Povežite se s nama

Događanja

Djeca otkrivala tajni svijet kukaca

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠENE RADIONICE U ENTOMOLOŠKOM MUZEJU

Zašto su važne pčele, zašto pauci nisu kukci, ali rado prave društvo drugim kukcima i još puno toga zanimljivoga imali su priliku naučiti mališani posljednja dva dana u Entomološkom muzeju u Varaždinu, gdje su održane besplatne radionice za djecu i roditelje.

Posljedica je to dugogodišnje suradnje dječjeg vrtića “Dječji svijet” s Entomološkim odjelom Gradskog muzeja Varaždin jer djeci je svijet kukaca – jako zanimljiv.

Kako osa ima šišku, a mravi krila?

– Prilikom prvih posjeta djeca su se zainteresirala za tajne života kukaca. Zanimalo ih je zašto mravi imaju krila? Kako to da postoje mravi medari? Kako osa ima šišku kad i oni od svojih kosa imaju šiške? Tako smo, zahvaljujući dječjoj znatiželji, otkrili da možemo mnogo zanimljivog, ali i zajedničkog otkriti o sebi i kukcima – rekla je pedagoginja Ljubimka Hajdin, ravnateljica varaždinskog vrtića Dječji svijet.

Posebno zanimljivo djeci je bilo crtati paukove, koji su završili na ispletenoj mreži.

U sklopu radionice roditelji i djeca zajedno su nastavili i prve kućice za kukce oprašivače – bumbare i pčele koje su podijeljene onima koji imaju voćnjake. Dio kućica ostao je u vrtiću kao podsjetnik o tome kako je važno štiti prirodu i kako bez kukaca oprašivača ne bi bilo zdravog i ukusnog voća. Posebno zanimljivo djeci je bilo crtati paukove, koje su izrezivali i stavljani na veliku mrežu ispletenu na izložbi. 

Osim što su imali priliku puno toga zanimljivoga naučiti o kukcima, djeca iz “Dječjeg svijeta” izložila su i svoje radove na temu kukaca, među kojima je bilo staništa osa i pčela, glineni mravinjaci, šareni leptiri…

Svijet kukaca za velike i male jednako zanimljiv

Radionice su vodile odgajateljice Jelena Kežić, Sanja Križanec, Natalija Perić i pedagoginje Ljubimke Hajdin, a osim što su u radionicama sudjelovali polaznici vrtića “Dječji svijet” iz Varaždina, Petrijanca i Beretinca, ali i brojni mališani i roditelji iz drugih predškolskih ustanova. Samo prvi dan radionicu je posjetilo 50-ak djece i roditelja, pa se može zaključiti da je tajni život kukaca podjednako zanimljiv i velikima i malima.

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje