Povežite se s nama

U fokusu

Djeca i mladi se tuku, vrijeđaju, prijete, a u školu čak nose i oružje

Objavljeno:

- dana

Najnoviji primjer obračuna među vršnjacima, koji se nedavno dogodio u Pribislavcu kraj Čakovca, šokirao je cijelu Hrvatsku. Što je dovelo do sukoba dvojice učenika petih razreda, koji se navodno nikad prije nisu međusobno sukobili, i zašto je jedan od njih oštrim predmetom nasrnuo na svog vršnjaka te ga, srećom, samo lakše ozlijedio, u policiji ne otkrivaju.

Iz PU međimurske su potvrdili da je dovršeno kriminalističko istraživanje te je poslano posebno izvješće na Općinsko državno odvjetništvo za mladež Čakovec, a o svemu je obaviješten i Centar za socijalnu skrb Čakovec.

– S obzirom na to da su sudionici događaja mlađi od 14 godina, nisu kazneno niti prekršajno odgovorni – izvijestili su iz PU međimurske.

Nije bio na nastavi

Više informacija o samom događaju nismo doznali ni u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, u koju idu spomenuti učenici. S ravnateljem škole Brunom Matotekom nismo uspjeli razgovarati. Poručeno nam je da je on o tom događaju medijima rekao sve i da škola dalje postupa prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima. Doznali smo samo da učenik petog razreda koji je ozlijedio svog vršnjaka prošlog tjedna nije dolazio na nastavu i da je s njegovim roditeljem obavljen razgovor.

Iako je javnost još u šoku, nije to jedini slučaj nasilja među učenicima u zadnje tri godine na sjeveru Hrvatske. U travnju 2016. godine na Starom gradu u Varaždinu sukobile su se četiri srednjoškolke: tri učenice Srednje strukovne škole i jedna iz Strojarske i prometne škole. Učenice su se prvo sukobile verbalno, a potom se i fizički obračunale, a sukobu je prethodilo međusobno vrijeđanje na Facebooku. Da stvar bude gora, pratilo ih je i bodrilo 50-ak srednjoškolaca koji su ih snimali i fotografirali mobitelima, pa je tučnjava brzo objavljena na društvenim mrežama. Ni mjesec dana poslije, u kafiću u Hallerovoj aleji u Varaždinu,18-godišnja učenica Gospodarske škole razbijenom je čašom porezala po ruci 16-godišnju učenicu Strojarske škole Varaždin te je lakše ozlijedila.

Slučajeve nasilja škole su dužne prijaviti policiji te Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a dužne su i postupati prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima.

Nikica Mihaljević, predsjednik HUROŠ-a i dugogodišnji ravnatelj zagrebačke škole OŠ dr. Ante Starčevića, ne misli da je u školama došlo do znatnijeg povećanja vršnjačkog nasilja. – Možda se stječe dojam da se ipak radi o povećanju zato što škole redovito prijavljuju i blaže slučajeve vršnjačkog nasilja, a i mediji to redovito prate i objavljuju – smatra Mihaljević.

– Ako se nasilje ipak dogodi, važna je pravovremena i ispravna reakcija svih sudionika – rekao je Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ) i dugogodišnji ravnatelj zagrebačke škole OŠ dr. Ante Starčevića, koji ne misli da je u školama došlo do znatnijeg povećanja vršnjačkog nasilja.

– Možda se stječe dojam da se ipak radi o povećanju zato što škole redovito prijavljuju i blaže slučajeve vršnjačkog nasilja, a i mediji to redovito prate i objavljuju – istaknuo je Mihaljević. Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić kaže da nije sigurna je li nasilje među djecom u porastu ili samo o njemu razgovaramo otvorenije nego prije.

– Nažalost, postoji dio mlade populacije koji fizičkim nasiljem nešto pokušava izboriti – rekla je Banić.

Da znatnijeg porasta nasilja među učenicima nema potvrđuju i podaci koje smo primili od policije za zadnje tri godine. Prema podacima PU međimurske, godišnje se na području koje pokriva spomenuta policijska uprava zabilježi do 10-ak slučajeva nasilja djece do 14 godina u kojima su nanesene teže i lakše tjelesne ozljede. Međutim, ravnatelji škola i pedagozi s kojima smo razgovarali ističu da je od fizičkih obračuna puno veći problem nasilje preko interneta.

– Potrebno je stavljati naglasak na edukaciju i prevenciju nasilničkog ponašanja kroz različite radionice za djecu i roditelje u školi, pri čemu bi poseban naglasak trebalo staviti na cyberbullying, s obzirom na porast nasilja preko interneta – smatraju pedagozi.

Pedagoške sankcije

Ipak, prema evidenciji o nasilju među učenicima koju vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja za škole u cijeloj Hrvatskoj, u prošloj školskoj godini evidentirano je svega 11 slučajeva elektroničkog nasilja: šest u osnovnim i pet u srednjim školama. Ukupno je bilo 135 slučajeva nasilja u osnovnim i srednjim školama Hrvatske, pri čemu su kao najčešći oblici nasilja među osnovnoškolcima i srednjoškolcima zabilježeni nasilničko ponašanje, tučnjave, međusobno ozljeđivanje te verbalno nasilje i prijetnje.

Zabrinjavajuće je što su, prema evidenciji Ministarstva, zabilježena i četiri slučaja posjedovanja vatrenoga ili drugog oružja među učenicima osnovnih i srednjih škola Hrvatske. Iako je zabilježeno 135 slučajeva nasilnog ponašanja učenika, izrečene su tek dvije opomene, dva ukora, sedam opomena pred isključenje, a jedan učenik je zbog nasilja isključen iz škole.

Primjeri vršnjačkog nasilja u zadnje tri godine

TRAVANJ 2016.

Na Starom gradu u Varaždinu u travnju 2016. četiri mlađe ženske osobe prvo su se sukobile verbalno, a potom i fizički: naguravanjem, navlačenjem dijelova odjeće i izmjenjivanjem udaraca rukama. Sam događaj, u kojem su sudjelovale učenice prvih razreda Srednje strukovne škole te jedna djevojka iz Strojarske i prometne škole Varaždin, pratilo je i bodrilo 50-ak srednjoškolaca koji su snimali i fotografirali mobitelima. Tučnjava je vrlo brzo objavljena na društvenim mrežama, a prethodilo joj je međusobno vrijeđanje djevojaka na Facebooku.

SVIBANJ 2016.

Samo mjesec dana nakon tučnjave na Starom gradu u Varaždinu, ponovno je došlo do vršnjačkog nasilja među dvjema srednjoškolkama, uslijed čega je jedna drugu razbijenom čašom porezala po ruci. Do sukoba je došlo u kafiću u Hallerovoj aleji u popodnevnim satima. Osamnaestogodišnja učenica Gospodarske škole Varaždin razbijenom čašom je porezala 16-godišnju učenicu Strojarske škole po ruci i pritom još prijetila da će je ubiti. Druga je djevojka pobjegla u toalet te je s lakšim ozljedama završila u Općoj bolnici Varaždin, nakon čega je puštena kući.

SIJEČANJ 2018.

Na autobusnoj stanici nedaleko Osnovne škole u Pribislavcu došlo je do sukoba dvojice učenika koji polaze peti razred, pri čemu je jedan od njih oštrim predmetom nasrnuo na svog vršnjaka. Srećom, zbog zimske odjeće, ozlijeđeni dječak zadobio je tek površinsku ranu te nije teže ozlijeđen. PU međimurska dovršila je kriminalističko istraživanje te je poslano posebno izvješće na Općinsko državno odvjetništvo za mladež Čakovec. O svemu je obaviješten i Centar za socijalnu skrb Čakovec. Iz policije su izvijestili da, s obzirom na to da su sudionici događaja mlađi od 14 godina, nisu kazneno niti prekršajno odgovorni.

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje