Povežite se s nama

Život i društvo

U Jalkovcu divovske tikve izrasle u sjeni kineskog megadrveta

Objavljeno:

- dana

Mega bundeve

Umirovljenik Marijan Vrček iz Jalkovca i ove se sezone pohvalio s desetak tikvi od kojih svaka ima oko 80-ak kilograma.

Prijašnjih su se godina u njegovom vrtu mogle naći tikve i od 200-njak kilograma, a prije nekoliko godina na festivalu tikve na varaždinskom placu osvojio je titulu najtikve. 

Najbrže rastuće drvo

Ovogodišnje su tikve ipak po nečemu drukčije od prijašnjih. Naime, rasle su u sjeni mladih stabala paulovnije, najbrže rastućeg drveta na svijetu koji je sve popularniji i u našim krajevima. Paulovnija je porijeklom iz Kine i njezino je drvo vrlo cijenjeno u svijetu jer na godinu naraste i do nekoliko metara. Kubični metar drvne sirovine u svijetu postiže cijenu od tisuću eura, a drvo se koristi u brodogradnji, izradi namještaja ili za grijanje, objašnjava  naš domaćin koji je radni vijek proveo radeći u visokogradnji po cijelome svijetu, od Europe i Amerike do Dubaija. Kako od malena voli prirodu i vrtlarenje, gdje god je boravio skupljao je razno sjeme i sadio ga na obiteljskom imanju u Jalkovcu tako da se u njegovom vrtu, osim megatikvi, mogu naći i rajčice od dva kilograma, egzotične vrste graha, goleme paprike, a najnovija zanimacija su mu kineske paulovnije.

– Čuo sam za njih od prijatelja Kineza s kojim sam radio u Njemačkoj. On mi je poslao i sjeme. Posadio sam ih prošle godine, proljetos sam mislio da je mraz sve uništio, došlo mi je da plačem, ali su na kraju iznikle nove mladice – govori Vrček i pokazuje plantažu na kojoj su paulovnije već u prvoj godini dosegnule visinu od nekoliko metara stvarajući hlad svojim ogromnim lišćem.

Pokazuje nam staklenku sa sjemenom i objašnjava kako sjeme paulovnije treba samo posuti po zemlji, a ne ga zatrpavati zemljom, kako neki rade pa im ništa ne izraste. No, inače baš i ne voli otkrivati tajne svojih vrtlarskih uspjeha. Kad smo ga upitali kako svake godine uspije dobiti tako velike tikve, samo je odmahnuo rukom.
– Svaki čovjek ima svoju tajnu, pa tako i svaka biljka, ali ja to ne volim otkrivati. Istražujte i naučite sami – kazao je ovaj vitalni i radišni umirovljenik uz zagonetni osmijeh.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Osnovano prvo Dječje gradsko vijeće Lepoglave, gradonačelnik postao Leon Funtek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke gradonačelnika Grada Lepoglave, u studenom ove godine raspisani su izbori za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Izbori su provedeni u tri osnovne škole s gradskog područja i na njima je izabrano 18 vijećnika koji su 2. prosinca u Lepoglavi održali konstituirajuću sjednicu prvog Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave na kojoj je za dječjeg gradonačelnika izabran Leon Funtek iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, a za njegove zamjenice Lorena Mežnarić iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i Lana Hrženjak iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice.

Novoizabrani dječji gradonačelnik tom je prigodom izrazio ponos izborom za dječjeg gradonačelnika. Istaknuo je da je po pitanju uvjeta života djece u Gradu Lepoglavi sve u najboljem redu, a da će u budućnosti, u suradnji s gradonačelnikom, raditi na tome da se postojeći uvjeti dodatno nadograde.

U tom će imati i podršku Dječjeg gradskog vijeća u koje su, uz dječjeg gradonačelnika i njegove zamjenice, izabrani Laura Barbir, Marko Maček, Gabi Križanec, Karla Jug, Tin Bencek, Dora Dumešić, Benjamin Novačić Milošević, Vinko Dubovečak, Adam Držaić, Karlo Držaić, Patrik Ježovita, Vanja Godinić, Ana Milešić, Martina Đura i Katarina Hiržin.

Grad Lepoglava je 2017. godine i službeno postao Grada prijatelja djece koji je osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća potvrdio taj status. Na to je, čestitajući svim članovima Dječjeg gradskog vijeća i dječjem gradonačelniku i njegovim zamjenicama na izboru, istaknuo gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Siguran sam da će prijedlozi i ideje koje će stizati od članova Dječjeg gradskog vijeća uvelike pomoći da naš grad krojimo po mjeri naše djece jer upravo su ona budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Škvarić podsjetivši pri tom na velika gradska ulaganja i potpore mladima i obrazovanju.

Čestitke na izboru i podršku u budućem radu članovima Dječjeg gradskog vijeća uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač. Pozvao ih je na davanje prijedloga i ideja te da budu aktivni dionici planiranja razvoja Grada Lepoglave, posebice kad su u pitanju potrebe djece.

Dječje gradsko vijeće Grada Lepoglave predstavničko je tijelo djece s gradskog područja osnovano s ciljem ostvarivanja prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Lepoglave. Ono će djeci osigurati slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga i sudjelovanje u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta življenja u Gradu Lepoglavi. Također, upoznavat će gradsku vlast s problemima i predlagati rješenja od interesa za djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje