Povežite se s nama

Crna kronika

Direktoru Aquatehnike tri mjeseca zatvora uvjetno, radnicima prijetio riječima: “Tebe sam g… uništio”

Objavljeno:

- dana

NEPRAVOMOĆNA PREDSUDA

Direktor Aquatehnike Gordan Novak je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu proglašenim krivim za to što je u listopadu 2014. uvrijedio dvojicu bivših radnika Aquatehnike te im ozbiljno prijetio.

Za počinjenje kaznenog djela uvrede i kaznenog djela prijetnje izrečena mu je uvjetna kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca te novčana kazna u visini od 23.000 kuna, koje se neće izvršiti ako u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo.

Loše poslovanje

– Kriv je što je dana 25. listopada 2014. oko 18.30 sati u Varaždinu, ispred ugostiteljskog objekta Trokut vrijeđao i prijetio na način da je pokazavši rukom na Zdravka Hudlera vikao: „Tebe sam govno uništio i uništit ću te“, te pokazavši rukom na Emila Pravicu vikao: „A sada ću srediti i drugo govno“, dakle uvrijedio drugog te drugome ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio – navedeno je u presudi koja je donesena u listopadu prošle godine, a objavljena 13. svibnja.

Privatnu tužbu protiv Novaka podnijeli su Zdravko Hudler i Emil Pravica, sada već bivši zaposlenici Aquatehnike, tvrtke-kćeri Varkoma. Pravica je bio sindikalni povjerenik, a Hudler rukovoditelj gradilišta s 37 godina radnog staža. Obojica su upozoravala na loše poslovne poteze Novaka, koji je na mjesto direktora došao kao član SDP-a, a koji su rezultirali gubicima. Te 2014. godine ukupni prihodi Aquatehnike su se smanjili za oko devet milijuna kuna, a tu poslovnu godinu su završili s gotovo pet milijuna kuna gubitka.

Angažirao privatne detektive

Dvojica radnica su skrenula pozornost na zapošljavanje supruge dogradonačelnika Vjerana Radelića na mjesto Novakove tajnice, ali i na angažiranje umirovljenog policajca koji je, upozoravali su, uvodio neprihvatljive metode. Ubrzo se doznalo da je direktor angažirao i detektive iz tvrtke Alzas Alarms, koji su pratili Hudlera i druge radnike. Hudlera su u dva navrata vidjeli da u kafiću za vrijeme radnog vremena pije kavu. Novak mu je dao otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika iako se tome usprotivilo Radničko vijeće.

Neposredno nakon što je Hudler dobio otkaz zbio se sporni događaj ispred kafića Trokut. Dvojica radnika tamo su se našla te subote poslijepodne i na parkiralištu zapazila službeni automobil Aquatehnike. Počeli su ga fotografirati. Iz kafića je izašao Gordan Novak, koji ih je spazio te tada im izrekao uvrede i prijetnje.

– Gordan Novak mi je dao otkaz zbog dvije kave i narušavanja ugleda poslodavca, ali to nije bio pravi razlog. Pravi razlog je što sam mu govorio da je nekompetentan i da zbog toga firma loše posluje. Radnici su bili nezadovoljni, a mi smo njihove primjedbe iznosili direktoru. Tajno su me pratili i snimali, što sam uoči tek kada sam već dobio otkaz – svjedočio je Hudler na sudu.

„Bojim se“

Sindikalni povjerenik Pravica je naveo da se Novak, kada ih je vidio, obratio njemu i Hudleru riječima: „Slikajte smradovi, to vam neće pomoći, tebe sam govno sredio i tebe ću“. – Te riječi sam shvatio kao kompromitaciju, a nakon tog događaja moje je radno mjesto bilo ukinuto i dobio sam otkaz. Bojim se Novaka jer njegova žena radi u policiji, a angažirao je i privatnu agenciju da me prati – naveo je na sudu. 

Novak je na sudu potvrdio da je, kada je radnike vidio da fotografiraju, stao pokraj vozila i rekao: „Slikajte, neće vam ništa pomoći“. Međutim, negirao je da im je prijetio da će ih uništiti te tvrdio da je Pravica udario nogom u službeni autmobil.

– Zbog takvog ponašanja, osjećao sam se ugroženim i zbog toga sam zvao policiju – svjedočio je.

Pravica je negirao da je nogom udario u vrata automobila Aquatehnike kako bi spriječio Novaka da zatvori vrata. Sud je na temelju dokaza, a to je fotografija snimljena te večeri te iskaz svjedoka koji je iz kafića izašao s Novakom, ocijenio  da je Novak počinio kaznena djela za koja se tereti.

– Vidljivo je na fotografiji da stoji kraj auta, raširenih ruku i očito je da se namjestio u položaj slikanja zbog čega nije uvjerljiva njegova obrana da je po izlasku iz kafića rekao privatnim tužiteljima da ga slikaju, već je uvjerljiviji dio obrane u kojoj ističe da je stao kraj auta i rekao: „Samo slikajte, neće vam ništa pomoći“ – obrazloženo je u presudi.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Crna kronika

Kod V. Bukovca netko kombajnom pobrao i otuđio oko 4 tone kukuruza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU varaždinska danas je javila o više krađa.

U utorak, 19. listopada, u Seketinu, nepoznati je počinitelj provalio u kuću kojom se koristi 46-godišnjakinja i otuđio novac te zlatni i srebrni nakit. Visina materijalne štete procjenjuje se na preko tisuću kuna.

U vremenu od 15. do 18. listopada, između Kapele Podravske i Velikog Bukovca, na njivi u vlasništvu 62-godišnjaka, nepoznati je počinitelj kombajnom pobrao i otuđio oko 4 tone kukuruza. Visina materijalne štete procjenjuje se na više tisuća kuna.

Od 27. rujna do 11. listopada, nepoznati je počinitelj iz skladišta poduzeća u Doljanu, otuđio građevinski alat za gletanje, u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja svih navedenih kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Optužnica mladiću (19) koji je bježao policiji kroz Sračinec i Hrašćicu te je skoro pregazio policajce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu nakon provedene istrage, podiglo je pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 19-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva i prisile prema službenoj osobi.

Tereti ga se da je 10. srpnja ove godine u Varaždinu, upravljao osobnim automobilom i; nakon što su mu pripadnici interventne jedinice policije u službenom vozilu iza njega svjetlosnim i zvučnim signalima dali zapovijed da se zaustavi radi utvrđivanja identiteta osoba u vozilu koje su prethodno vrijeđale policijske službenike; nije zaustavio vozilo, već je velikom brzinom nastavio vožnju bježeći policiji kroz mjesta Sračinec i Hrašćica.

Na raskrižju je naišao na zaustavljeno policijsko vozilo koje mu je prepriječilo put, a policijski službenik je stajao na pločniku kraj vozila. Tada je radi bijega, brzinom od oko 75 km/h prešao vozilom na pločnik i krenuo prema policijskom službeniku pristajući da ga vozilom usmrti.

Policijski službenik je izbjegao nalet vozila naglim odskokom u stranu, no mladić je zaustavljen i spriječen u daljnjoj vožnji djelovanjem više policijskih ophodnji na jugozapadnoj obilaznici Varaždina.

Mladić je u istražnom zatvoru, a vijeće Županijskog suda u Varaždinu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i produljilo okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje