Povežite se s nama

Događanja

Protiv agresivnih ispada: u Varaždinu škola za kontrolu ljutnje

Objavljeno:

- dana

PROJEKT OBITELJSKOG CENTRA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Cilj škole ljutnje Obiteljskog centra Varaždinske županije je prevencija agresivnog ponašanja. – Nema negativnih i pozitivnih emocija. Sve emocije su u redu, a važno je kako ih usmjeravamo – ističe odgajateljica Franciska Kocijan.

Kada su ljuti, 4-godišnjaci i 5-godišnjaci iz mlađe grupe “Cvjetići” u Dječjem vrtiću Varaždin to ne pokazuju tako što će udariti prijatelja. 

Prepoznati osjećaje

U vrijeme kada se već u vrtićima odgajatelji sve teže nose s agresivnošću, u grupi “Cvjetići” gotovo se ne može vidjeti da djeca sukobe rješavaju fizičkim ili verbalnim nasiljem. Nije to slučajno: odgajateljice Franciska Kocijan i Anica Flegar s djevojčicama i dječacima već dugo rade na prepoznavanju emocija. 
 
– Ako je dijete sretno, htjet će učiti i usvajati nova znanja. Žalosno dijete ne žudi za znanjem. To je glavni razlog zašto smo se u radu s djecom prvenstveno usmjerile na emocije. Djecu učimo da prepoznaju zašto su sretna, ali i zašto su ljuta, tužna, iznenađena. Važno je da dijete shvati ljutnju kao normalnu emociju i da na nju ima pravo, ali da pritom ne ugrožava druge. U ovoj grupi gotovo da nema agresivnosti, jer su emocije “vani”. Dakle, potičemo ih da emocije prepoznaju i ispolje – objašnjava nam Franciska Kocijan. 
 
Ona je bila jedna od 12 polaznica škole kontrole ljutnje “Srdit – ljut” Obiteljskog centra Varaždinske županije, koju je osmislila i vodi Jasenka Barković, psihologinja. Riječ je bila o četvrtoj po redu školi kontrole ljutnje, koja je ovaj put održana u Dječjem vrtiću Varaždin zahvaljujući suradnji Centra s ravnateljicom Jasenkom Husnjak. 

Tuga i tučnjava

Na radionicama se, ističe Barković, posebno istaknula Franciska Kocijan, odgajateljica koja je i ranije prepoznala koliko je važno raditi s djecom na prepoznavanju emocija. 
 
– Važno je da djeca nauče i to da nema negativnih i pozitivnih emocija. Sve emocije su u redu, a važno je kako ih usmjeravamo – napominje Franciska Kocijan. 
 
Možda je dijete nekoga udarilo, pojašnjava, zato jer je tužno. – Problem je što tu emociju nije ispoljilo pa je tuga na kraju “isplivala” van kroz agresivno ponašanje – objašnjava. 
 
Kada je dijete ljuto, tete ga prvo potaknu da definira emociju, a potom da ispriča što mu se dogodilo. – Upravo je do toga najteže doći – kaže Franciska Kocijan. Roditelji griješe ako djetetu govore da ne smije biti ljuto. Isto tako, djetetu koje plače ne treba govoriti da odmah prestane ili ga, još gore, kazniti. 
 
– Ako je dijete tužno, najvažnije je da ga zagrlimo i utješimo ili da poštujemo njegovu želju i ostavimo ga samog. S druge strane, kada je dijete sretno, trebamo ga saslušati, da nam ispriča koji je razlog njegove sreće – savjetuje. 
 
Jednostavnog recepta nema, ali ako uzmemo u obzir svaku emociju djeteta, na pravom smo putu prema prevenciji agresivnog ponašanja.

Škola kakvu svi trebamo proći

Nakon Dječjeg vrtića Varaždin, Jasenka Barković iz Obiteljskog centra Varaždinske županije provodi školu kontrole ljutnje u Dječjem vrtiću Ludbreg. Cilj je uvijek isti: prevencija agresivnog ponašanja. – Škola se sastoji od pet uzastopnih radionica na kojima se, među ostalim, obrađuje što su to osnovni osjećaji, što je ljutnja, koje su koristi od ljutnje, kako se kontrolira, ali i kako se razvija kroz dob, kako s djecom raditi na imenovanju, izražavanju i razumijevanju osjećaja ljutnje. Budući da su odgajatelji prvi uzori djeci nakon članova njihovih obitelji, važno je da oni sami dobro savladaju i neprekidno obnavljaju i proširuju ova znanja i vještine, kako bi ih od najranijeg uzrasta mogli prenijeti djeci – pojašnjava Jasenka Barković. Iznimno zadovoljna nakon radionica bila je odgajateljica Franciska Kocijan iz DV Varaždin. – Bilo je to odlično iskustvo. Od psihologinje Jasenke Barković dobile smo “materijal” kako se nositi s vlastitim emocijama, jer na taj način lakše pomažemo drugima. No dobile smo i nova znanja kako pomoći djetetu da bude što radosnije. To je i najvažnije – istaknula je.

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje