Povežite se s nama

Život i društvo

Dirljiv oproštaj Varaždinaca od učenog, a tako skromnog i poniznog fra Bonaventure Dude

Objavljeno:

- dana

ISPRAĆEN IZ VARAŽDINA

– Oprostit ćemo se sa zemnim ostacima fra Bonaventure, ali on će i dalje živjeti zajedno s nama u onom dijelu Crkve koji je u vječnosti – rekao je varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak jučer na ispraćaju fra Bonaventure Dude, člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Poznati franjevac preminuo je 3. kolovoza u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva. Varaždinski biskup služio je misu u crkvi sv. Ivana Krstitelja pri franjevačkom samostanu  u zajedništvu s provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom i drugim svećenicima koji su prisustvovali ispraćaju.

Podučavao i oduševljavao

 Od fra Bonaventure oprostila se i cijela franjevačka zajednica u Varaždinu, a pridružili su im se i franjevci iz Čakovca i Koprivnice.

– Mnogi učeni ljudi su tijekom povijesti prevodili Sveto pismo i na hrvatski jezik i neka narječja u hrvatskom jeziku. No, cjelokupni prijevod Biblije na standardni hrvatski književni jezik ostvario se 1968. uz zalaganje mnogih književnika i teologa, a duša svega toga bio je p. Bonaventura Duda – istaknuo je biskup Mrzljak i dodao kako Varaždinci imaju poseban razlog biti ponosni na p. Dudu.

Posjećivali smo ga posebno u božićnim danima, kada smo zajedno pjevali njemu, ali i svima nama, tako drage hrvatske božićne pjesme – prisjetio se biskup Mrzljak

Bio je pravi franjevac. Visoko obrazovan i učen čovjek, a opet tako jednostavan ponizan i skroman.

–  Došao je u Varaždin davne 1935. godine u franjevačku gimnaziju i često se prisjećao svojih gimnazijskih dana i početaka života u franjevaštvu, a evo i tri zadnje godine svojeg života živio je ovdje među nama, doduše već shrvan bolešću i starošću, ali još uvijek svježeg uma i duboko proživljene vjere. Posjećivali smo ga posebno u božićnim danima, kada smo zajedno pjevali njemu, ali i svima nama, tako drage hrvatske božićne pjesme. Bili su to dragocjeni trenuci, svojevrsne duhovne obnove i prisjećanje na mnoge događaje iz studentskih i profesorskih dana, kada nas je ne samo poučavao o Svetom pismu, nego i oduševljavao za život po Riječi Božjoj i za služenje u svećeništvu Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu – istaknuo je biskup Mrzljak.

Tijelo pokojnog fra Bonaventure Dude prevezeno je u Zagreb. Komemoracija za fra Bonaventuru bit će u ponedjeljak 7. kolovoza u 19.15 sati u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu, dok će pokop biti u utorak 8. kolovoza u 15.50 sati na groblju Mirogoj. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u crkvi Sv. Franje na Kaptolu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje