Povežite se s nama

U fokusu

Direktor šef ogranka SDP-a, a tajnica – Suzana Radelić!?

Objavljeno:

- dana

AQUATEHNIKA

Nazovete li na telefon direktora varaždinske Aquatehnike Gordana Novaka, koji je i predsjednik biškupečkog ogranka SDP-a, javit će vam se Suzana Radelić. Supruga predsjednika varaždinskog SDP-a i zamjenika dogradonačelnika Varaždina, naime, tajnica je direktora tvrtke kćeri Varkoma.

Novak je bivši predsjednik nadzornog odbora Varkoma koji će ostati zapamćen po tome što je otpremninu u javnom komunalnom poduzeću proglasio poslovnom tajnom, a što se pokazalo potpuno promašenim. Međutim, to mi nije uopće naštetilo poslovnoj karijeri. Dapače. Dobio je čelno mjesto u Aquatehnici, što mu je prvo rukovoditeljsko iskustvo. Nasuprot tome, Suzana Radelić ima tajničkog iskustva. Naime, radila je kao tajnica u tvrtki Cognor Vetting Stahlhandel sa sjedištem u Ulici Vilka Novaka koja je krajem prošle godine postala dio Mechel Grupu i promijenila ime u Mechel Service Stahlhandel Veting. U ovoj tvrtka koja se bavi trgovinom metalima na veliko i malo, radila i kolegica Vjerana Radelića, dogradonačelnica Natalija Martinčević.

Unatoč brojnim e-mailovima i pozivima nismo dobili niti jedan odgovor

Mechel Service Stahlhandel Veting prije mjesec i pol ostao je na tridesetak zaposlenika, a Suzana Radelić prešla je u Aquatehniku. Riječ je o tvrtki u Varkomovom vlasništvu koja se, prema podacima s internetskih stranica, bavi gradnjom cjevovoda za tekućine i plinove, a registrirana je za cijeli niz poslova – od građevinskih, preko održavanja cesta, trgovine, zaštite okoliša… Bavi se inženjeringom na području hidrogradnje, prvenstveno izgradnjom vodovoda i kanalizacije, a registrirana je i za djelatnosti usluga građevinskim strojevima i vozilima, kupnjom i prodajom robe te nadzorom nad građenjem.

Je li slučajno da takvo poduzeće vodi predsjednik jednog od varaždinskih ogranka SDP-a, a tajničke mu poslove obavlja supruga njegovog stranačkog čelnika? Jesu li kod njihovog zapošljavanja poštovani zakoni među kojima i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, budući da je supruga dogradonačelnika dobila posao u poduzeću čiji je vlasnik gradska tvrtka? Jesu li uopće raspisani natječaji? Kakvi su im ugovori o radu?

S burze u fotelju

Odgovoren na ta, kao i na još neka pitanja, potražili smo najprije u Aquatehnici. Predsjednik tvrtkinog Nadzornog odbora je Robert Mukić, dok su članovi Mario Sambolec, Zdravko Cindori, Davor Skroza i Vladimir Čvrk. Premda smo u desetak dana putem elektroničke pošte poslali nekoliko upita predsjedniku Nadzornog odbora, kao i direktoru Novaku, nismo dobili baš nikakve odgovore na pitanje jesu li i gdje objavljeni natječaji, kakav je bio odaziv kandidata, kakvi su se uvjeti tražili te što je “presudilo” u korist predsjednika biškupečkog ogranka varaždinskog SDP-a i supruge dogradonačelnika Vjerana Radelića koji je također imao zanimljivu poslovnu karijeru. Naime, od komercijaliste u Varteksovom Levi’su prebacio se u komercijaliste osiguravajućih društava.

U jednom je dogurao do voditelja poslovnice, a u drugom do voditelja podružnice, da bi se zatim bio član uprave tvrtke MP INVEST. I tada se dogodio preokret: Radelić je završio na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali mu je ubrzo krenulo u politici: nakon pobjede na unutarstranačkim izborima postao je i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika. Rječito to govori da nezaposleni ne trebaju gubiti nadu. Ili?

Radelić, koji je iznimno savjestan kada su u pitanju stranačke članarine, čini se da malo manje savjesti pokazuje kad je u pitanju zapošljavanje bliskih mu osoba. A da se oko toga ima što objasniti, upućuje i njegova imovinska kartica iz 2011. godine. U rubrici o bračnom drugu dužnosnika navedena su bruto primanja od 313.240,00 kuna, odnosno 198.306 kuna neto ili više od 16 tisuća mjesečno. Je li Suzana Radelić prešla u gradsku tvrtku zbog još bolje plaće ili nečeg drugog? U imovinskoj kartici zamjenika varaždinskoga gradonačelnika također piše da posjeduje kuću s okućnicom u Varaždinu, veličine 750 četvornih metara, tržišne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna koju je stekao radom, kao i stan od 63 “kvadrata” te vikendicu i vinograd koje je stekao nasljedstvom. Na računu u banci ima 70 tisuća eura…

Budući da nam nitko od upitanih ne želi odgovoriti na naša pitanja – čak niti na pitanje radi li Suzana Radelić uopće u Aquatehnici – ovim putem pozivamo da nam se jave sve osobe koje znaju bilo što o spomenutom, a posebice ako su čule ili su se javile na spomenute natječaje.

Radelić isključio – Radelić vraća!?

Radelić, koji pred unutarstranačke izbore zbog neplaćanja članarine kao pijune uklanja čak i one koji su u SDP-u dulje nego što on ima godina, ovih je dana povukao, prema stranačkom statutu, nezakonit potez. Dio članova koji su platili članarinu vraća u stranku putem raspuštenog (!) Gradskog odbora, iako jedino pravo na takvo što ima samo Statutarna komisija. Posljedica je to javnog preispitivanja njegove odluke o izbacivanju neplatiša donesene još u srpnju nakon čega su, prema unutarstranačkim izvorima, njemu skloni članovi bili obaviješteni o brisanju iz članstva uoči izbora ukoliko ne plate članarinu. Da je uistinu riječ o čistki nepodobnih unutar varaždinskog SDP-a uoči izbora 5. listopada govori i to da nikome drugome takvo što nije dosada palo na pamet, pa ni županijskom SDP-u koji je u slučaju izbacivanja neurednih platiša pao na petinu sadašnjeg broja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje