Povežite se s nama

Crna kronika

Direktoru Aquatehnike tri mjeseca zatvora uvjetno, radnicima prijetio riječima: “Tebe sam g… uništio”

Objavljeno:

- dana

NEPRAVOMOĆNA PREDSUDA

Direktor Aquatehnike Gordan Novak je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu proglašenim krivim za to što je u listopadu 2014. uvrijedio dvojicu bivših radnika Aquatehnike te im ozbiljno prijetio.

Za počinjenje kaznenog djela uvrede i kaznenog djela prijetnje izrečena mu je uvjetna kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca te novčana kazna u visini od 23.000 kuna, koje se neće izvršiti ako u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo.

Loše poslovanje

– Kriv je što je dana 25. listopada 2014. oko 18.30 sati u Varaždinu, ispred ugostiteljskog objekta Trokut vrijeđao i prijetio na način da je pokazavši rukom na Zdravka Hudlera vikao: „Tebe sam govno uništio i uništit ću te“, te pokazavši rukom na Emila Pravicu vikao: „A sada ću srediti i drugo govno“, dakle uvrijedio drugog te drugome ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio – navedeno je u presudi koja je donesena u listopadu prošle godine, a objavljena 13. svibnja.

Privatnu tužbu protiv Novaka podnijeli su Zdravko Hudler i Emil Pravica, sada već bivši zaposlenici Aquatehnike, tvrtke-kćeri Varkoma. Pravica je bio sindikalni povjerenik, a Hudler rukovoditelj gradilišta s 37 godina radnog staža. Obojica su upozoravala na loše poslovne poteze Novaka, koji je na mjesto direktora došao kao član SDP-a, a koji su rezultirali gubicima. Te 2014. godine ukupni prihodi Aquatehnike su se smanjili za oko devet milijuna kuna, a tu poslovnu godinu su završili s gotovo pet milijuna kuna gubitka.

Angažirao privatne detektive

Dvojica radnica su skrenula pozornost na zapošljavanje supruge dogradonačelnika Vjerana Radelića na mjesto Novakove tajnice, ali i na angažiranje umirovljenog policajca koji je, upozoravali su, uvodio neprihvatljive metode. Ubrzo se doznalo da je direktor angažirao i detektive iz tvrtke Alzas Alarms, koji su pratili Hudlera i druge radnike. Hudlera su u dva navrata vidjeli da u kafiću za vrijeme radnog vremena pije kavu. Novak mu je dao otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika iako se tome usprotivilo Radničko vijeće.

Neposredno nakon što je Hudler dobio otkaz zbio se sporni događaj ispred kafića Trokut. Dvojica radnika tamo su se našla te subote poslijepodne i na parkiralištu zapazila službeni automobil Aquatehnike. Počeli su ga fotografirati. Iz kafića je izašao Gordan Novak, koji ih je spazio te tada im izrekao uvrede i prijetnje.

– Gordan Novak mi je dao otkaz zbog dvije kave i narušavanja ugleda poslodavca, ali to nije bio pravi razlog. Pravi razlog je što sam mu govorio da je nekompetentan i da zbog toga firma loše posluje. Radnici su bili nezadovoljni, a mi smo njihove primjedbe iznosili direktoru. Tajno su me pratili i snimali, što sam uoči tek kada sam već dobio otkaz – svjedočio je Hudler na sudu.

„Bojim se“

Sindikalni povjerenik Pravica je naveo da se Novak, kada ih je vidio, obratio njemu i Hudleru riječima: „Slikajte smradovi, to vam neće pomoći, tebe sam govno sredio i tebe ću“. – Te riječi sam shvatio kao kompromitaciju, a nakon tog događaja moje je radno mjesto bilo ukinuto i dobio sam otkaz. Bojim se Novaka jer njegova žena radi u policiji, a angažirao je i privatnu agenciju da me prati – naveo je na sudu. 

Novak je na sudu potvrdio da je, kada je radnike vidio da fotografiraju, stao pokraj vozila i rekao: „Slikajte, neće vam ništa pomoći“. Međutim, negirao je da im je prijetio da će ih uništiti te tvrdio da je Pravica udario nogom u službeni autmobil.

– Zbog takvog ponašanja, osjećao sam se ugroženim i zbog toga sam zvao policiju – svjedočio je.

Pravica je negirao da je nogom udario u vrata automobila Aquatehnike kako bi spriječio Novaka da zatvori vrata. Sud je na temelju dokaza, a to je fotografija snimljena te večeri te iskaz svjedoka koji je iz kafića izašao s Novakom, ocijenio  da je Novak počinio kaznena djela za koja se tereti.

– Vidljivo je na fotografiji da stoji kraj auta, raširenih ruku i očito je da se namjestio u položaj slikanja zbog čega nije uvjerljiva njegova obrana da je po izlasku iz kafića rekao privatnim tužiteljima da ga slikaju, već je uvjerljiviji dio obrane u kojoj ističe da je stao kraj auta i rekao: „Samo slikajte, neće vam ništa pomoći“ – obrazloženo je u presudi.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Crna kronika

Tko je tijekom noći provaljivao u ugostiteljske objekte u Gornjem Kućanu i Kućan Marofu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policija je javila o više krađi i provala.

Mi smo izdvojili neke.

Tijekom noći, 15/16. travnja, u Gornjem Kućanu, nepoznati je počinitelj provalio u ugostiteljski objekt i otuđio novac. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Iste noći u Kućan Marofu, nepoznati je počinitelj pokušao provaliti u jedan ugostiteljski objekt te je odustao od daljnje namjere. Visina materijalne štete nastale provalom procjenjuje se na više stotina eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Varaždinu biciklisticu (80) na zebri udarilo teretno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak, 16. travnja, oko 9.20 sati, u Ulici parka Ivana Pavla II. u Varaždinu, ozlijeđena je 80-godišnjakinja, javila je PU varaždinska.

Ona je upravljala biciklom pješačko-biciklističkom stazom. Dolaskom do pješačkog prijelaza, nastavila se biciklom kretati ravno te se uključila u promet sa nogostupa na kolnik, a da se nije uvjerila da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Tom prilikom je na zadnji dio njezinog bicikla sa prednjim lijevi djelom naletio teretni automobil kojim je upravljao 55-godišnjak.

Od udarca 80-godišnjakinja je pala na kolnik i zadobila ozlijede. Medicinska joj je pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu, a njezine ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje