Povežite se s nama

Međimurje

Diljem Međimurja propada petnaestak zgrada, među njima su i kulturna dobra

Objavljeno:

- dana

NAŠA POSLA

Majur obitelji Feštetić u Štrukovcu, zgrada Dragutina Scheiera u Čakovcu, stara sportska dvorana u Murskom Središću smještena pokraj graničnog prijelaza, u kojoj policija trenutno arhivira svoju dokumentaciju, ili pak Sruštveni dom u Slemenicama koji već 15 godina nije stavljen u funkciju, samo su neki od petnaestak zapuštenih i neiskorištenih prostora u Međimurju koji do danas nisu privedeni svrsi, upozorava Sebastijan Brumec, vanjski suradnik Platforme za društveni centar Čakovec.

Kako bi ih locirao i evidentirao, Brumec je mnogo vremena potrošio na pretraživanje novinskih članaka, zapisa u katastru te internetskih stranica gradova, općina i Županije. – Nažalost, često se događa da podaci iz katastra i zemljišnih knjiga nisu podudarni te ne sadržavaju precizne informacije nužne za mapiranje. Još gore, nijedan grad u Međimurju nema točan popis svoje javne imovine. Od Čakovca još uvijek čekam odgovor na poslani upit, koji ih je zapravo potaknuo da ga napokon ažuriraju – ističe Brumec.

Takva situacija nesumnjivo je jedan od brojnih razloga da zgrade, od kojih su neke i kulturno dobro, zjape prazne i nezaustavljivo propadaju. Kao drastičan primjer naveo je zgradu stare škole u Hlapičini kod Murskog Središća.

– Riječ je zapravo o upravnoj zgradi majura grofa Feštetića koja je godinama stajala napuštena iako je zavedena kao kulturno dobro u Registru baštine Ministarstva kulture. Tek 2015. godine javila se inicijativa za njezinu rekonstrukciju – rekao je Brumec, dodavši da je u međuvremenu u Hlapičini došlo do izglasavanja odluke o njezinu rušenju.

Prelog je iznimka

Svoju su odluku lokalni čelnici obrazložili argumentom da je riječ o ruglu koje ničemu ne služi!
– No, javio se arhitekt Tibor Horvat te u suradnji s gradonačelnikom Srpakom i županom Posavcem 2015. završena je dokumentacija o renoviranju i sanaciji zgrada. Nadležni su shvatili da bi rušenjem nepovratno uništili kulturno dobro. Inače, samo za sanaciju obližnje žitnice treba osigurati 2,3 milijuna kuna – napominje Brumec, od kojeg doznajemo da je dosad temeljem odluke o žurnoj sanaciji popravljeno krovište zgrade, čime je barem djelomično zaštićena od oborinskih voda.

Srećom, u gradu na Muri je spašena zgrada starog kina Rudar, izgrađena 1958. godine, a zatvorena 2003. Tada je izgledala kao ruglo i tek 2010. poduzeti su prvi koraci za njezinu revitalizaciju. Dio novog Centra za kulturu je otvoren za javnost prošle godine nakon obnove u šest faza.

Zgradu stare škole u Hlapičini predložili za rušenje iako je zaštićeno kulturno dobro

– Investitori su i tu imali veliki problem zbog neriješenog vlasništva. To je često slučaj, da se nađe jedan vlasnik ili više njih koji odjednom želi veliki novac za prostor u čije održavanje uopće nije ulagao – kaže naš sugovornik, koji je svojim istraživanjima utvrdio da u Međimurju ipak ima još pozitivnih primjera.
Među njima prednjači Prelog s okolnim naseljima. Naime, na gradskom području nemaju nijednu napuštenu zgradu.

– Sve javne prostore Prelog je stavio u funkciju ili su doživjeli prenamjenu. Uređeni su i svi društveni domovi u okolnim naseljima te nema prostora koji bi zjapio prazan. Primjerice, dok zgrada komunalnog poduzeća Prekom čeka uređenje fasade, unutarnji prostori služe kao uredi – pojasnio je Brumec. Inače, Platforma za društveni centar Čakovec, u kojoj je asistent na nekoliko projekata i voditelj specijalne knjižnice, u subotu je organizirala manifestaciju pod nazivom “Prostoripacija“.

Poslani “na livadu“

– Riječ je o igri riječi – participacija prostora, a manifestacija je provedena s ciljem da javnost upoznamo s problemom. Dosad smo u sklopu istraživanja imali niz tribina za građane o neiskorištenim javnim dobrima i prostorima, o njihovu ispravnom upravljanju i korištenju. To su problemi o kojima bi se trebali osvijestiti i političari – poručuje Brumec.

O problemima s upravljanjem neiskorištenim javnim dobrima i prostorima treba osvjestiti  i političare

Podsjećamo, Platforma je pokrenuta 2014. kao inicijativa i okuplja desetak udruga, arhitekata i različitih stručnjaka koji zagovaraju uređenje Društvenog centra Čakovec.

– Izborili smo se za jednu zemljišnu česticu u kompleksu bivše vojarne. Riječ je o prostoru u vlasništvu Međimurske županije u kojem funkcioniraju Veleučilište, REDEA i TIC. Centar bi odlično objedinio studentski, edukativni, kulturni i poduzetnički dio. Iako je 2015. potpisan tripartitni sporazum, Grad Čakovec i Županija nisu se pridržavali preuzetih obveza. 

Grad je odustao od projekta, a Županija nam je ustupila jednu livadu na kojoj bi o svojem trošku trebali izgraditi novu zgradu, dok u kompleksu postoje objekti koji propadaju – upozorava Brumec na još jedan apsurd s kojim se susreću u svojim aktivnostima. Naime, bilo ih je i prije, primjerice kad je Platforma za društveni centar Čakovec svojim novcem platila izradu programske studije za revitalizaciju jedne zgrade i bivšega kompleksa MTČ-a, ali to je već priča za poseban članak

Trpi društvena scena

Zbog svega će do daljnjeg Platforma, koja okuplja Act grupu, udrugu CeZam i ostale, biti podstanar u Starom hrastu. Krov nad glavom i odgovarajuće prostore čekat će svi koji djeluju na civilnoj društvenoj sceni, poput umjetnika koji nemaju multimedijske dvorane, ateljee…

– Prava je šteta da ni zgrada Scheier nije kroz godinu više iskorištena. Taj prostor ima potencijal za svakodnevno korištenje, a i njezin graditelj ju je zamislio da bude otvorena svim građanima kao društveni prostor. Kao privatno vlasništvo imala je značajniju društvenu funkciju nego danas, kada stoji neiskorištena u vlasništvu Županije. Naime, u uređenim državama EU takvi prostori imaju širi aspekt, jer stvaraju kulturni kapital i jačaju društveno poduzetništvo – zaključio je Brumec

LAKA ZARADA

Kad krene obnova i pojave se investitori, odmah iskrsnu zaboravljeni suvlasnici koji traže veliki novac za prostor u čije održavanje uopće nisu ulagali

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović, Sebastijan Brumec i Milivoj Kuhar

Međimurje

Nova generacija turističkih vodiča uspješno položila ispite na Međimurskom veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je, 26. ožujka, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Igor Klopotan, podijelio uvjerenja polaznicima koji su uspješno položili sve ispite te završili opći i posebni dio ispitnog programa čime su stekli pravo obavljanja poslova turističkog vodiča na području Međimurske županije.

– Veseli činjenica da je još jedna generacija uspješno svladala sav program koji je obuhvaćen predavanjima i terenskom nastavom te će tako postati ravnopravni sudionici na turističkom tržištu, koje upravo u Međimurju bilježi veliki uzlazni trend. Međimursko veleučilište u Čakovcu neprestano se prilagođava zahtjevima i potrebama na tržištu rada, a programi poput ovog samo jedan dokaz tome – istaknuo je dekan Klopotan.

Seminar za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče održava se u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Organizira se po ukazanoj potrebi kada se prijavi minimalno 15 kandidata, a obuhvaća predavanja i terensku nastavu.

– Sljedeći ciklus seminara planiran je za jesen ove godine, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate da se slobodno prijave na e-mail adresu: [email protected] – poručuju s čakovečkog MEV-a

Nastavite čitati

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje