Povežite se s nama

Međimurje

Direktor Ivan Perhoč: ‘Pozivam Darka Zvera da ne koristi ČAKOM za političke obračune’

FOTO: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Nakon što je predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Darko Zver na nedavno održanim konferencijama za medije prozvao čakovečko Gradsko komunalno poduzeće “ČAKOM” za neracionalno poslovanje, “uhljebljivanje” i “pozadinske igrice” koje su rezultirale prijedlogom za njegovom smjenom, iz ČAKOM-a su reagirali priopćenjem koje potpisuje direktor tvrtke Ivan Perhoč.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani!

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca g. Darko Zver, na konferenciji za novinare održanoj prošli tjedan, iznio je niz netočnih i zlonamjernih tvrdnji vezanih uz GKP ČAKOM, a kojima nastoji prikupiti političke bodove. Iako je postalo uobičajeno da se preko neodgovornih izjava političara šutke prijelazi, zbog zaštite osobnog digniteta, zaposlenika GKP ČAKOM te interesa građana koji koristite naše usluge, prisiljen sam reagirati.

Na žalost, politika je generalno spala na niske grane i to je vjerojatno obilježje vremena u kojem živimo. No, igranje imovinom građana, što ČAKOM je, neozbiljno je, neodgovorno i opasno. Kao direktor poduzeća smatram da javnost treba znati sve, a njeni predstavnici u Gradskom vijeću imati sve potrebne informacije kako bi donijeli odluke koje su u najboljem interesu građana.

Zbog zakona

Prvo, ne ulazim u njegove tvrdnje da je razlog zahtjeva za smjenu s pozicije predsjednika Gradskog vijeća njegovo protivljenje “značajnom poskupljenju cijene odvoza smeća na području Čakovca”, no smatram da tako javnost dovodi u zabludu da će cijene odvoza otići “nebu pod oblake”. Naime, prema ČAKOM-ovu prijedlogu, u promjenu cijene usluge ide se najprije zbog novih zakonskih odredbi, a tek nakon toga zbog novih poslovnih okolnosti u kojima smo se svi našli zbog poremećaja na tržištu energenata. Smatram suvišnim ponovno obrazlagati što sve po novom moramo uvrstiti u cijenu, no ponovit ću da smo predloženu cijenu temeljito izračunali te u nju uvrstili samo troškove određene zakonom.

Ne samo to, predložili smo i umanjenje cijene za određene kategorije korisnika. Njegovo odbijanje uvrštavanja te točke na Dnevni red, bez obzira na krajnju konačnu cijenu koju ćemo svi plaćati, ne samo da onemogućava Grad da se uskladi sa zakonom, već dovodi u pitanje i samo poslovanje tvrtke. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci od kad traje njegov igrokaz s ovom Odlukom, gorivo i ostali troškovi poskupjeli su za dvoznamenkasti postotak, koji zasad pokrivamo iz unutarnjih rezervi, odnosno iz džepova građana. Podsjećam da je Gradsko vijeće tijelo koje mora donijeti konačnu odluku, a s odbijanjem predsjednika da prijedlog Odluke uputi pred vijećnike, onemogućava izabrane predstavnike građana da nakon rasprave, isti usvoje, odbiju ili pošalju na doradu.

Jeftini poeni

Drugo, optužbe da GKP ČAKOM ne želi provesti racionalizaciju poslovanja, u najmanju ruku su smiješne. On se sa svoje funkcije nije potrudio imati detaljni uvid u poslovanje poduzeća, kao što to imaju Skupština društva, Nadzorni odbor i direktor. ČAKOM je u proteklom razdoblju poslovao pozitivno i stabilno, nismo imali problema s likvidnošću niti prekida u obavljanju usluga. Pričati napamet o racionalizaciji poduzeća o čijem poslovanju netko zna vrlo malo nije zahvalno ni politički mudro, osim u kontekstu pokušaja prikupljanja jeftinih političkih poena kod malog dijela građana koji bi u njemu mogli prepoznati borca za “svoja prava”.

Štoviše, daljnja racionalizacija prema njegovom modelu, u situaciji kad poduzeće s jedne strane ima pozitivne poslovne rezultate, a s druge se poput svih suočava s drastičnim rastom ulaznih troškova, može rezultirati jedino smanjenjem obima i kvalitete usluga. U proteklih deset godina broj radnika smanjen je za 14, trenutno ih je 170. Većina njih starije je životne dobi pa su česta i bolovanja. Ukratko, u prosjeku je dnevno na radnom mjestu 136 radnika, što je i najniža granica s kojom poduzeće može redovno obavljati brojne usluge. Neki gradovi koje voli uspoređivati s našim, imaju jednu tvrtku za skupljanje otpada, drugu za javne i zelene površine, treću za tržnicu, četvrtu za parkirališta, petu za groblja… Svaka ta tvrtka ima naravno svog direktora, nadzorni odbor, režije i slično…

Dok zbrojite sve radnike koji to obavljaju, mnogo ih je više nego nas u ČAKOM-u, a sve to plaćaju njihovi građani, bilo kroz cijenu usluge ili direktno iz Proračuna. I dalje tvrdim da se na nekim poljima mogu napraviti dodatne uštede, to uostalom i kontinuirano radimo, no moramo biti svjesni da one sigurno ne mogu značajnije smanjiti cijenu usluge skupljanja komunalnog otpada. Odgovorno tvrdim da racionalizacija koju on predlaže može jedino rezultirati smanjenjem obuhvata i kvalitete usluge.

Otvorena suradnja

Treće, tvrdnju da ČAKOM želi prevariti građane, odbacujem s gnušanjem. Naprotiv, svakom građaninu vrlo otvoreno i jasno objasnili bismo zašto će kod nekih kategorija doći do povećanja cijene, no on to odbijanjem stavljanja točke na dnevni red ne želi omogućiti. Kakvo god mišljenje o GKP-u ČAKOM bilo tko imao, činjenica je da smo uvijek imali korektnu i otvorenu suradnju sa svim korisnicima te smo im uvijek bili na usluzi. O tome svjedoči i činjenica da su pritužbe na naše usluge vrlo rijetke.

Takvim grčevitim višekratnim odbijanjem stavljanja Odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada na području Grada Čakovca na dnevni red sjednice Gradskog vijeća te inzistiranjem na neargumentiranoj i neodgovornoj nazovi racionalizaciji poslovanja, ne štite se interesi građana, već upravo suprotno.

Takva agenda za posljedicu može imati uništavanje gradskog poduzeća. A to će na kraju platiti oni u čiju je zaštitu navodno stao. Scenariji racionalizacije koji su rezultirali propašću uspješnih tvrtki u Hrvatskoj su više puta viđeni. Viđeno je i namjerno dovođenje javnih poduzeća u nelikvidnost kako bi se rascjepkala te prodala “sposobnim” i “zdravom biznisu” naklonjenim poduzetnicima.

I na kraju, pozivam ga da GKP ČAKOM ne koristi za politička obračunavanja te tako ugrožava njegovo poslovanje. Niti građani, niti zaposlenici ČAKOM-a to nisu zaslužili.

U Čakovcu, 10. lipnja 2022. godine.

Ivan Perhoč, direktor GKP-a ČAKOM”

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje