Povežite se s nama

Međimurje

Diljem županije obilježeni Dan antifašističke borbe i Dan Državnosti

Objavljeno:

- dana

Vijenci i svete mise

Naši su branitelji u Domovinskom ratu dali ono najvrjednije, svoje živote, bili su istinski proroci, podnijeli su žrtvu i časno te pošteno obranili našu domovinu – rekao je gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.           

U gradovima i općinama Međimurske županije dostojno su obilježeni Dan antifašističke borbe i Dan državnosti.

U Čakovcu su se tako uz svetu misu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, na obilježavanju Dana državnosti okupila izaslanstva Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, te zamjenikom Josipom Grivcom, Grada Čakovca predvođena zamjenicima Zoranom Vidovićem i Mariom Medvedom, te Koordinacije udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom.

Brojni građani svojim su dolaskom potvrdili veliki značaj ovog datuma u povijesti Hrvatske, ali i Međimurja, te se uz polaganje vijenaca pridružili i svetoj misi za domovinu, u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu, koju je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.

– Naši su branitelji u Domovinskom ratu dali ono najvrjednije, svoje živote, bili su istinski proroci, podnijeli su žrtvu i časno te pošteno obranili našu domovinu. Obljetnice poput ove nas obvezuju da se prisjetimo svih onih koji su plemenito i časno stali na branik domovine da danas možemo živjeti u miru i slobodi te dalje na tim istim temeljima ljubavi graditi bolji i ljepši kraj za život – rekao je gvardijan Železnjak.

U Murskom Središću na spomen-obilježja vijence je položio gradonačelnik Dražen Srpak sa svojim suradnicima, a isto je učinio i gradonačelnik Ljubomir Kolarek u Prelogu.

Predstavnici Općine Nedelišće na čelu s načelnikom Darkom Daniom, njegovim zamjenikom Željkom Kacunom i predsjednikom Općinskog vijeća Ljudevitom Bošćakom, zajedno s članovima Općinskog vijeća i predstavnicima vijeća mjesnih odbora i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, vijence su položili kod spomen-obilježja braniteljima kod općinske zgrade.

Izvor:
Foto: MŽ

Međimurje

DOSTI provodi radionice upoznavanja i očuvanja narodnih plesova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Centar raDOSTI“ u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održavaju se radionice upoznavanja i očuvanja narodnih plesova koje se provode pod vodstvom Tihomira Benčića, suradnika za izvođenje aktivnosti u partnerskoj organizaciji KUD-a „Mura“.

Projekt, odnosno radionice financirane su iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u partnerstvu s Gradom Murskim Središćem, Udrugom za sindrom Down Međimurske županije, Maticom umirovljenika Međimurske županije – Podružnicom umirovljenika Mursko Središće, KUD-om „Mura“ Mursko Središće, Udrugom „Serjojnske mame i bebe“ te suradnicima; Gradskim puhačkim orkestrom Mursko Središće i Društvom „Naša djeca“ Mursko Središće. Uz usvajanje koraka plesova, polaznici radionica intenzivno vježbaju i pjevanje.

Radom na prvom spletu „Zaigrajte meni“ usvojene su osnove plesova čardaš i čip čardaš, u Međimurju najčešćeg oblika plesa.

Drugi splet „Z Andrašecom v Dekanovcu“ prikaz je plesova karakterističnih za mikrolokaciju koju je plesno oblikovao kantor, pjesnik i narodni koreograf Florijan Andrašec, a splet je posvećen njemu.

Treći splet „Deca, moja deca“ sastavljen je od plesova koji se najčešće izvode, prepoznatljivi su te sadrže elemente čardaša i zibenšrita.

Nastavite čitati

Međimurje

CZK “Rudar”: za vikend “Encanto” i “Matrix: Uskrsnuća”, ima ulaznica i za Kerekesh Teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću od ovog vikenda ponovo kreće prikazivanje filmova i to u dva termina.

U 17 sati u subotu i nedjelju prikazuje se animirani sinkronizirani film za djecu „Encanto – naš čarobni svijet”, a u 20 sati bit će “Matrix Uskrsnuća”, također i u subotu i nedjelju. Cijena ulaznice je 25 kuna, s tim da djeca, srednjoškolci, studenti i umirovljenici uživaju poseban popust i plaćaju samo 15 kuna.

Moguća je i kupnja obiteljske ulaznice po 60 kuna. Također je ostalo je još ulaznica za predstavu Kerekesh Teatra „Susjedi“, koja je na rasporedu 12.veljače. Grad kao poklon za Valentinovo sufinancira predstavu i cijena je 25 kuna.

Blagajna radi svakog petka od 14 do 18 sati i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje