Povežite se s nama

Kultura

Diane Ducret, Žene diktatora

Objavljeno:

- dana

ŠTO ČITATI

Diane Ducret, Žene diktatora, prev. Petra Matić, Školska knjiga, Zagreb, veljača 2013.

Uvelike reklamirana u medijima, knjiga Diane Ducret „Žene diktatora“ opravdava očekivanja u temeljnoj stvari – atraktivnosti teme. A zamjerka bi moglo biti mnogo. Osobno, volim čitati o totalitarnim režima, ali naviknut sam ili na ozbiljne znanstvene studije ili na pristupačna publicistička štiva. Ova knjiga želi pridobiti i stručnu javnost i široku publiku, ali ponekad kao da ostaje između ta dva pola, čas odviše pedantna, čas odviše ležerna. Neki su odlomci stoga poprilično dosadni, dok su drugi upravo spektakularni! Čini mi se da ima i stručnih propusta, jer se uopće ne spominju teze (pa ma koliko možda netočne bile) o Hitlerovoj seksualnoj disfunkciji, perverziji odnosno malformaciji. Domaćem nakladniku ide na dušu i nedostatak (u ovakvim izdanjima nužne) stručne redakture, pa njemački termini, pretočeni na francuski jezik, u prijevodu na hrvatski ispadaju nemušto (npr. „Reichskanzler“ nam ispada „kancelar carstva“, a to je isti onaj „vojni šef Trećeg Reicha“, koji nije bio samo „vojni“ šef Reicha, a kamoli „carstva“). Nedostaje i bilješka o autorici. I izbor „glavnih likova“ je pomalo čudan: ne znam kako se Salazar, iako autokrat, našao u društvu zločinaca poput Hitlera, Mussolinija, Leljina, Staljina, Mao Ce-tunga, Bokasse i Ceauşescua, ali barem ćemo naučiti nešto o tom portugalskom vlastodršcu. Šteta što autorica nije odabrala i Josipa Broza. O Titovim ženama mogla bi napisati čak nekoliko knjiga – to bi bila prava zabava! Na sreću, unatoč brojnim nedostacima, ova knjiga nam ipak pruža dovoljno dobrih saznanja o lošim ljudima i njihovim (ponekad još i gorim) ženama.

[email protected]

Izvor:
Foto:

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski komorni orkestar izuzetnim programom uvest će publiku u Dane grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 4. prosinca 2022., u 19.30 u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu održat će se drugi koncert 29. sezone Varaždinskog komornog orkestra.

Izuzetnim programom simfonija: F. Mendelssohn: Talijanska i S. Prokofjev: Klasična te praizvedbom Tomislava Uhlika; Četiri zimska dana, za violinu i gudački orkestar, Varaždinski će komorni orkestar uvesti publiku u svečane Dane grada Varaždina.

Bit će to drugi koncert 29. sezone kojim će dirigirati vrhunski hrvatski dirigent Ivo Lipanović, a solist na violini bit će također vrsni violinist Anđelko Krpan.

Uz pretplatnike besplatni ulaz imaju učenici i profesori varaždinskih škola.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje