 sudionik, od čega je bilo 33 muškarca i 58 žena. Među njima bilo je 77 biciklista (29 muškaraca i 48 žena), koji su prošli 10.367,13 km, i 14 pješaka (4 muškarca i 10 žena), koji su prošli 946,35 km. To znači da su svi sudionici tijekom akcije ukupno prošli 11.313,48 km.
 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Novih 14 zaraženih u Međimurju, u subotu će se cijepiti još 1500 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 10% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavilo se 7 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 99. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.213 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 106 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Danas je točno godinu dana od kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj tijekom kojih je u Međimurskoj županiji ukupno zabilježeno 11.673 oboljelih COVID-19 osoba, a oporavilo se njih 11.326. Hospitalizirano je bilo više od 1000 osoba, a 832 osobe su otpuštene.

– To je 3,5 puta više od ukupnih kapaciteta Županijske bolnice Čakovec koja je jedina bolnica u Međimurju – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši važnost uloge i organizacije zdravstvenih ustanova na području Međimurske županije tijekom epidemije:

– PCR metodom testirano je 41.343 osoba što je 40% stanovništva, a taj ogroman posao odradilo je svega 12 vrijednih djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Kada uključimo testiranja brzim antigenskim testovima, testiranja u drugim županijama i dijagnostiku epidemiologa dolazimo do podatka da je sveukupno testirano više od polovice naših stanovnika. Njihove kontakte, mjere samoizolacije i praćenje njihovog statusa obavlja svega 4 epidemiologa.

Međimurska županija prva je u Hrvatskoj već prije pola godine uspostavila dežurstva primarne zdravstvene zaštite te je prva u Hrvatskoj uspostavila internetsku platformu za cijepljenje putem koje je uneseno više od 18.000 zahtjeva građana za cijepljenje.

Do danas su u Međimurskoj županiji cijepljene 5003 osobe, a do kraja tjedna bit će ih cijepljeno gotovo 7000, što je 6,5% stanovnika. Prosjek cijepljenih osoba u Hrvatskoj je 2,5%, što znači da će u Međimurju biti cijepljeno 2,5 puta više osoba nego na razini Hrvatske.

Nakon uspješno odrađene prve akcije masovnog cijepljenja u Međimurskoj županiji, u subotu, 27. veljače, nastavlja se druga faza cijepljenja tijekom koje se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, o čemu je izvijestila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl-Pal. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba. Liječnici opće medicine sastavit će popis pacijenata mlađih od 65 godina koji su prioritetni za cijepljenje s kroničnim, visoko rizičnim bolestima i onkoloških bolesnika, kako bi se i oni što prije cijepili.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 65 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 65 prošle nedjelje), odnosno 71 pozitivan ako se ubroje dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 75 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 135 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 145 prošle nedjelje), odnosno 164 pozitivna ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 173 prošle nedjelje). U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 997 osoba, od čega je evidentiran 71 pozitivan te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 7,8%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je preporuku gradovima i općinama da olakšaju i ubrzaju najugroženijim skupinama (starije i bolesne osobe) ispunjavanje zahtjeva za cijepljenjem te će njihovi djelatnici biti na raspolaganju za popunjavanje zahtjeva u situacijama kada građani nisu u mogućnosti sami predati zahtjev. Načelnik Stožera Josip Grivec kazao je da će i ovog vikenda u Čakovcu i Murskom Središću građani moći obaviti testiranje s brzim antigenskim testovima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec. Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Prijavite se za sudjelovanje na radionicama pletenja cekera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“ uskoro započinje s održavanjem praktičnih radionica pletenja cekera, odnosno cekara i drugih uporabnih predmeta od komušine.

Kako bi mogli isplanirati broj radionica i termine njihova održavanja, iz LAG-a pozivaju sve zainteresirane da se prijave putem e-maila [email protected] ili pozivom na broj 098 / 932 3599. Radionice će voditi iskusne cekerašice iz udruga s područja Općine Nedelišće, a za sudionike je osiguran sav potreban materijal i pribor za praktičan rad. Radionice će se održavati u popodnevno vrijeme u trajanju do tri sata prema epidemiološkim mjerama.

Ciklus edukativnih radionica „Cekari – tradicija na moderan način“ organizira LAG „Međimurski doli i bregi“ u okviru provedbe projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“, a koji je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“.

Nastavite čitati