Povežite se s nama

Crna kronika

Djeca kriminalci: optuženi su za krađe, drogu, pokušaj ubojstva

Objavljeno:

- dana

MALOLJETNIČKI KRIMINALITET

U obiteljskoj je kući u Grešćevini 14. studenoga 17-godišnjak nakon prepirke odgurnuo rukama svog djeda koji je izgubio ravnotežu i prilikom pada glavom udario o pod te zadobio frakturu lubanje, od čega je preminuo.

Ovog je travnja u domu 17-godišnjaka iz Pribislavca pronađeno više od tisuću doza LSD-a i više od 40 grama marihuane, sve namijenjeno prodaji u kojoj su sudjelovala još dva maloljetnika. Mladić 1998. godišta je od srpnja 2013. do rujna 2014. godine provalio u 19 obiteljskih kuća diljem Međimurske i Varaždinske županije te iz njih ukrao novac, nakit i druge predmete ukupne vrijednosti veće od 90.000 kuna. Ovi izdvojeni slučajevi samo su dio popriličnog popisa maloljetničkog kriminala na našem području. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, u 2014. godini 15 županijskih državnih odvjetništava donijelo je odluku u povodu prijave za 1.952 maloljetna počinitelja kaznenih djela, što je za 23,5% manje nego u 2013. godini. Međutim, na našem području maloljetnički kriminalitet ne pada, nego čak i raste, pa je upravo u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu podnesen najveći broj prijava. – Tijekom 2014. na području nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu prijavljene su ukupno 383 maloljetne osobe, što je u odnosu na 2013., kada je bila prijavljena 381 maloljetna osoba, neznatan porast broja prijavljenih. Evidentirano je i 104 djece, dakle osoba mlađih od četrnaest godina, kao počinitelja kaznenih djela, ali kazneno zakonodavstvo ne primjenjuje se prema djetetu koje u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije navršilo četrnaest godina – izvještavaju iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Muški počinitelji

Najveći broj prijavljenih maloljetnika u 2014. godini zabilježen je u Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu, gdje je prijavljeno 230 maloljetnih osoba. Međutim, s obzirom na to da je u 2013. godini tamo bilo prijavljeno 258 maloljetnika, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu bilježi pad broja prijavljenih maloljetnih osoba za gotovo 11 posto. – Gledajući broj prijavljenih po dobnoj strukturi, uočava se približno jednak broj starijih i mlađih maloljetnih osoba, s obzirom na to da je starijih maloljetnih osoba prijavljeno 190 ili 49,7%, a mlađih maloljetnih osoba 193 ili 50,3% – napominju iz ŽDO-a Varaždin ističući da u ukupnom broju prijavljenih s 95,6 posto dominiraju muške osobe.

Sankcije

Što se tiče strukture kriminaliteta prijavljenih maloljetnih osoba u 2014. godini, u 76 posto slučajeva riječ je o kaznenim djelima protiv imovine. Sljedeća su po učestalosti kaznena djela protiv života i tijela – 7 posto, a potom i zlouporaba droga, što je zabilježeno u 4,7 posto slučajeva.

 

Najveći broj prijavljenih maloljetnika zabilježen je u Čakovcu

– Sud je u odnosu na maloljetne osobe prema kojima je stavljen prijedlog za sankciju donio ukupno 110 odluka, od čega se 104 odluke odnose na izrečene sankcije, dok je prema 6 maloljetnika postupak obustavljen po Sudskom vijeću. Što se tiče vrste izrečenih sankcija, u 10 slučajeva izrečene su kaznene sankcije u vidu maloljetničkog zatvora (4) i pridržaja maloljetničkog zatvora (6), a u preostalim slučajevima izrečene su odgojne mjere – podaci su ŽDO-a Varaždin. A što se poduzima kako bi se te brojke smanjile? – Kazneni progon protiv počinitelja i izricanje sankcija koje u postupku prema maloljetnicima imaju svrhu da se pružanjem zaštite, brige, pomoći i nadzora te osiguranjem opće i stručne naobrazbe maloljetnog počinitelja kaznenog djela utječe na njegov odgoj, razvijanje njegove cjelokupne ličnosti i jačanje njegove osobne odgovornosti radi suzdržavanja od ponovnog činjenja kaznenih djela, kao i da se utječe na ostale da ne čine kaznena djela – ističu.

 

76 posto kaznenih djela koje su počinii maloljetnici odnose se na krađe, odnosno djela protiv imovine, a zlouporaba droga zabilježena je u 4,7 posto slučajeva

Izvor:
Foto:

Crna kronika

FOTO U sudaru u Črešnjevu ozlijeđene dvije osobe, cesta zatvorena za kamionski promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas oko 12.40 sati dogodila se prometna nesreća u Črešnjevu u kojoj su dvije osobe ozlijeđene.

U sudaru su sudjelovala dva osobna automobila i pričinjena je veća materijalna šteta.

Prometnica je trenutno još uvijek zatvorena za kamionski promet.

Nastavite čitati

Crna kronika

Muškarac poginuo dok je mijenjao kotač, prignječio ga vlastiti kamion

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U petak, 15. listopada, oko 15 sati u Donjem Pustakovcu smrtno je stradao muškarac.

Stradali je mještanin Donjeg Pustakovca rođen 1959. godine.

Prilikom zamjene kotača na vlastitom teretnom vozilu došlo je do popuštanja dizalice i prignječenja karoserijom vozila. Više detalja bit će poznato nakon očevida.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje