Povežite se s nama

U fokusu

Direktor Vartopa Vrdoljak si povećao plaću i kupio službeni auto, a račune za grijanje nije smanjio?

Objavljeno:

- dana

TROŠAK ZAPOSLENIH 46 % VIŠI

Tvrtka Vartop, koja je u vlasništvu Grada Varaždina, a Varaždince opskrbljuje toplinskom energijom, 2015. godinu je završila s 93.000 kuna dobiti.

Međutim, u njihovom izvješću o poslovanju u 2015. godini teško je ne uočiti ogroman porast troškova za plaće djelatnika. Vartop je na kraju 2015. imao osam zaposlenih, od čega šest kotlovničara, diplomiranu ekonomisticu na računovodstvenim i knjigovodstvenim poslovima te direktora Dubravka Vrdoljaka, inače člana HNS-a.

Trošak osoblja je, prema izvješću, 2015. iznosio 1.048.609  kuna. To je 334.373 kuna ili čak 46,81 posto više u odnosu na 2014. godinu kad je tvrtka počela raditi. Direktor Vrdoljak u izvješću napominje da su njihovi poslovni rezultati u 2015. neusporedivi s onima u 2014., jer je Vartop počeo poslovati 2014. godine, i to u veljači.  

– Povećanje broja zaposlenih radnika je dovelo do povećanja bruto iznosa plaće u svoti od 334.373 kuna ili za 46,81 posto – pojašnjava zašto je na plaće otišlo više od milijun kuna.

Međutim, gledaju li se dvije godine, razlika je u svega jednom mjesecu, pa bi bilo za očekivati da je trošak osoblja 10 posto viši, a ne gotovo 50 posto viši. Nije jasno ni to koliko je Vartop zaposlenih imao u 2014., jer tog podatka u izvješću nema.

Odgovore nismo dobili

Još smo prošli tjedan poslali upit u Vartop uz molbu da nam pošalju podatke o tome koliko je tvrtka zaposlenih imala 2014., a koliko 2015., kao i o tome kolika je bila prosječna plaća u svakoj od tih godina. Zamolili smo i za podatak kolika je bila plaća direktora 2014., a kolika prošle godine.

Odgovor, međutim, nismo dobili.

Iz podataka navedenih u izvješću se, međutim, može zaključiti da je direktor Vartopa povećao plaće. Je li riječ samo o povećanju njegove plaće ili je plaće povećao svim zaposlenima, nije poznato.

Nije to jedino na što odgovor nismo dobili. Pitali smo i to je li tvrtka Vartop u 2015. godini nabavila automobil, o kojem vozilu je riječ, koliko je plaćen te zašto je nabavljen.

O izvješću Vartopa bi se trebalo raspravljati sutra u nastavku sjednice Gradskog vijeća Varaždina. Hoće li direktor Vrdoljak dati pojašnjenja o ogromnom rastu troškova za plaće?

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje