Povežite se s nama

Kultura

Desetljećima duga priča o ljubavi Mani Gotovac

Objavljeno:

- dana

PRAIZVEDBA: PRIČAJ MI O GORKOME

– Priča je to o ljudima koji su 30 godina živjeli jedan za drugog i u čežnji, a od toga su samo tri godine bili zajedno – najavila je Mani Gotovac svoj najnoviji i dugoočekivani uradak: predstavu “Pričaj mi o Gorkom”, nastalu prema njenom popularnom autobiografskom romanu Fališ mi.

Priču o ovoj ljubavi koja je desetljećima “razarala” ovu poznatu hrvatsku intendanticu i “čovjeka njenog života” uprizorit će poznati varaždinski glumački par – Hana Hegedušić i Robert Plemić, dok će ulogu Mani “preuzeti” Lela Margitić. Predstava će na varaždinskim kazališnim daskama doživjeti i svoju premijeru.

Ljubav koja osvaja

– Mislite li da ljubav izumire, da postaje najugroženija vrsta? Upravo ćemo o ljubavi pričati u ovoj predstavi – najavila je Mani. A da to nije obična ljubav uvjerili su se mnogi Varaždinci i Varaždinke koji su prije nekoliko mjeseci prisustvovali promociji ove njezine autobiografije u dva dijela. Osimšljena također kao mala predstava sa skoro identičnim glumačkim postavom (tada je umjesto Lele naratoricu Mani tumačila Jagoda Kralj Novak) priča o Mandaljeni i Gorkome, uz melodije Arsena Dedića, uspjela je nasmijati i rasplakati publiku.

Sudeći prema toj jedinstvenoj promociji i glumcima koji su i tada to “odradili” odlično varaždinsku publiku očekuje nezaboravna predstava.

Energijom sišu publiku

Ova suradnja Mani i varaždinskih glumaca traje već nekoliko godina. – Zbog scenske ljubavi i energije koju proizvode na sceni, a koja siše gledatelje, ovaj me glumački par osvojio još prije nekoliko godina u Umagu – rekla je Mani. I tako su postali trojac kojem se, u nastanku ove predstave, priključila i Lela Margitić, koja je također Mani osvojila svojim glumačkim sposobnostima prije mnogo godina.

Njihov se rad na predstavi sada bliži kraju, a praizvedbu će ova ljubavna priča doživjeti 11. listopada u 20 sati u Rogozu.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Kultura

Varaždinka snimila dokumentarac o Nepalcima koji su životima platili stadione u Katru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec o nepalskim radnicima migrantima koji rade na Bliskom istoku ‘Where Have All The Smiles Gone’ izlazi početkom sljedeće godine.

Dok je FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru u punom jeku, ljudi diljem svijeta okupljaju se kako bi gledali utakmice i uživali u ‘najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu’. No, na žalost, postoji i vrlo mračna strana ovogodišnjeg prvenstva – gotovo 7000 radnika umrlo je u Katru otkako su počele pripreme za FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo zbog loših uvjeta rada, a od toga je 1700 Nepalaca, prema nepalskom Odboru za zapošljavanje u inozemstvu.

Ovo je samo jedan od tragičnih scenarija više od milijun Nepalaca koji rade u zemljama Bliskog istoka koje iskorištavaju migrante za jeftinu radnu snagu ne poštujući njihova ljudska prava –  zbog loših radnih uvjeta, nepalski radnici migranti svakodnevno umiru.

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec izlazi početkom sljedeće godine – film Where Have All The Smiles Gone portretira nepalske radnike migrante koji u potrazi za boljim životom odlaze raditi u inozemstvo, većinom u zemlje Bliskog istoka ali na žalost često budu žrtve svojih poslodavaca koji ih iskorištavaju te im uskraćuju ljudska prava.

Domaće gospodarstvo Nepala snažno ovisi o radnicima migrantima, ali umjesto očekivanog ekonomskog prosperiteta, zbog loših i nehumanih uvjeta rada migranti se u Nepal vraćaju bolesni ili mrtvi.

‘Where Have All The Smiles Gone’ je dokumentarni film rađen pet godina koji portretira  putovanje nepalskih migranata koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljom budućnošću većinom odlazeći u zemlje Bliskog istoka, a da pritom nisu ni slutili kakve ih poteškoće čekaju.

Film je režirala hrvatska redateljica koja živi i radi u Belgiji Anja Strelec u suradnji s producentskom kućom iz Nepala Mountain River Films. Producenti su Deepa Dharel, Chandra K Jha i poznati islandski producent Erlingur Jack, a koproducent je Giuseppe Savino.

Film će biti objavljen početkom 2023.

Nastavite čitati

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje