Povežite se s nama

Život i društvo

DHMZ upozorava na toplinski val, temperatura se na sjeveru Hrvatske penje do 40 °C

sladoled,vrućine

Objavljeno:

- dana

U središnjoj je Hrvatskoj sunčano i vrlo vruće, a najviša će se dnevna temperatura zraka kretati između 37 i 40 °C, objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Popodne će biti nestabilnije uz mogućnost pokojeg pljuska i grmljavine, u Međimurju i Hrvatskom zagorju, a navečer i u noći na nedjelju i drugdje.

Vjetar će biti slab, gdjegod i umjeren jugozapadni, krajem dana umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

S obzirom na vrlo visoke temperature zraka, građene se upozorava na vrlo veliku opasnost od toplinskog vala te je potrebno pridržavati se uputa o zaštiti od vrućina.

– Aktivnosti treba prilagoditi hladnijim dijelovima dana. Kroničnim bolesnicima savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora te boravak u rashlađenim prostorima. Uz laganu prehranu i dovoljne količine vode, laganu odjeću svijetlih boja, za vrijeme boravka na otvorenom neophodna je zaštita od vrlo visokog UV indeksa – poručuju iz DHMZ-a.

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje