Povežite se s nama

Život i društvo

Dijabetičko stopalo – rane, deformiteti, infekcije, čirevi

Objavljeno:

- dana

KOMPLIKACIJA

– Više od 10.000 osoba u Varaždinskoj županiji boluje od dijabetesa. Jedna od najčešćih komplikacija te bolesti je dijabetičko stopalo, koje se razvije u otprilike 5 posto oboljelih.

Do 70 posto svih amputacija nogu događa se osobama s dijabetesom kao rezultat razvoja dijabetičkog stopala s posljedičnom gangrenom – istaknuo je kirurg dr. Dino Štrlek na predavanju održanom nedavno u Općoj bolnici Varaždin povodom Svjetskog dana dijabetesa.

Higijena i udobnost

A što je zapravo dijabetičko stopalo? – To je kasna komplikacija dijabetesa, a po definiciji predstavlja stopalo narušenog funkcionalnog integriteta zbog komplikacija dijabetesa, odnosno razvoja dijabetičkog oštećenja sitnih krvnih žila i živaca, a manifestira se u pojavi ulkusa, tj. rana, čireva, zatim deformiteta prstiju, infekciji kože, potkožja ili kosti – pojašnjava dr. Štrlek. Stopalo nosi cijelo tijelo te je time jako opterećeno, a posebno je osjetljivo na promjene krvnih žila i živaca koje uzrokuju niz problema koji obično započinju na prstima, a potom se šire na taban, petu i svod stopala. Oboljeli najprije primjećuju hladnoću stopala, crvenilo i suhoću kože, a zatim i promjenu odnosa malih kostiju stopala te osjećaj trnaca. Naposljetku dolazi do pojave natisaka, poremećaja osjećaja boli, kasnog spoznavanja povreda i rana koje sporo zacjeljuju. Takve rane, osobito uz nereguliranu šećernu bolest, predstavljaju odličnu podlogu za rast bakterija te nastanak infekcije.

 

Čak 75 posto amputacija može se izbjeći adekvatnim tretmanom

Posljedica neadekvatnog liječenja dijabetičkog stopala je amputacija, a 75 posto njih može se izbjeći adekvatnim tretmanom. – Liječenje dijabetičkog stopala je multidisciplinarno, uključuje kirurga, internista, ortopeda, fizijatra i svakako obiteljskog liječnika i patronažnu službu. Dijabetičari su obično dobro kontrolirani u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a kod nas u bolnicu često se prvi put javljaju zbog pojave upale. Upravo infekcije predstavljaju najveći problem u liječenju dijabetičkog stopala. One spadaju u kronične infekcije te zahtijevaju primjenu antibiotske terapije u trajanju od 14 do 21 dana. Kirurško liječenje ustredotočeno je na revaskularizaciju te odstranjivanje inficiranog tkiva – naglašava dr. Štrlek. Razvoj dijabetičkog stopala vrlo negativno utječe na kvalitetu života oboljelih, vrlo često više nego sama šećerna bolest. Za dijabetičare je stoga, uz održavanje adekvatne glikemije, vrlo važna svakodnevna higijena stopala, pravilno rezanje noktiju kako bi se izbjeglo nastajanje malih ranica koje su put za nastanak infekcije, adekvatna obuća, po mogućnosti ortopedske cipele za dijabetičare, te pravilan postupak pri pojavi bilo kakve kožne promjene na stopalu.

Liječenje 

“Zlatni cilj” liječenja dijabetičkog stopala je odgoditi amputaciju okrajine, kao krajnje rješenje, najduže koliko je moguće.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje