Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je održalo press konferenciju u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih Covidom-19.

– Brisali smo stavak da ne mogu glasati, dodano je glasanje zaraženih s Covidom-19. Oni će glasati preko druge osobe koja će po njihovoj ovlasti glasati umjesto njih – dodaje se iz DIP-a, piše N1.

>> Ustavni sud: Oboljelima od koronavirusa mora se omogućiti glasanje

Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će glasanje obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima Covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.

– DIP cijelo vrijeme vodi računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja pučanstva. Po izmjenjenoj tehničkoj uputi osoba zaražena Covidom-19 ne smije doći u kontakt s glasačkim listićem, biračkim odborom i bilo kojim drugim izbornim materijalom – dodala je Ana Lovrin ispred DIP-a.

Od osoba u samoizolaciji za glasanje se javilo njih 476 u Hrvatskoj.

Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom, a neki su javili da imaju nekoga za pozvati, dodaju iz DIP-a.

– Zakon kaže da osobe zbog tjelesne mane ili su nepismeni mogu glasati uz pomoć druge osobe. Oni će izraziti želju i volju za koga glasati, a fizički će to umjesto njih napraviti netko drugi – pojasnila je Lovrin proceduru.

Komentari

Komentara