Povežite se s nama

U fokusu

Dinamo skriva ugovor Marka Roga, a Napoli će bivšem Varteksu isplatiti tri milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

STEČAJ NEKAD SLAVNOG KLUBA

I dok bi talijanski nogometni div Napoli na račun bivšeg NK Varteksa, koji je u stečaju, za 15-ak dana trebao uplatiti oko tri milijuna kuna za transfer Marka Roga, zagrebački Dinamo je dobiveni račun osporio. Uz to, od stečajnog upravitelja Želimira Uršulina skrivaju ugovor.   

Transfer Marka Roga iz NK Split u NK Dinamo bio je predstavljen kao najviši u povijesti 1. Hrvatske nogometne lige. I dok se u javnosti navodilo da je bio težak 5 milijuna eura, iz Dinama sad tvrde da je riječ o svoti od 3,8 milijuna eura.

Upravo to otkriva izvješće o tijeku stečajnog postupka bivšeg NK Varteksa za razdoblje od veljače do rujna ove godine, koje je Trgovačkom sudu u Varaždinu podnio stečajni upravitelj Želimir Uršulin.

Dinamo osporio račun, Split odbio platiti

Ukupna dugovanja bivšeg varaždinskog prvoligaša iznose oko 17 milijuna kuna, a stečajni upravitelj pokušava od drugih klubova naplatiti naknade za treniranje i razvoj bivših varteksovaca koji su svoju karijeru nastavili u drugim hrvatskim, ali i inozemnim klubovima. Daleko najviše novca Klub bi trebao dobiti za Marka Roga.

Računi su već ispostavljeni nogometnim klubovima Rijeka, Lokomotiva, Split i Dinamo, a od njih Klub potražuje oko 1,5 milijuna kuna. I dok su Rijeka i Lokomotiva već uplatili oko 260.000 tisuća kuna, Dinamo je svoje obveze djelomično osporio.

Stečajni upravitelj Dinamu poslao fakturu na 124.500 eura, oni je osporili

Budući da se u javnosti baratalo da je Rog iz Splita u Dinamo prešao za pet milijuna eura, Uršulin je u Maksimir poslao fakturu na 124.500 eura, što je 2,49 posto od ukupne svote. Obračun je napravljen sukladno Fifinom pravilniku, kojim je propisano da Klub u kojem je igrač trenirao i razvijao se, ima pravo na naknadu kad taj igrač potpiše profesionalni ugovor, a potom i za svaki sljedeći transfer.  

– Iz NK Dinama priznaju iznos od 3.800.000 eura, ali stečajni upravitelj nikako ne može dobiti uvid u ugovor kako bi se utvrdio točan iznos transfera. Naime, stečajnom dužniku po tom transferu pripada iznos u visini 2,49 posto, pa je stoga vrlo bitan točan iznos. S obzirom na ove okolnosti, NK Dinamu će se ispostaviti novi račun na nesporan iznos transfera, dok će se za preostali iznos, najvjerojatnije, pokrenuti arbitražni postupak pred Nogometnim savezom Hrvatske – napomenuo je Uršulin u izvješću.

Osim s Dinamom, spori se i sa splitskim klubom, u kojem je Marko Rog proveo jednu sezonu. Splićani su račun odbili platiti. – Sa Splitom ćemo to riješiti na arbitraži – bio je jasan stečajni upravitelj.

Napoli zatražio očitovanje HNS-a

I dok u Hrvatskoj ima velikih problema s naplatom, potpuno drugačije postupaju u talijanskom prvoligašu: predstavnici Napolija u stalnom su kontaktu s Uršulinom.

– Predstavnici SSC Napolija kontaktirali su stečajnog upravitelja radi plaćanja svoje obveze te plaćanje nije sporno. Međutim, zbog činjenice da je stečajni dužnik prije otvaranja stečaja promijenio naziv iz NK Varaždin u Varaždinski športski nogometni klub u stečaju, kao i činjenice da je u stečaju, SSC Napoli je prije isplate zatražio očitovanje Hrvatskog nogometnog saveza o tome je li stečajni dužnik pravni slijednik NK Varaždina, a samim time i slijednik prava na isplatu ove naknade solidarnosti – pojašnjava Uršulin u izvješću.

Napoli traži očitovanje je li riječ o pravnom sljedniku NK Varaždina

Očekuje da će Napoli novac na račun varaždinskog Kluba u stečaju uplatiti za 15-ak dana. No time neće završiti stečajni postupak u nogometnom klubu koji je osnovan još 1931. godine.

Nekadašnji Tekstilac, pa Varteks, danas se službeno zove Varaždinski športski nogometni klub u stečaju.

Kad će postupak završiti, teško je reći. Međutim, jasno je da će po završetku stečaja Klub biti zauvijek izbrisan, pa će na velike uspjehe nekad slavnog Varteksa podsjećati još samo pehari i sad već izblijedjele fotografije.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje