Povežite se s nama

Međimurje

Direktor Ivan Perhoč: ‘Pozivam Darka Zvera da ne koristi ČAKOM za političke obračune’

FOTO: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Nakon što je predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Darko Zver na nedavno održanim konferencijama za medije prozvao čakovečko Gradsko komunalno poduzeće “ČAKOM” za neracionalno poslovanje, “uhljebljivanje” i “pozadinske igrice” koje su rezultirale prijedlogom za njegovom smjenom, iz ČAKOM-a su reagirali priopćenjem koje potpisuje direktor tvrtke Ivan Perhoč.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani!

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca g. Darko Zver, na konferenciji za novinare održanoj prošli tjedan, iznio je niz netočnih i zlonamjernih tvrdnji vezanih uz GKP ČAKOM, a kojima nastoji prikupiti političke bodove. Iako je postalo uobičajeno da se preko neodgovornih izjava političara šutke prijelazi, zbog zaštite osobnog digniteta, zaposlenika GKP ČAKOM te interesa građana koji koristite naše usluge, prisiljen sam reagirati.

Na žalost, politika je generalno spala na niske grane i to je vjerojatno obilježje vremena u kojem živimo. No, igranje imovinom građana, što ČAKOM je, neozbiljno je, neodgovorno i opasno. Kao direktor poduzeća smatram da javnost treba znati sve, a njeni predstavnici u Gradskom vijeću imati sve potrebne informacije kako bi donijeli odluke koje su u najboljem interesu građana.

Zbog zakona

Prvo, ne ulazim u njegove tvrdnje da je razlog zahtjeva za smjenu s pozicije predsjednika Gradskog vijeća njegovo protivljenje “značajnom poskupljenju cijene odvoza smeća na području Čakovca”, no smatram da tako javnost dovodi u zabludu da će cijene odvoza otići “nebu pod oblake”. Naime, prema ČAKOM-ovu prijedlogu, u promjenu cijene usluge ide se najprije zbog novih zakonskih odredbi, a tek nakon toga zbog novih poslovnih okolnosti u kojima smo se svi našli zbog poremećaja na tržištu energenata. Smatram suvišnim ponovno obrazlagati što sve po novom moramo uvrstiti u cijenu, no ponovit ću da smo predloženu cijenu temeljito izračunali te u nju uvrstili samo troškove određene zakonom.

Ne samo to, predložili smo i umanjenje cijene za određene kategorije korisnika. Njegovo odbijanje uvrštavanja te točke na Dnevni red, bez obzira na krajnju konačnu cijenu koju ćemo svi plaćati, ne samo da onemogućava Grad da se uskladi sa zakonom, već dovodi u pitanje i samo poslovanje tvrtke. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci od kad traje njegov igrokaz s ovom Odlukom, gorivo i ostali troškovi poskupjeli su za dvoznamenkasti postotak, koji zasad pokrivamo iz unutarnjih rezervi, odnosno iz džepova građana. Podsjećam da je Gradsko vijeće tijelo koje mora donijeti konačnu odluku, a s odbijanjem predsjednika da prijedlog Odluke uputi pred vijećnike, onemogućava izabrane predstavnike građana da nakon rasprave, isti usvoje, odbiju ili pošalju na doradu.

Jeftini poeni

Drugo, optužbe da GKP ČAKOM ne želi provesti racionalizaciju poslovanja, u najmanju ruku su smiješne. On se sa svoje funkcije nije potrudio imati detaljni uvid u poslovanje poduzeća, kao što to imaju Skupština društva, Nadzorni odbor i direktor. ČAKOM je u proteklom razdoblju poslovao pozitivno i stabilno, nismo imali problema s likvidnošću niti prekida u obavljanju usluga. Pričati napamet o racionalizaciji poduzeća o čijem poslovanju netko zna vrlo malo nije zahvalno ni politički mudro, osim u kontekstu pokušaja prikupljanja jeftinih političkih poena kod malog dijela građana koji bi u njemu mogli prepoznati borca za “svoja prava”.

Štoviše, daljnja racionalizacija prema njegovom modelu, u situaciji kad poduzeće s jedne strane ima pozitivne poslovne rezultate, a s druge se poput svih suočava s drastičnim rastom ulaznih troškova, može rezultirati jedino smanjenjem obima i kvalitete usluga. U proteklih deset godina broj radnika smanjen je za 14, trenutno ih je 170. Većina njih starije je životne dobi pa su česta i bolovanja. Ukratko, u prosjeku je dnevno na radnom mjestu 136 radnika, što je i najniža granica s kojom poduzeće može redovno obavljati brojne usluge. Neki gradovi koje voli uspoređivati s našim, imaju jednu tvrtku za skupljanje otpada, drugu za javne i zelene površine, treću za tržnicu, četvrtu za parkirališta, petu za groblja… Svaka ta tvrtka ima naravno svog direktora, nadzorni odbor, režije i slično…

Dok zbrojite sve radnike koji to obavljaju, mnogo ih je više nego nas u ČAKOM-u, a sve to plaćaju njihovi građani, bilo kroz cijenu usluge ili direktno iz Proračuna. I dalje tvrdim da se na nekim poljima mogu napraviti dodatne uštede, to uostalom i kontinuirano radimo, no moramo biti svjesni da one sigurno ne mogu značajnije smanjiti cijenu usluge skupljanja komunalnog otpada. Odgovorno tvrdim da racionalizacija koju on predlaže može jedino rezultirati smanjenjem obuhvata i kvalitete usluge.

Otvorena suradnja

Treće, tvrdnju da ČAKOM želi prevariti građane, odbacujem s gnušanjem. Naprotiv, svakom građaninu vrlo otvoreno i jasno objasnili bismo zašto će kod nekih kategorija doći do povećanja cijene, no on to odbijanjem stavljanja točke na dnevni red ne želi omogućiti. Kakvo god mišljenje o GKP-u ČAKOM bilo tko imao, činjenica je da smo uvijek imali korektnu i otvorenu suradnju sa svim korisnicima te smo im uvijek bili na usluzi. O tome svjedoči i činjenica da su pritužbe na naše usluge vrlo rijetke.

Takvim grčevitim višekratnim odbijanjem stavljanja Odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada na području Grada Čakovca na dnevni red sjednice Gradskog vijeća te inzistiranjem na neargumentiranoj i neodgovornoj nazovi racionalizaciji poslovanja, ne štite se interesi građana, već upravo suprotno.

Takva agenda za posljedicu može imati uništavanje gradskog poduzeća. A to će na kraju platiti oni u čiju je zaštitu navodno stao. Scenariji racionalizacije koji su rezultirali propašću uspješnih tvrtki u Hrvatskoj su više puta viđeni. Viđeno je i namjerno dovođenje javnih poduzeća u nelikvidnost kako bi se rascjepkala te prodala “sposobnim” i “zdravom biznisu” naklonjenim poduzetnicima.

I na kraju, pozivam ga da GKP ČAKOM ne koristi za politička obračunavanja te tako ugrožava njegovo poslovanje. Niti građani, niti zaposlenici ČAKOM-a to nisu zaslužili.

U Čakovcu, 10. lipnja 2022. godine.

Ivan Perhoč, direktor GKP-a ČAKOM”

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje