Povežite se s nama

U fokusu

Direktor šef ogranka SDP-a, a tajnica – Suzana Radelić!?

Objavljeno:

- dana

AQUATEHNIKA

Nazovete li na telefon direktora varaždinske Aquatehnike Gordana Novaka, koji je i predsjednik biškupečkog ogranka SDP-a, javit će vam se Suzana Radelić. Supruga predsjednika varaždinskog SDP-a i zamjenika dogradonačelnika Varaždina, naime, tajnica je direktora tvrtke kćeri Varkoma.

Novak je bivši predsjednik nadzornog odbora Varkoma koji će ostati zapamćen po tome što je otpremninu u javnom komunalnom poduzeću proglasio poslovnom tajnom, a što se pokazalo potpuno promašenim. Međutim, to mi nije uopće naštetilo poslovnoj karijeri. Dapače. Dobio je čelno mjesto u Aquatehnici, što mu je prvo rukovoditeljsko iskustvo. Nasuprot tome, Suzana Radelić ima tajničkog iskustva. Naime, radila je kao tajnica u tvrtki Cognor Vetting Stahlhandel sa sjedištem u Ulici Vilka Novaka koja je krajem prošle godine postala dio Mechel Grupu i promijenila ime u Mechel Service Stahlhandel Veting. U ovoj tvrtka koja se bavi trgovinom metalima na veliko i malo, radila i kolegica Vjerana Radelića, dogradonačelnica Natalija Martinčević.

Unatoč brojnim e-mailovima i pozivima nismo dobili niti jedan odgovor

Mechel Service Stahlhandel Veting prije mjesec i pol ostao je na tridesetak zaposlenika, a Suzana Radelić prešla je u Aquatehniku. Riječ je o tvrtki u Varkomovom vlasništvu koja se, prema podacima s internetskih stranica, bavi gradnjom cjevovoda za tekućine i plinove, a registrirana je za cijeli niz poslova – od građevinskih, preko održavanja cesta, trgovine, zaštite okoliša… Bavi se inženjeringom na području hidrogradnje, prvenstveno izgradnjom vodovoda i kanalizacije, a registrirana je i za djelatnosti usluga građevinskim strojevima i vozilima, kupnjom i prodajom robe te nadzorom nad građenjem.

Je li slučajno da takvo poduzeće vodi predsjednik jednog od varaždinskih ogranka SDP-a, a tajničke mu poslove obavlja supruga njegovog stranačkog čelnika? Jesu li kod njihovog zapošljavanja poštovani zakoni među kojima i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, budući da je supruga dogradonačelnika dobila posao u poduzeću čiji je vlasnik gradska tvrtka? Jesu li uopće raspisani natječaji? Kakvi su im ugovori o radu?

S burze u fotelju

Odgovoren na ta, kao i na još neka pitanja, potražili smo najprije u Aquatehnici. Predsjednik tvrtkinog Nadzornog odbora je Robert Mukić, dok su članovi Mario Sambolec, Zdravko Cindori, Davor Skroza i Vladimir Čvrk. Premda smo u desetak dana putem elektroničke pošte poslali nekoliko upita predsjedniku Nadzornog odbora, kao i direktoru Novaku, nismo dobili baš nikakve odgovore na pitanje jesu li i gdje objavljeni natječaji, kakav je bio odaziv kandidata, kakvi su se uvjeti tražili te što je “presudilo” u korist predsjednika biškupečkog ogranka varaždinskog SDP-a i supruge dogradonačelnika Vjerana Radelića koji je također imao zanimljivu poslovnu karijeru. Naime, od komercijaliste u Varteksovom Levi’su prebacio se u komercijaliste osiguravajućih društava.

U jednom je dogurao do voditelja poslovnice, a u drugom do voditelja podružnice, da bi se zatim bio član uprave tvrtke MP INVEST. I tada se dogodio preokret: Radelić je završio na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali mu je ubrzo krenulo u politici: nakon pobjede na unutarstranačkim izborima postao je i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika. Rječito to govori da nezaposleni ne trebaju gubiti nadu. Ili?

Radelić, koji je iznimno savjestan kada su u pitanju stranačke članarine, čini se da malo manje savjesti pokazuje kad je u pitanju zapošljavanje bliskih mu osoba. A da se oko toga ima što objasniti, upućuje i njegova imovinska kartica iz 2011. godine. U rubrici o bračnom drugu dužnosnika navedena su bruto primanja od 313.240,00 kuna, odnosno 198.306 kuna neto ili više od 16 tisuća mjesečno. Je li Suzana Radelić prešla u gradsku tvrtku zbog još bolje plaće ili nečeg drugog? U imovinskoj kartici zamjenika varaždinskoga gradonačelnika također piše da posjeduje kuću s okućnicom u Varaždinu, veličine 750 četvornih metara, tržišne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna koju je stekao radom, kao i stan od 63 “kvadrata” te vikendicu i vinograd koje je stekao nasljedstvom. Na računu u banci ima 70 tisuća eura…

Budući da nam nitko od upitanih ne želi odgovoriti na naša pitanja – čak niti na pitanje radi li Suzana Radelić uopće u Aquatehnici – ovim putem pozivamo da nam se jave sve osobe koje znaju bilo što o spomenutom, a posebice ako su čule ili su se javile na spomenute natječaje.

Radelić isključio – Radelić vraća!?

Radelić, koji pred unutarstranačke izbore zbog neplaćanja članarine kao pijune uklanja čak i one koji su u SDP-u dulje nego što on ima godina, ovih je dana povukao, prema stranačkom statutu, nezakonit potez. Dio članova koji su platili članarinu vraća u stranku putem raspuštenog (!) Gradskog odbora, iako jedino pravo na takvo što ima samo Statutarna komisija. Posljedica je to javnog preispitivanja njegove odluke o izbacivanju neplatiša donesene još u srpnju nakon čega su, prema unutarstranačkim izvorima, njemu skloni članovi bili obaviješteni o brisanju iz članstva uoči izbora ukoliko ne plate članarinu. Da je uistinu riječ o čistki nepodobnih unutar varaždinskog SDP-a uoči izbora 5. listopada govori i to da nikome drugome takvo što nije dosada palo na pamet, pa ni županijskom SDP-u koji je u slučaju izbacivanja neurednih platiša pao na petinu sadašnjeg broja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje