Povežite se s nama

Međimurje

Diljem Međimurja propada petnaestak zgrada, među njima su i kulturna dobra

Objavljeno:

- dana

NAŠA POSLA

Majur obitelji Feštetić u Štrukovcu, zgrada Dragutina Scheiera u Čakovcu, stara sportska dvorana u Murskom Središću smještena pokraj graničnog prijelaza, u kojoj policija trenutno arhivira svoju dokumentaciju, ili pak Sruštveni dom u Slemenicama koji već 15 godina nije stavljen u funkciju, samo su neki od petnaestak zapuštenih i neiskorištenih prostora u Međimurju koji do danas nisu privedeni svrsi, upozorava Sebastijan Brumec, vanjski suradnik Platforme za društveni centar Čakovec.

Kako bi ih locirao i evidentirao, Brumec je mnogo vremena potrošio na pretraživanje novinskih članaka, zapisa u katastru te internetskih stranica gradova, općina i Županije. – Nažalost, često se događa da podaci iz katastra i zemljišnih knjiga nisu podudarni te ne sadržavaju precizne informacije nužne za mapiranje. Još gore, nijedan grad u Međimurju nema točan popis svoje javne imovine. Od Čakovca još uvijek čekam odgovor na poslani upit, koji ih je zapravo potaknuo da ga napokon ažuriraju – ističe Brumec.

Takva situacija nesumnjivo je jedan od brojnih razloga da zgrade, od kojih su neke i kulturno dobro, zjape prazne i nezaustavljivo propadaju. Kao drastičan primjer naveo je zgradu stare škole u Hlapičini kod Murskog Središća.

– Riječ je zapravo o upravnoj zgradi majura grofa Feštetića koja je godinama stajala napuštena iako je zavedena kao kulturno dobro u Registru baštine Ministarstva kulture. Tek 2015. godine javila se inicijativa za njezinu rekonstrukciju – rekao je Brumec, dodavši da je u međuvremenu u Hlapičini došlo do izglasavanja odluke o njezinu rušenju.

Prelog je iznimka

Svoju su odluku lokalni čelnici obrazložili argumentom da je riječ o ruglu koje ničemu ne služi!
– No, javio se arhitekt Tibor Horvat te u suradnji s gradonačelnikom Srpakom i županom Posavcem 2015. završena je dokumentacija o renoviranju i sanaciji zgrada. Nadležni su shvatili da bi rušenjem nepovratno uništili kulturno dobro. Inače, samo za sanaciju obližnje žitnice treba osigurati 2,3 milijuna kuna – napominje Brumec, od kojeg doznajemo da je dosad temeljem odluke o žurnoj sanaciji popravljeno krovište zgrade, čime je barem djelomično zaštićena od oborinskih voda.

Srećom, u gradu na Muri je spašena zgrada starog kina Rudar, izgrađena 1958. godine, a zatvorena 2003. Tada je izgledala kao ruglo i tek 2010. poduzeti su prvi koraci za njezinu revitalizaciju. Dio novog Centra za kulturu je otvoren za javnost prošle godine nakon obnove u šest faza.

Zgradu stare škole u Hlapičini predložili za rušenje iako je zaštićeno kulturno dobro

– Investitori su i tu imali veliki problem zbog neriješenog vlasništva. To je često slučaj, da se nađe jedan vlasnik ili više njih koji odjednom želi veliki novac za prostor u čije održavanje uopće nije ulagao – kaže naš sugovornik, koji je svojim istraživanjima utvrdio da u Međimurju ipak ima još pozitivnih primjera.
Među njima prednjači Prelog s okolnim naseljima. Naime, na gradskom području nemaju nijednu napuštenu zgradu.

– Sve javne prostore Prelog je stavio u funkciju ili su doživjeli prenamjenu. Uređeni su i svi društveni domovi u okolnim naseljima te nema prostora koji bi zjapio prazan. Primjerice, dok zgrada komunalnog poduzeća Prekom čeka uređenje fasade, unutarnji prostori služe kao uredi – pojasnio je Brumec. Inače, Platforma za društveni centar Čakovec, u kojoj je asistent na nekoliko projekata i voditelj specijalne knjižnice, u subotu je organizirala manifestaciju pod nazivom “Prostoripacija“.

Poslani “na livadu“

– Riječ je o igri riječi – participacija prostora, a manifestacija je provedena s ciljem da javnost upoznamo s problemom. Dosad smo u sklopu istraživanja imali niz tribina za građane o neiskorištenim javnim dobrima i prostorima, o njihovu ispravnom upravljanju i korištenju. To su problemi o kojima bi se trebali osvijestiti i političari – poručuje Brumec.

O problemima s upravljanjem neiskorištenim javnim dobrima i prostorima treba osvjestiti  i političare

Podsjećamo, Platforma je pokrenuta 2014. kao inicijativa i okuplja desetak udruga, arhitekata i različitih stručnjaka koji zagovaraju uređenje Društvenog centra Čakovec.

– Izborili smo se za jednu zemljišnu česticu u kompleksu bivše vojarne. Riječ je o prostoru u vlasništvu Međimurske županije u kojem funkcioniraju Veleučilište, REDEA i TIC. Centar bi odlično objedinio studentski, edukativni, kulturni i poduzetnički dio. Iako je 2015. potpisan tripartitni sporazum, Grad Čakovec i Županija nisu se pridržavali preuzetih obveza. 

Grad je odustao od projekta, a Županija nam je ustupila jednu livadu na kojoj bi o svojem trošku trebali izgraditi novu zgradu, dok u kompleksu postoje objekti koji propadaju – upozorava Brumec na još jedan apsurd s kojim se susreću u svojim aktivnostima. Naime, bilo ih je i prije, primjerice kad je Platforma za društveni centar Čakovec svojim novcem platila izradu programske studije za revitalizaciju jedne zgrade i bivšega kompleksa MTČ-a, ali to je već priča za poseban članak

Trpi društvena scena

Zbog svega će do daljnjeg Platforma, koja okuplja Act grupu, udrugu CeZam i ostale, biti podstanar u Starom hrastu. Krov nad glavom i odgovarajuće prostore čekat će svi koji djeluju na civilnoj društvenoj sceni, poput umjetnika koji nemaju multimedijske dvorane, ateljee…

– Prava je šteta da ni zgrada Scheier nije kroz godinu više iskorištena. Taj prostor ima potencijal za svakodnevno korištenje, a i njezin graditelj ju je zamislio da bude otvorena svim građanima kao društveni prostor. Kao privatno vlasništvo imala je značajniju društvenu funkciju nego danas, kada stoji neiskorištena u vlasništvu Županije. Naime, u uređenim državama EU takvi prostori imaju širi aspekt, jer stvaraju kulturni kapital i jačaju društveno poduzetništvo – zaključio je Brumec

LAKA ZARADA

Kad krene obnova i pojave se investitori, odmah iskrsnu zaboravljeni suvlasnici koji traže veliki novac za prostor u čije održavanje uopće nisu ulagali

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović, Sebastijan Brumec i Milivoj Kuhar

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

Međimurje

Na današnji dan u Međimurju zabilježeno 50 novih slučajeva COVID-a, incidencija u padu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 272 osobe, od čega je evidentirano 47 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji.

U isto vrijeme oporavile su se 33 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 373. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 35.896 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan pozitivan slučaj kod dvije osobe s prebivalištem/boravištem na području Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 78 pacijenata pozitivnih na virus. Od toga je njih 3 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 7 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U nedjelju, 17. siječnja 2021.godine 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji, i dalje je u trendu pada, te iznosi 205 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 299 prošle nedjelje), odnosno 255 pozitivnih ako se ubroje dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 379 prošle nedjelje). U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1220 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 18,5%

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]. Detaljnije upute se nalaze na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Pozivni centar je na broju 040 386 835, svakodnevno od 8 do 20 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 372-372.

Nastavite čitati