Povežite se s nama

Crna kronika

Vratišinec i Strahoninec: jučer čak dva požara dimnjaka, redovito održavajte dimne otvore kuća

dimnjaka

Objavljeno:

- dana

U protekla 24 sata ŽC 112 Čakovec zaprimio je ukupno 61 poziv. Od toga su 22 poziva bila namjenska i iste je obradio/proslijedio nadležnim žurnim službama u Međimurskoj županiji.

Za hitnu medicinsku pomoć (HMP Čakovec) – 9 poziva;
Za policiju (OKC PUM) – 5 poziva;
Za vatrogasce (JVP Čakovec) – 2 poziva;
Za ostale službe – 6 poziva.

U protekla 24 sata JVP Čakovec ukupno je zaprimila 20 poziva. Za 5 poziva izašli su na intervenciju, 2 poziva bile su lažne dojave, dok kod 13 poziva nije bilo potrebe za intervencijama.

Jučer, nešto prije 9 sati, Županijski centar je zaprimio dojavu o požaru dimnjaka na obiteljskoj kući u Vratišincu (Brodec). Slična dojava zaprimljena je i malo prije 16 sati. Naime, u Strahonincu je također došlo do požara dimnjaka na obiteljskoj kući.

Policijska uprava međimurska apelira na građane da redovito održavaju dimovodne cijevi čistima i obrate pažnju na izolaciju dimnjaka.

Potrebno je od strane ovlaštene i stručne osobe barem jednom godišnje obaviti izvanredni pregled dimnjaka.

PUM savjetuje i sljedeće:

– ne palite krute energente u kućištima za gorivo,

– prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),

– očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,

– provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,

– tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,

– plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,

– ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin

Obavezno pozovite dimnjačara:

– ukoliko dimnjak dobro ”ne vuče”,
– kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova),
– ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom,
– ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega

Crna kronika

Osuđen jer je na Dravi mlatio muškarca te ga pokušao utopiti, ali Državno odvjetništvo je tražilo i dobilo veću kaznu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu u odnosu na kaznu izrečenu hrvatskom državljaninu starog 26 godina zbog počinjenih kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, razbojništva i teške krađe i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

– Prvostupanjskom presudom optuženi 26-godišnjak je oglašen krivim da je 27. kolovoza 2021., na obali Drave u mjestu Gornji Kuršanec, zajedno s 20-godišnjakom provalio u vikendicu oštećenika i uzeo veći broj raznih predmeta (vrijednost od oko 15.000 kuna), a kada ga je oštećenik zatekao u vikendici, silom mu je oduzeo ruksak sa stvarima (vrijednost veća od 4000 kuna) te, u cilju da ga usmrti kako ga ne bi otkrio za počinjenu provalu, pokušao mu zadati više udaraca drvenom motkom i bokserom u glavu te ga gurnuo u vodu i držao ga potopljenog pod vodom – objavio je DORH.

Drugostupanjski sud je prihvatio argumente državnog odvjetništva i utvrdio da je Županijski sud u Varaždinu izrekao optuženiku preblagu kaznu te je preinačio presudu na način da je optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Kuršancu kod 23-godišnjaka pronađeno 40,7 grama sintetskog kanabinoida

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 1. prosinca 2022. godine, u jutarnjim satima u Kuršancu izvršena je pretraga doma i drugih prostorija na kojima se koristi 23-godišnjak s područja Varaždinske županije, javila je PU međimurska.

Prilikom pretrage doma i drugih prostorija pronađena je metalna kutija unutar koje se nalazilo tristo osamdeset i pet (385) komada papirnatih smotuljaka ispunjenih sadržajem zelene materije nalik na drogu sintetski kanabinoid, ukupne mase 40,7 grama te domaći papirni novac u apoenima od 10, 20 i 50 kuna, sveukupno 1220 kuna.

Oduzeta materija bit će proslijeđena na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, nakon čega će se kvalificirati događaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje