Povežite se s nama

Međimurje

Diljem Međimurja propada petnaestak zgrada, među njima su i kulturna dobra

Objavljeno:

- dana

NAŠA POSLA

Majur obitelji Feštetić u Štrukovcu, zgrada Dragutina Scheiera u Čakovcu, stara sportska dvorana u Murskom Središću smještena pokraj graničnog prijelaza, u kojoj policija trenutno arhivira svoju dokumentaciju, ili pak Sruštveni dom u Slemenicama koji već 15 godina nije stavljen u funkciju, samo su neki od petnaestak zapuštenih i neiskorištenih prostora u Međimurju koji do danas nisu privedeni svrsi, upozorava Sebastijan Brumec, vanjski suradnik Platforme za društveni centar Čakovec.

Kako bi ih locirao i evidentirao, Brumec je mnogo vremena potrošio na pretraživanje novinskih članaka, zapisa u katastru te internetskih stranica gradova, općina i Županije. – Nažalost, često se događa da podaci iz katastra i zemljišnih knjiga nisu podudarni te ne sadržavaju precizne informacije nužne za mapiranje. Još gore, nijedan grad u Međimurju nema točan popis svoje javne imovine. Od Čakovca još uvijek čekam odgovor na poslani upit, koji ih je zapravo potaknuo da ga napokon ažuriraju – ističe Brumec.

Takva situacija nesumnjivo je jedan od brojnih razloga da zgrade, od kojih su neke i kulturno dobro, zjape prazne i nezaustavljivo propadaju. Kao drastičan primjer naveo je zgradu stare škole u Hlapičini kod Murskog Središća.

– Riječ je zapravo o upravnoj zgradi majura grofa Feštetića koja je godinama stajala napuštena iako je zavedena kao kulturno dobro u Registru baštine Ministarstva kulture. Tek 2015. godine javila se inicijativa za njezinu rekonstrukciju – rekao je Brumec, dodavši da je u međuvremenu u Hlapičini došlo do izglasavanja odluke o njezinu rušenju.

Prelog je iznimka

Svoju su odluku lokalni čelnici obrazložili argumentom da je riječ o ruglu koje ničemu ne služi!
– No, javio se arhitekt Tibor Horvat te u suradnji s gradonačelnikom Srpakom i županom Posavcem 2015. završena je dokumentacija o renoviranju i sanaciji zgrada. Nadležni su shvatili da bi rušenjem nepovratno uništili kulturno dobro. Inače, samo za sanaciju obližnje žitnice treba osigurati 2,3 milijuna kuna – napominje Brumec, od kojeg doznajemo da je dosad temeljem odluke o žurnoj sanaciji popravljeno krovište zgrade, čime je barem djelomično zaštićena od oborinskih voda.

Srećom, u gradu na Muri je spašena zgrada starog kina Rudar, izgrađena 1958. godine, a zatvorena 2003. Tada je izgledala kao ruglo i tek 2010. poduzeti su prvi koraci za njezinu revitalizaciju. Dio novog Centra za kulturu je otvoren za javnost prošle godine nakon obnove u šest faza.

Zgradu stare škole u Hlapičini predložili za rušenje iako je zaštićeno kulturno dobro

– Investitori su i tu imali veliki problem zbog neriješenog vlasništva. To je često slučaj, da se nađe jedan vlasnik ili više njih koji odjednom želi veliki novac za prostor u čije održavanje uopće nije ulagao – kaže naš sugovornik, koji je svojim istraživanjima utvrdio da u Međimurju ipak ima još pozitivnih primjera.
Među njima prednjači Prelog s okolnim naseljima. Naime, na gradskom području nemaju nijednu napuštenu zgradu.

– Sve javne prostore Prelog je stavio u funkciju ili su doživjeli prenamjenu. Uređeni su i svi društveni domovi u okolnim naseljima te nema prostora koji bi zjapio prazan. Primjerice, dok zgrada komunalnog poduzeća Prekom čeka uređenje fasade, unutarnji prostori služe kao uredi – pojasnio je Brumec. Inače, Platforma za društveni centar Čakovec, u kojoj je asistent na nekoliko projekata i voditelj specijalne knjižnice, u subotu je organizirala manifestaciju pod nazivom “Prostoripacija“.

Poslani “na livadu“

– Riječ je o igri riječi – participacija prostora, a manifestacija je provedena s ciljem da javnost upoznamo s problemom. Dosad smo u sklopu istraživanja imali niz tribina za građane o neiskorištenim javnim dobrima i prostorima, o njihovu ispravnom upravljanju i korištenju. To su problemi o kojima bi se trebali osvijestiti i političari – poručuje Brumec.

O problemima s upravljanjem neiskorištenim javnim dobrima i prostorima treba osvjestiti  i političare

Podsjećamo, Platforma je pokrenuta 2014. kao inicijativa i okuplja desetak udruga, arhitekata i različitih stručnjaka koji zagovaraju uređenje Društvenog centra Čakovec.

– Izborili smo se za jednu zemljišnu česticu u kompleksu bivše vojarne. Riječ je o prostoru u vlasništvu Međimurske županije u kojem funkcioniraju Veleučilište, REDEA i TIC. Centar bi odlično objedinio studentski, edukativni, kulturni i poduzetnički dio. Iako je 2015. potpisan tripartitni sporazum, Grad Čakovec i Županija nisu se pridržavali preuzetih obveza. 

Grad je odustao od projekta, a Županija nam je ustupila jednu livadu na kojoj bi o svojem trošku trebali izgraditi novu zgradu, dok u kompleksu postoje objekti koji propadaju – upozorava Brumec na još jedan apsurd s kojim se susreću u svojim aktivnostima. Naime, bilo ih je i prije, primjerice kad je Platforma za društveni centar Čakovec svojim novcem platila izradu programske studije za revitalizaciju jedne zgrade i bivšega kompleksa MTČ-a, ali to je već priča za poseban članak

Trpi društvena scena

Zbog svega će do daljnjeg Platforma, koja okuplja Act grupu, udrugu CeZam i ostale, biti podstanar u Starom hrastu. Krov nad glavom i odgovarajuće prostore čekat će svi koji djeluju na civilnoj društvenoj sceni, poput umjetnika koji nemaju multimedijske dvorane, ateljee…

– Prava je šteta da ni zgrada Scheier nije kroz godinu više iskorištena. Taj prostor ima potencijal za svakodnevno korištenje, a i njezin graditelj ju je zamislio da bude otvorena svim građanima kao društveni prostor. Kao privatno vlasništvo imala je značajniju društvenu funkciju nego danas, kada stoji neiskorištena u vlasništvu Županije. Naime, u uređenim državama EU takvi prostori imaju širi aspekt, jer stvaraju kulturni kapital i jačaju društveno poduzetništvo – zaključio je Brumec

LAKA ZARADA

Kad krene obnova i pojave se investitori, odmah iskrsnu zaboravljeni suvlasnici koji traže veliki novac za prostor u čije održavanje uopće nisu ulagali

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović, Sebastijan Brumec i Milivoj Kuhar

Međimurje

FOTO Filip Kolar i David Zadravec prvaci su države u boksu i uzor najmlađima u Boksačkom klubu Čakovec!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje je sredinom ožujka dobilo novog državnog prvaka, i to u boksu. 20-godišnji Filip Kolar državni je prvak u kategoriji seniora do 69 kilograma na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za seniore i mlađe seniore održanom u Zagrebu.

Kruna je to dosadašnjih postignutih rezultata i velikog truda koji je Filip uložio kao sportaš prve kategorije. Član je Boksačkog kluba Čakovec, koji uz Filipa ima još jednoga državnog prvaka, Davida Zadravca. David je kadetski prvak Hrvatske u kategoriji do 72 kilograma. Titulom se okitio u Nacionalnom boksačkom centru na Velesajmu u Zagrebu u 11. mjesecu 2020. godine.

Rezultati su to kojima se iznimno ponosi njihov trener Vanja Kostel, osnivač i predsjednik Boksačkog kluba Čakovec koji se boksom bavi više od 20 godina. Nastupao je za hrvatsku reprezentaciju, a 1996. i 1999. godine bio je viceprvak Hrvatske. Svoje znanje i iskustvo danas usmjerava na mlađe generacije. Boksački klub Čakovec okuplja 150 članova, a osnovan je s ciljem da zaraznom energijom približi boks, ali i sport općenito, osnovnoškolcima i srednjoškolcima diljem Međimurja.

Među 43 registrirana kluba u Hrvatskoj, Boksački klub Čakovec treći je najbolji klub u državi po rezultatima.

– Ponosim se Filipovim i Davidovim rezultatima i njihovim poimanjem boksa. Iza njih je mnogo odricanja, ali najvažnija je strast koju imaju za ovaj sport. Drago mi je što je Filip svojim uspjesima uzor i poticaj odličnoj ekipi u klubu, posebice mladima – poručio je trener Vanja Kostel.

Postignute rezultate pohvalili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić, istaknuvši da je Međimurju zahvaljujući Filipu, Davidu i Vanji, kao i uspjesima brojnih sportaša profesionalaca i rekreativaca, dodijeljena titula Europske regije sporta 2022. godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljerka Cividini, kandidatkinja za gradonačelnicu Čakovca: “Pred nama su izbori u kojima se biraju ljudi koji imaju viziju i iskustvo!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ljerka Cividini bit će kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Čakovca na predstojećim lokalnim izborima.

Kandidatkinja za njenu zamjenicu je prim. dr. sc. Marina Gradišer, dr. med., spec. interne medicine, supspec. endokrinologije i dijabetologije, voditeljica internističke poliklinike Županijske bolnice Čakovec.
Predstavljajući njihove kandidature, župan Matija Posavec rekao je kako se radi o dvjema iznimnim osobama koje imaju dokazano znanje, volju i entuzijazam razvijati svoju sredinu na najbolji mogući način.

– To su osobe koje su se dokazale u vođenju sustava, koje znaju raditi u timu i imaju rezultate iza sebe. Uklapaju se u viziju Međimurja koje nastojim graditi – istaknuo je Posavec.

– Međimurska županija je puno ulagala u razvoj grada Čakovca. Izgrađen je novi Dom zdravlja, obnovljene gotovo sve srednje škole, učenički dom, revitalizirani su objekti na prostoru bivše vojarne, obnovljen Stari grad Zrinskih. No, prilike će se pružati i dalje i namjeravamo ih iskoristiti. Ljerka Cividini dokazala se vođenjem odgovornog sustava kao ravnateljica Županijske uprave za ceste. Iz te pozicije razumije što znači ravnomjerni razvoj svakog kraja, razumije kako napraviti dobar projekt i za njega povući novac i, što je najvažnije, dio je uspješnog tima u realizaciji brojnih projekata s razine Županije.

O svim problemima i izazovima Čakovca upoznata je uz predan rad vijećnice u Gradskom vijeću Grada Čakovca. Marina Gradišer svakodnevno brine o pacijentima u Županijskoj bolnici u Čakovcu, bavi se znanstvenim radovima, te je u koronakrizi dala veliki doprinos i angažman u održivosti zdravstvenog sustava. Želim da to znanje i iskustvo stave na raspolaganje građanima Čakovca i pokrenu snažno korištenje sredstava EU fondova u gradnji infrastrukture i obnovi, a izvorni prihod proračuna usmjere prema građanima uz niz programa. To je sve što smo kao županijska vlast radili sve ovo vrijeme – rekao je aktualni međimurski župan.

Ljerka Cividini istaknula je u svom predstavljanju kako su svaki izbori prilika da biramo ljude koji su odgovorni i sposobni, kojima je na prvom mjestu Čakovec i interes svih Čakovčanaca.

– Ovo je prilika da zajedno radimo za naš grad, za sigurnost naših roditelja, naše budućnosti i budućnosti naše djece. Glavni razlog moje kandidature je želja za promjenom, ali promjenom na bolje. Želim zajedno s Vama vratiti Čakovec na mjesto koje zaslužuje: biti primjer svima, biti prvi u promjenama na bolje, biti drugima mjerilo. Odluke važne za život građana trebaju biti raspravljanje sa građanima koji moraju imati priliku dati svoje mišljenje o svim onim projektima koji bitno utječu na naše živote.

Vrijeme je da preuzmemo odgovornost i zajedničkim snagama krenemo naprijed. Pred nama je puno izazova i prilika, koje do sada nažalost nisu iskorištene zbog nespremnosti da se služi javnom interesu. To sada možemo zajedno promijeniti.

Spremni smo na promjene koje znače odgovornost, za promjene koje znače razvoj, za promjene koje znače nova radna mjesta. Želim da mi se i vi pridružite u projektu kojem je na prvom mjestu Čakovec, kojem su glavni ciljevi bolji život i standard svih naših građana. Uvjerena sam da jednom novom energijom, entuzijazmom, sposobnostima i iskustvom možemo puno toga napraviti. Zato što volimo svoj Čakovec, volimo živjeti u ovom prekrasnom gradu, a želimo da i naša djeca ostanu živjeti ovdje.
U boljem, uspješnijem, razvijenijem Čakovcu na kojeg ćemo biti ponosni!

Želimo živjeti u novom vremenu kada su dijalog i razmjena ideja jedini način kako možemo osigurati bolju budućnost. Uštedu treba plasirati u daljnji razvoj, a nema većeg ulaganja od obrazovanja.

Moramo vratiti građanima osmijeh na lice, tako što ćemo razvijati grad koji voli svoje ljude, u kojem se ulaže u budućnost naše djece, razvija poduzetništvo, brine o obrtnicima, radnicima, ali i umirovljenicima – to je grad kojeg želimo razvijati.

To je ono što nema veze sa strankama, već samo s ljudima i sa željom da se stvari mijenjaju na bolje. I to je ono po čemu danas nismo, ali ćemo postati prepoznatljivi. Naše okupljanje i naš program zajedništva pokrenut je idejom promjene, idejom odgovornosti, idejom javnog interesa, idejom budućnosti. Znat ćemo iskoristiti europska sredstava, otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti gospodarske zone i značajno unaprijediti infrastrukturu. Želimo vratiti Čakovec na mjesto koje zaslužuje.
Samo znanjem i vrhunskim timom ljudi, te pripremljenim europskim projektima i njihovim apliciranjem, znam da možemo osloboditi dio javnih gradskih sredstava. Značajnu uštedu možemo ostvariti objedinjavanjem funkcije javne nabave u gradskoj upravi te svim ustanovama i poduzećima u vlasništvu Grada.

Udahnimo novu stranicu u život građana našega grada. Sve to bit će lakše realizirati uz dobru suradnju sa Županijom. Puno brže će se rješavati problemi građana, ostvarivati projekti. I na kraju, ne želim skupljati političke bodove, ne želim se baviti bukvalno politikom, želim biti gradonačelnica u kojem se grad neće poistovjećivati mojim imenom ili mojom fotografijama, već grad u kojem će vladati imena projekata, njihova realizacija i zadovoljstvo građana. Svi zajedno to zaslužujemo.

Ovo su izbori u kojima se biraju ljudi koji imaju znanja, viziju i iskustvo. Za naš se Čakovec vrijedi boriti časno i snagom programa i projekata, a ne zaduživanjem. Za mjesec dana birat ćemo nove ljude koji će naš Čakovec voditi slijedeće četiri godine. Želim vam reći da je to dan kad biramo budućnost našega grada.

Drago mi je danas biti u društvu ljudi kojima je na prvom mjestu interes našeg grada. Okupili smo se na zajedničkoj platformi boljeg, uspješnijeg Čakovca, otvorenog svojim građanima i grada u kojemu se prema njegovim vrijednostima i interesima odnosi odgovorno i pošteno – dodala je Cividini u svome predstavljanju.

Podršku kandidaturi dali su predsjednici HNS-a, HSLS-a i Centra – Nenad Hranilović, Josip Grivec i Dejan Drabić, ravnatelj Tehničke škole Dražen Blažeka, poduzetnik Renato Slaviček i mnogi drugi.

Nastavite čitati