Povežite se s nama

U fokusu

Direktor varaždinskog Dimaxa: I dimnjaci koji se ne koriste trebaju biti dostupni i ispravni

Objavljeno:

- dana

Na članak o obavljanju dimnjačarskih usluga u Varaždinu, koji smo prije dva tjedna objavili u Regionalnom tjedniku, reagirao je direktor tvrtke Dimax Miroslav Njegovec.

On kaže da su riješili nesporazum s predstavnikom stanara zgrade na adresi Zrinskih i Frankopana 10 b, koji je odbio platiti dimnjačarske usluge. Podsjećamo, Mile Tanacković nije želio potpisati radni nalog dimnjačaru smatrajući da su njihove usluge nepotrebne jer čiste dimnjake koji se ne koriste, dok se u Dimaxu pozivaju na odluku Grada Varaždina iz 2015. prema kojoj se i takvi dimnjaci trebaju čistiti jednom u dvije godine.

Kontrole

Nakon objave članka u Regionalnom tjedniku, predstavnik stanara i direktor Dimaxa sastali su se na inicijativu upravitelja zgrade, obrta Filmar, nakon čega su, kako tvrde obje strane, plaćeni zaostali računi i razjašnjene nedoumice oko potrebe i dinamike čišćenja dimnjaka, a direktor Dimaxa je povukao prijavu upućenu Komunalnoj službi Grada Varaždina. Njegovec se poziva na gradsku odluku koja propisuje način i rokove čišćenja te kontrolu dimnjaka ovisno o vrsti priključenih uređaja za loženje.

– U navedenoj zgradi ugrađeni su dimnjaci od nehrđajućega čeličnog lima, a imaju priključene atmosferske bojlere. Kod takvih dimnjaka kontrole se moraju obavljati najmanje dva puta godišnje i jedanput čišćenje. Jedanput godišnje obvezno se čiste i priključne cijevi od bojlera do dimnjaka u stanovima te se mjeri koncentracija CO u prostoru oko bojlera. Ovo je mjerenje važno jer smo imali više slučajeva gdje su dimnjak i priključak bili ispravni, ali dimni plinovi nisu izlazili kroz dimnjak, npr. zbog nape koja stvara negativan podtlak, PVC stolarije i pomanjkanja svježeg zraka ili zbog neredovitog servisa bojlera.

Neugodni mirisi

Odluka iz 2015. godine propisuje i obavljanje analize dimnih plinova jednom godišnje kod uređaja za loženje u stanovima. Također je propisano da se jednom u dvije godine kontroliraju ili čiste dimnjaci koji nisu u stalnoj upotrebi. To na prvu zvuči malo čudno, ali i u njima se nakuplja nečistoća ili su začepljeni gnijezdima ptica pčelinjacima. To može uzrokovati pojavu neugodnih mirisa u stanovima. Zbog starosti ti se dimnjaci mogu urušiti ili se korisnici samoinicijativno spajaju na takve dimnjake bez prethodne konzultacije s dimnjačarima ili kroz njih provode antenske i strujne kabele, vodovodne cijevi ili ispuste klimauređaja, što je zabranjeno. Zato dimnjaci koji se ne koriste uvijek moraju biti dostupni, prohodni, ispravni i spremni za upotrebu – objašnjava Njegovec.

Smatra da je za česte nedoumice građana oko dimnjačarskih usluga zaslužna trenutačna regulativa u zemlji, prema kojoj svaki grad i općina propisuju obavljanje dimnjačarskih usluga na svom području i cjenik tih usluga. Tako ispada da se, primjerice, u Zagrebu dimnjaci čiste svaka dva mjeseca, a u Lepoglavi jednom godišnje, iako svi imaju iste dimnjake i trošila.

– To bi se trebalo riješiti jedinstvenim zakonom o obavljanju dimnjačarskih usluga s cjenikom koji bi trebao vrijediti za cijelo područje Hrvatske, a na donošenju takvog zakona radi Udruženje dimnjačara, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori – kaže Njegovec.

Fasadni bojleri

Otkad su preuzeli koncesiju za obavljanje dimnjačarskih usluga u Varaždinu, u Dimaxu imaju dosta upita korisnika s bojlerima vrste C (tzv. fasadni, turbo ili kondenzacijski uređaji).

– Zbog kruženja pogrešnih informacija, korisnici s fasadnim bojlerima često ne dopuštaju dimnjačarima da obave kontrolu i tvrde da nemaju dimnjak. Međutim, i kod takvih fasadnih ispusta postoji dimovodni sistem, samo što je manjeg promjera i dimenzija, a produkti izgaranja su također dimni plinovi. Takvi su sistemi proglašeni najsigurnijim po pitanju mogućnosti povrata dimnih plinova i trovanja ugljičnime monoksidom, ali se pokazalo da to nije uvijek tako. Nedavno smo u redovnoj kontroli kondenzacijskih bojlera naišli na velike količine CO u prostoru i odmah smo obavijestili nadležne službe – kaže Njegovec.

U fokusu

FOI okupio 18 eminentnih autora, rezultat je kapitalno djelo iz područja javnog menadžmenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Fakultetu organizacije i informatike održana je promocija knjige „OSNOVE JAVNOG MENADŽMENTA“ skupine autora i urednice prof. dr. sc. Ruže Brčić. Promocija je osim koautora i recenzenata, okupila predstavnike iz akademskog i gospodarskog sektora.

Uvodnim govorom pozdravila ih je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, nakon koje su knjigu predstavili autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić, koautori knjige te recenzentica izv. prof. dr. sc. Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga ima impozantnih 18 autora koji se bave različitim znanstvenim disciplinama, a uz profesoricu Brčić to su i: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dr. sc. Predrag Bejaković, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, profesor emeritus, doc. dr. sc. Emina Jerković, izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, prof. dr. sc. Renata Perić, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, prof. dr. sc. Stanka Setnikar Cankar, dr. sc. Marijana Sumpor, doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

Radi se o kapitalnom djelu iz područja javnog menadžmenta, koje daje različite perspektive ekonomske, pravne, organizacijske, matematičke i sociološke grane u obradi jedne vrlo važne i zahtjevne teme, koja do sada u Hrvatskoj nije proučavana na ovako sistematičan i pregledan način, što znači da ova knjiga donosi jedan velik doprinos razvoju ovog znanstvenog područja.

U prvom dijelu knjige govori se općenito o menadžmentu, drugi dio pojašnjava temu planiranja u javnoj upravi, dok treći pojašnjava problematiku organiziranja u javnoj upravi, a upravljanje u javnoj upravi (javnim financijama, javnom nabavom i učinkovitošću) neke su od tema četvrtog dijela ovog udžbenika. Peti dio obrađuje temu ljudskih potencijala, službeničko zakonodavstvo i službenički sustav. Šesti dio detaljno razrađuje problematike e-Uprave i društvene mreže, dok se sedmi dio bavi organizacijskim vrijednostima. Sve to sumirano je na 378 stranica, uz 366 referenci, 54 slike, 25 tablica i pojmovnik – rekla je recenzentica profesorica Marić i dodala da je urednica imala zahtjevnu ulogu u pronalaženju zajedničke niti vodilje i usklađivanju različitih pristupa brojnih autora, a u tome je i uspjela.

– Knjiga obiluje primjerima iz prakse, stoga će studentima i svim stručnjacima iz prakse ovo djelo biti iznimno korisno i zanimljivo. Doprinos znanstvenog djela leži u svježem pristupu s ciljem da se unaprijede znanja iz ovog životno važnog područja koje određuje poslovanje brojnih organizacija, ali isto tako pomaže građanima u snalaženju u složenom labirintu poslovanja javnog sektora – ustvrdila je Marić.

Autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić je istaknula da je glavna karakteristika ove knjige što na interdisciplinaran način pokazuje poslove i procese javne i državne uprave te regionalne i lokalne samouprave.

– Autori ove knjige uspjeli su otvoriti područje javnog menadžmenta i promotriti poslove koji su javni i imaju istu karakteristiku, i to iz aspekta menadžmenta, organizacije, planiranja, kontrole kvalitete, a osobito učinkovitosti. Knjiga je zapravo udžbenik i „naslonjena“ je na program studija na FOI-ju, a poslužit će svima koji se obrazuju u području menadžmenta i srodnih područja – kazala je prof. Brčić prilikom promocije.

Izdavač ove knjige je Fakultet organizacije i informatike, a dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je naglasila da su ovakvi udžbenici od izuzetne važnosti za akademski sektor jer oni postaju akademska literatura koju koriste i studenti i nastavnici.

– Vrlo je važno okupiti ovakav eminentni skup stručnjaka, u čemu je profesorica Brčić i uspjela. Posebnost ove knjige je i to što se temom javnog menadžmenta ne bavi baš puno ljudi niti je dovoljno istražena tema, stoga te činjenice daju dodatnu vrijednost ovom kapitalnom djelu– istaknula je dekanica Begičević Ređep.

Knjiga je dostupna u Knjižnici FOI-ja, a naručiti se može i online putem FOI Shopa.

Nastavite čitati

U fokusu

Otklanjaju se posljedice katastrofalnog požara koji je devastirao tradicijsku kuću u Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih dana započeli su radovi na raščišćavanju zgarišta krovišta i zaštiti drvene očuvane prizemne strukture tradicijske kuće u gradskom Perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama koju je sredinom ovog mjeseca zahvatio katastrofalni požar u kojem je izgorjelo cijelo krovište tradicijske kuće.

>>Netko je namjerno zapalio slamnati krov na etno kući u Varaždinskim Toplicama

Cilj je na tradicijskoj kući koja predstavlja zaštićeni spomenik tradicijske kulture Republike Hrvatske postaviti privremeno krovište do izrade i stručne odluke o početku njene konzervatorsko-restauratorske obnove.

Zahvaljujući brzoj vatrogasnoj intervenciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice uspješno je ugašen požar i spašen veći dio tradicijske kuće, kao i dokazi za službe koje su kasnije obavljale očevid.

Na mjesto događaja tog dana, uz gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Dragicu Ratković, stigli su i djelatnici Policijske uprave Varaždin, Policijske postaje Novi Marof, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, predstavnici firme Singra d.o.o. koji su prije nekoliko godina izvodili radove na opsežnoj konzervatorsko-restauratorskoj obnovi tradicijskog krovišta kuće te predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Gradonačelnica Ratković i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović zahvaljuju topličkim vatrogascima na brzoj reakciji, svima koji su istog dana pristigli na mjesto događaja i pružili potporu Gradu i Muzeju, kao i Ministarstvu kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek na brzoj reakciji i financijskoj pomoći.

Također, zahvale su uputile svima koji sudjeluju u sadašnjem projektu spašavanja i zaštite tradicijske kuće koja je nacionalno kulturno dobro od velikog značaja za kontinentalnu arhitekturu i kulturu kontinentalnog dijela Hrvatske.

Valja naglasiti kako iz Grada i Zavičajnog muzeja zahvaljuju i svim građanima na podršci, kao i brojnim muzejskim i stručnim djelatnicima koji su ponudili svoju stručnu pomoć u obnovi tradicijske kuće.

– Nadamo se da će ona uskoro zasjati punim sjajem i biti jedan od poznatih simbola Varaždinskih Toplica – poručuju iz Grada i Zavičajnog muzeja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje