Povežite se s nama

Međimurje

Dijana Novak: “Prioriteti su vrtić i Gospodarska zona, ali i društveni život mještana!”

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: Udruga žena “Brest” sudjelovala je na ovogodišnjoj Orehijadi, a povodom božićnih blagdana tradicionalno organizira adventsko-božićni sajam

Nakon što su u svibnju ove godine održani lokalni izbori, u mnogim međimurskim mjestima zbog raznih je razloga došlo do promjena na pozicijama općinskih vlasti.

Tako je bilo i u Orehovici, u kojoj se dotadašnji načelnik u pet mandata Franjo Bukal više nije kandidirao. Na mjesto načelnice izabrana je Dijana Novak, nestranačka kandidatkinja i nositeljica nestranačke kandidacijske liste grupe birača.

Radi se o iskusnoj političarki koja je do travnja 2019. obnašala funkciju zamjenice načelnika. Ističe da je zatečenim stanjem u Općini prilikom primopredaje vlasti zadovoljna, kao i da je valjalo završiti projekte koje je ugovorio bivši načelnik.

Vrtić, rasvjeta, resursni centar…

– “Naslijedila” sam, primjerice, uređenje parkirališta kod groblja u Orehovici te uređenje javne rasvjete i vanjskog okoliša kod NK-a “Budućnost” u Podbrestu. Započeti projekti su završeni: za neke od njih ishođena je i uporabna dozvola, dok je za druge taj proces u tijeku. Intenzivno se radi na pripremi projektne dokumentacije za dječji vrtić u Orehovici. Raspisan je natječaj iz mjere 7.4.1. (razvoj temeljnih usluga za stanovništvo ruralnih područja) Ministarstva poljoprivrede pa do kraja rujna planiramo ishoditi svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju kako bismo se prijavili na natječaj, pri čemu postoji mogućnost dodjeljivanja sredstava u iznosu od 100 posto.

U Gospodarskoj zoni u Podbrestu u rujnu će se pokrenuti uspostava ekološki prihvatljive javne rasvjete kako bi se moglo pristupiti prodaji gradilišta zainteresiranim investitorima. Parcelizacija zemljišta je u tijeku, a rješavanjem pitanja rasvjete infrastruktura u Zoni bit će kompletna – nabraja načelnica Novak.

U suradnji s UNICEF-om i Osnovnom školom Orehovica, dodaje, izgradit će se objekt (mobilna kućica) koji će predstavljati svojevrsni resursni centar namijenjen djeci i mladima za provedbu različitih aktivnosti. Općina Orehovica pritom je obvezna raspisati jednostavnu nabavu za izgradnju temelja i priključaka.

– Objekt će se koristiti za provođenje različitih radionica – kako za djecu iz redova romske manjine, tako i za djecu pripadnika većinskog stanovništva. Financirat će ga UNICEF. Provodimo i sijaset mjera koje su osmišljene kako bi zadržale mladež i mlade obitelji na području Orehovice ili ih privukle. Raspisan je javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina u svrhu stanovanja na području Općine. Iznos pojedinačnog poticaja je 20.000 kuna, a rok za prijavu 31. prosinca pa pozivam sve zainteresirane koji zadovoljavaju kriterije da se jave.

U tijeku je i izmjena Odluke o komunalnom doprinosu: mlade osobe koje prvi put kupuju ili rekonstruiraju nekretninu, a nemaju drugih u vlasništvu, oslobodit će se od polovine komunalnog doprinosa. Poboljšavamo i uvjete stipendiranja: naime, studenti više uopće neće morati vraćati stipendije, osim ako ne završe studij – objašnjava prva žena “Revice”.

Razvoj društvenog života

Tradicionalna lokalna manifestacija vezana uz Dan Općine, Orehijada, obično se održava polovinom svibnja, no ove godine zbog svima poznatih razloga organizirana je u srpnju.

– Odaziv je na Orehijadu bio jako dobar, na njoj je sudjelovalo puno izlagača i posjetitelja. Općenito bismo željeli unaprijediti društveni život svojih žitelja, a to znači pružanje veće podrške, i moralne i financijske, našim udrugama. One su nositelji većine zbivanja kod nas. Tako se, primjerice, planira djeci uljepšati blagdan svetog Nikole prigodnom priredbom.

Načelnica Novak nedavno je upriličila i prijam za Tina Plaftaka, državnog prvaka iz kemije iz Orehovice, koji pohađa III. razred Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

Udruga žena “Brest” uvijek tijekom božićno-novogodišnjih blagdana održava božićni sajam, odnosno izložbu adventske tematike, dok se druge udruge također uključuju u tada aktualne sadržaje! Jedna od njih je i KUD “Fijolica” Orehovica koji tradicionalno mještane daruje štefanjskim koncertom. Naravno, sve ovisi o epidemiološkim okolnostima. Nadamo se da će se do toga vremena situacija poboljšati – optimistična je načelnica.

Za kraj spominje i projekt Aglomeracije, za koji se pripremaju već godinama. Sada su, kaže, u fazi zaključivanja rješavanja problematike imovinsko-pravnih odnosa kod nekih čestica koje su bile sporne. Nada se da će ostale faze teći mnogo brže.

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Međimurje

Mlađi od 25 godina, prijavite se na besplatne fotografske radionice kao dio projekta eCoolArt!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Fotoklub Čakovec javlja: ako imate manje od 25 godina, do kraja tjedna možete se prijaviti za besplatne fotografske radionice u sklopu projekta eCoolArt.

Radionice će tijekom 40 susreta u trajanju od jednog sata, dvaput tjedno (ponedjeljak i srijedu) od 20 sati voditi Davorin Mance i Filip Lučin, iskusni voditelji radionica Osnova digitalne fotografije u organizaciji Fotokluba Čakovec. Radili su s mladima u projektu Sukus, pri čemu su s Davorom Žerjavom fotografiju približavali učenicima srednjih škola koji su smješteni u čakovečkim učeničkim domovima.

Radionica će se održavati putem Zoom platforme te će radi nadzora projekta biti snimana, objašnjava predsjednik Fotokluba Davorin Mance.

– Sadržaj radionice može se podijeliti na tri dijela:

U prvom ćemo se baviti osnovama fotoaparata (i mobitela) i fotografije te razne fotografske opreme. U drugom dijelu ćemo pokriti mnoge fotografske teme poput portreta, pejzaža, noćne fotografije, itd. i to na način da u jednom terminu polaznicima prikažemo kako i što raditi kako bi oni do idućeg termina u praksi isprobali stečeno znanje. Na idućem terminu ćemo svi zajedno pregledati i prokomentirati nastale radove.

U trećem dijelu baviti ćemo se obradom fotografije, analizom vlastitih i tuđih fotografija, te ćemo se pripremiti za online izložbu polaznika radionice – dodaje Mance.

Obrazac za prijavu na radionicu dostupan je na ovoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje