Povežite se s nama

Crna kronika

Djeca kriminalci: optuženi su za krađe, drogu, pokušaj ubojstva

Objavljeno:

- dana

MALOLJETNIČKI KRIMINALITET

U obiteljskoj je kući u Grešćevini 14. studenoga 17-godišnjak nakon prepirke odgurnuo rukama svog djeda koji je izgubio ravnotežu i prilikom pada glavom udario o pod te zadobio frakturu lubanje, od čega je preminuo.

Ovog je travnja u domu 17-godišnjaka iz Pribislavca pronađeno više od tisuću doza LSD-a i više od 40 grama marihuane, sve namijenjeno prodaji u kojoj su sudjelovala još dva maloljetnika. Mladić 1998. godišta je od srpnja 2013. do rujna 2014. godine provalio u 19 obiteljskih kuća diljem Međimurske i Varaždinske županije te iz njih ukrao novac, nakit i druge predmete ukupne vrijednosti veće od 90.000 kuna. Ovi izdvojeni slučajevi samo su dio popriličnog popisa maloljetničkog kriminala na našem području. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, u 2014. godini 15 županijskih državnih odvjetništava donijelo je odluku u povodu prijave za 1.952 maloljetna počinitelja kaznenih djela, što je za 23,5% manje nego u 2013. godini. Međutim, na našem području maloljetnički kriminalitet ne pada, nego čak i raste, pa je upravo u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu podnesen najveći broj prijava. – Tijekom 2014. na području nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu prijavljene su ukupno 383 maloljetne osobe, što je u odnosu na 2013., kada je bila prijavljena 381 maloljetna osoba, neznatan porast broja prijavljenih. Evidentirano je i 104 djece, dakle osoba mlađih od četrnaest godina, kao počinitelja kaznenih djela, ali kazneno zakonodavstvo ne primjenjuje se prema djetetu koje u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije navršilo četrnaest godina – izvještavaju iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Muški počinitelji

Najveći broj prijavljenih maloljetnika u 2014. godini zabilježen je u Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu, gdje je prijavljeno 230 maloljetnih osoba. Međutim, s obzirom na to da je u 2013. godini tamo bilo prijavljeno 258 maloljetnika, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu bilježi pad broja prijavljenih maloljetnih osoba za gotovo 11 posto. – Gledajući broj prijavljenih po dobnoj strukturi, uočava se približno jednak broj starijih i mlađih maloljetnih osoba, s obzirom na to da je starijih maloljetnih osoba prijavljeno 190 ili 49,7%, a mlađih maloljetnih osoba 193 ili 50,3% – napominju iz ŽDO-a Varaždin ističući da u ukupnom broju prijavljenih s 95,6 posto dominiraju muške osobe.

Sankcije

Što se tiče strukture kriminaliteta prijavljenih maloljetnih osoba u 2014. godini, u 76 posto slučajeva riječ je o kaznenim djelima protiv imovine. Sljedeća su po učestalosti kaznena djela protiv života i tijela – 7 posto, a potom i zlouporaba droga, što je zabilježeno u 4,7 posto slučajeva.

 

Najveći broj prijavljenih maloljetnika zabilježen je u Čakovcu

– Sud je u odnosu na maloljetne osobe prema kojima je stavljen prijedlog za sankciju donio ukupno 110 odluka, od čega se 104 odluke odnose na izrečene sankcije, dok je prema 6 maloljetnika postupak obustavljen po Sudskom vijeću. Što se tiče vrste izrečenih sankcija, u 10 slučajeva izrečene su kaznene sankcije u vidu maloljetničkog zatvora (4) i pridržaja maloljetničkog zatvora (6), a u preostalim slučajevima izrečene su odgojne mjere – podaci su ŽDO-a Varaždin. A što se poduzima kako bi se te brojke smanjile? – Kazneni progon protiv počinitelja i izricanje sankcija koje u postupku prema maloljetnicima imaju svrhu da se pružanjem zaštite, brige, pomoći i nadzora te osiguranjem opće i stručne naobrazbe maloljetnog počinitelja kaznenog djela utječe na njegov odgoj, razvijanje njegove cjelokupne ličnosti i jačanje njegove osobne odgovornosti radi suzdržavanja od ponovnog činjenja kaznenih djela, kao i da se utječe na ostale da ne čine kaznena djela – ističu.

 

76 posto kaznenih djela koje su počinii maloljetnici odnose se na krađe, odnosno djela protiv imovine, a zlouporaba droga zabilježena je u 4,7 posto slučajeva

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Varaždinka (71) godinu dana četala s muškarcem, on joj svašta napričao, pa mu je poslala 8000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

mobitel, teleoperater
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 71-godišnjakinje za kazneno djelo prijevare.

Ona je, prema prijavi, unatrag godinu dana, putem jedne društvene mreže započela komunikaciju s osobom koja se predstavila kao muškarac, javila je varaždinska policija.

Isti je nakon nekoliko mjeseci dopisivanja, lažnim prikazivanjem činjenica doveo prijaviteljicu u zabludu, na način da joj je slao fotografije kako se nalazi u bolnici, da je opljačkan i slično, zbog čega mu je u nekoliko navrata na njegove molbe i obećanje da će vratiti, uplatila iznos od oko 8000 eura.

Kako do dana prijave isti nije vratio novac, smatra da je prevarena. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Maloljetnik ozlijeđen kada ga je u Varaždinu na zebri udarilo teretno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 23. travnja, oko 18.30 sati u Varaždinu, u prometnoj je nesreći ozlijeđen 15-godišnji maloljetnik.

Žena starosti 70 godina upravljala je teretnim vozilom Ulicom Stanka Vraza iz smjera Optujske ulice u smjeru Kapucinskog trga.

Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, nije se zaustavila ispred istog, zbog čega je prednjim desnim dijelom vozila naletjela na 15-godišnjaka koji je prelazio kolnik preko istog prijelaza. On je uslijed udara odbačen na vjetrobransko staklo, nakon čega je pao na kolnik, javila je PU varaždinska. Pritom je ozlijeđen, a medicinska mu je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje