POU

Međimurje ima brojne udruge čije su članice žene koje svojom aktivnošću i svestranošću pridonose kvalitetnijoj i boljoj zajednici.

O značaju žena u današnjem društvu, ne samo unutar obitelji, već i u svim društvenim procesima, razgovaralo se na tribini „Doprinos žena u očuvanju kulturne baštine“ koja je održana u subotu, 9. ožujka, u Scheierovoj zgradi.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvima time je obilježilo Međunarodni dan žena, sve s ciljem ukazivanja na značaj uloge žena u razvoju lokalnih zajednica.

Supernova

– Organiziranjem tribine Povjerenstvo želi skrenuti pozornost na povijesnu i ideološku osnovu Dana žena jer, iako je prošlo više od stotinu godina, žene još uvijek traže svoje mjesto u društvu. Jedan od ciljeva svake udruge žena je poboljšanje kvalitete života žena putem organizacije i osmišljavanja slobodnog vremena te uključivanja u društveni život lokalne zajednice. Vođeni tim odredbama želimo predstaviti međimurske udruge žena koje već niz godina marljivo djeluju na području naše Županije – poručila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije Dijana Novak.

Kako je 2018. godina bila u znaku UNESCO-ova priznavanja međimurske popevke, tema tribine usmjerena je prema doprinosu žena u očuvanju kulturne baštine.

Predsjednica Društva žena „Amalija Kranjec“ Gordana Hunjadi prikazala je utjecaj žena na život u Općini Sveta Marija u društvenim, političkim i vjerskim zbivanjima, dok je predsjednica Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine „Zlatne ruke“ Čakovec Ana Vrbanec istaknula na koje se sve načine udruge mogu povezati sa školama, vrtićima te drugim institucijama i akterima u društvu.

Marija Prekupec, predsjednica Udruge građana „Gardruža“ iz Gardinovca, u svome je predavanju okupljene podsjetila kako su se nekada prale „flake na starom pralu“ i istaknula da je važno da udruge rade na očuvanju tradicijske i kulturne baštine Međimurja.

Tribini su prisustvovali saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman te brojni predstavnici društvenog i političkog života Međimurja.

– U pogledu udruga, kulturno-umjetničkog amaterizma i doprinosa izgradnji bolje i čvršće zajednice u Međimurju, bez žena mnogo toga bilo bi nemoguće i nezamislivo – naglasio je župan Posavec. Ujedno je zahvalio svim ženama na trudu i radu koji ulažu u brojnim udrugama.

Uz tribinu, održana je i izložba radova kojom su se predstavile Udruga žena Strahoninec, Udruga “Brest” iz Podbresta, Udruga građana “Gardruža” iz Gardinovca, Udruga “Potočnica” iz Domašinca i Društvo žena “Amalija Kranjec” iz Svete Marije.

Komentari

Komentara