Povežite se s nama

U fokusu

Direktor i dvojica radnika bez plaća 11 mjeseci

Objavljeno:

- dana

TRGOVAČKI SUD U Varaždin Airportu, bivšem operatoru aerodroma, u ponedjeljak otvoren stečaj

Nakon što im je račun deset mjeseci u blokadi, u Varaždin Airportu u ponedjeljak je otvoren stečajni postupak.

Nakon što im je račun deset mjeseci u blokadi, u Varaždin Airportu u ponedjeljak je otvoren stečajni postupak. Prijedlogu za otvaranje stečaja, koji je podnijela tvrtka Winair zbog duga od 2,4 milijuna kuna, prošli se tjedan na ročištu na Trgovačkom sudu u Varaždinu nisu usprotivili direktor Varaždin Airporta Danijel Borović, kao ni odvjetnica te tvrtke Ana Petrić.
– Ne protivimo se otvaranju stečajnog postupka, jer je činjenica da je račun blokiran. Međutim, račun je blokirao vjerovnik čija se tražbina temelji na ništetnom pravnom poslu, ali su na Trgovačkom sudu u Bjelovaru ishodili prethodnu mjeru osiguranja novčane tražbine – rekla je Ana Petrić.
Odvjetnica Winaira Maja Tkalčec to je osporila istaknuvši da je Winair dokazao postojanje svoje tražbine, što potvrđuje presuda bjelovarskog Trgovačkog suda kojom je određena prethodna mjera.
Varaždin Airport ima potraživanja od 14 dužnika, no postupke naplate nisu bili u mogućnosti pokrenuti zbog blokade računa. S druge strane, direktoru i dvojici radnika plaće nisu isplaćene 11 mjeseci, a potražuju oko 450.000 kuna.
U vlasništvu tvrtke su 163 čestice, zemljište površine oko 260.000 četvornih metara oko aerodroma, koji je zatvoren u ožujku ove godine. Još oko 300.000 četvornih metara okolnog zemljišta je u vlasništvu Grada Varaždina. Kao imovina tvrtke vode se i zaštitna ograda te hangar, no nalaze se na zemljištu Grada.
Nije jasno hoće li se nekretnine Varaždin Airporta moći prodavati tijekom stečajnog postupka s obzirom na to da je riječ o zemljištu koje je kupovano namjenskim sredstvima iz državnog i gradskog proračuna.
Winair je prošli tjedan uputio poziv Gradu Varaždinu da ispune obvezu prema Ugovoru o zajedničkoj suradnji u provedbi projekta ulaganja u razvoj aerodroma Varaždin, koji je potpisan 2008. godine. Zatražili su da ispune ugovornu obvezu dokapitalizacije Varaždin Airporta na temelju Winairovih ulaganja u razvoj aerodroma. (vms)

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje