Povežite se s nama

Novosti

Djeca pjevaju, razlog da se odrasli svađaju

Objavljeno:

- dana

ORGANIZACIJA Dječjeg festivala u Varaždinu prerasla u medijsku aferu

Pjevali su, plesali su i družili se. Više od 150 djece pokazalo je što znaju, a pratili su ih njihovi roditelji. U Graberju se na Festivalu “Djeca pjevaju” na prvi dan proljeća okupilo oko tisuću ljudi.

Svi bi brzo zaboravili na dječji festival da se oko njega nije digla prašina. Prvo je reagiralo Društvo Naša djeca Varaždin (DND). Tri dana nakon festivala na kojem su djeca pjevala i plesala odlučili su ograditi se od njega. Svim medijima su poslali priopćenje jer su, tvrde, bili potaknuti upitima građana.

– Ograđujemo se od svake povezanosti s privatnom organizacijom dječjeg festivala. Organizator Agencija “Tin marketing” svojom ukupnom promidžbom nadovezala je netom održani festival na naš prošlogodišnji Dječji festival “Djeca pjevaju – otroci pojejo”. Ta agencija nema veze s DND-om, niti imaju našu suglasnost za ovo povezivanje, niti se to može nazvati 2. Međunarodni dječji festival jer, koliko mi znamo, agencija nikad nije održala 1. takav festival – stoji u dopisu koji potpisuju predsjednik DND-a Janko Pavetić i ravnateljica DND-a Đurđica Dropuljić.

 

Natjecateljski karakter nije opravdan iz psihološko-pedagoških razloga.”
Đurđica Dropuljić
 

U istom dopisu upozorili su da ne odobravaju što je dječji festival imao i natjecateljski karakter “jer to nije opravdano iz psihološko-pedagoških razloga”. Brzo nakon tog dopisa, dopis medijima uputio je i Nenad Kumrić – Charlie, vlasnik Tin marketinga, koji je organizirao dječju priredbu.

 

Nek se onda ukine i dječja olimpijada, natjecanja iz fizike i robotike.”
Nenad Kumrić – Charlie
 

– Ako nije pedagoški imati natjecateljski karakter, tada bi trebalo ukinuti sva natjecanja djece poput olimpijade dječjih vrtića, svih sportskih i plesnih natjecanja te onih u matematici, fizici, robotici i drugih – veli Kumrić. Kaže, žali zbog toga što su u DND-u tako reagirali jer se sve moglo riješiti jednim pozivom.

– Osim toga, nije istina da smo mi ukrali neku tradiciju DND-u. Festival je drugačiji od onog prošle godine i točno je da DND nema ništa s njegovom organizacijom. Jedino je zajedničko da su neki od članova DND-a na festivalu nastupili – objašnjava. I tako je dječji festival postao još jedna varaždinska “afera” koju ćemo svrstati u ladicu s “aferom snjegović”.

Izvor:
Foto: Facebook

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje