Povežite se s nama

Međimurje

Deset godina Savjetovališta za prevenciju suvišnih kila

Objavljeno:

- dana

REZULTATI

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije nedavno je obilježio desetu obljetnicu rada Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine.

Svečani program održan je 18. listopada u zgradi Scheier u Čakovcu. Voditeljica Savjetovališta Renata Kutnjak Kiš govorila je o desetogodišnjem iskustvu rada Savjetovališta, a psihologinja Berta Bacinger Klobučarić o radu grupe za podršku i grupe nordijskog hodanja.

Svjetski izazov

– Debljina danas predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i izazova suvremenog svijeta s obzirom na to da je poprimila epidemijske razmjere, izaziva brojne zdravstvene komplikacije i može dovesti do prijevremene smrtnosti. Također smanjuje kvalitetu života oboljelih i donosi velike direktne i indirektne troškove. Stoga je u sklopu programa “Zdrave županije” još 2007. godine u Zavodu započelo djelovati Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine namijenjeno odraslim osobama, a koje kontinuirano radi sve do danas – ističu u Zavodu.

Budući da se tjelesna aktivnost, uz pravilnu prehranu, smatra neizostavnim čimbenikom u prevenciji i tretmanu kroničnih bolesti, među kojima je i pretilost, Zavod pokreće i brojne inicijative s ciljem promicanja redovite tjelesne aktivnosti. Jedna od tih inicijativa je projekt “Pješke ili biciklom na posao”, koji je već desetu godinu zaredom proveden u rujnu.

 Svečani program obilježavanja jubileja Savjetovališta ujedno je bila prilika da se objave rezultati i podjele nagrade ovogodišnjim sudionicima natjecanja “Pješke ili biciklom na posao”.

Ove godine 91 sudionik

Natjecanje namijenjeno svim građanima pod nazivom “Pješke ili biciklom na posao” Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi već deset godina u suradnji s brojnim lokalnim partnerima. Glavni cilj je povećati broj aktivnih osoba na području transporta. Nakon što su natjecatelji mjerili vrijeme provedeno u aktivnom kretanju i svoje rezultate poslali u Zavod, izvučeni su dobitnici vrijednih nagrada, a njihova je dodjela upriličena povodom obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Savjetovališta za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine u Scheierici. U projektu je ove godine sudjelovao 91 sudionik, od čega je bilo 33 muškarca i 58 žena. Među njima bilo je 77 biciklista (29 muškaraca i 48 žena), koji su prošli 10.367,13 km, i 14 pješaka (4 muškarca i 10 žena), koji su prošli 946,35 km. To znači da su svi sudionici tijekom akcije ukupno prošli 11.313,48 km.
 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje