Povežite se s nama

Međimurje

Djeca promiču kajkavštinu na kreativan način

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Osnovna škola Mursko Središće u srijedu je, po 14. put, bila domaćin kulturno-umjetničke manifestacije “Naš mali kaj”.

U početku zamišljen kao susret mladih pjesnika, “Naš mali kaj” obogaćivao se iz godine u godinu novim sadržajima, aktivnostima i natječajima, pa ne iznenađuje što svake godine okuplja sve više sudionika iz Međimurske i Varaždinske županije te susjedne Slovenije.

Zvončići, cvjetići…

– “Naš mali kaj” ove je godine okupio oko 200 učenika iz škola iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te susjedne Slovenije čiji učenici uče hrvatski jezik kao izborni predmet i koji nam redovito dolaze svake godine – doznali smo od profesorice Sonje Vršić, koja je i pokrenula ovaj projekt radi očuvanja i isticanja vrijednosti “domaće kajkavske reči” te ga uspješno vodi već 14 godina.

U prvom dijelu manifestacije “Naš mali kaj” učenici su pokazali svoje umijeće i kreativnost na radionicama.
– Ove godine imamo čak 11 različitih radionica, od kojih pet provodi Graditeljska škola Čakovec – otkrila je Vršić.
Učenice sedmih razreda Lorena, Maša i Ela sudjelovale su na radionici animacije.

Ove godine bilo je organizirano 11 različitih radionica na kojima su učenici pokazali svoju kreativnost

– Glavni lik je balerina i s njom radimo faze pokreta za animaciju. Još moramo sve to ubaciti u računalo, obojiti i dodati glazbu – kratko nam je objasnila Melita, učenica iz Graditeljske škole Čakovec koja je vodila radionicu.
Živo je bilo i u keramičarskoj radionici, u kojoj su se dovršavali raznobojni zvončići od gline, a i u etnoradionici, gdje su učenici, uz pomoć članica iz Društva žena Mursko Središće, izrađivali razne ukrase od krep-papira.

Nakon prezentacije radionica održan je kviz “Kaj smo pozabili?”, u kojem je ove godine sudjelovalo osam ekipa koje su se natjecale u poznavanju kajkavskoga govora.  Najbolja je ekipa bila iz škole Donja Dubrava. U završnom dijelu programa sudjelovali su učenici prijavljeni na glazbeni natječaj “Pesma zvoni” u kojem je bilo sedam sudionika, literarni “Zviraju reči” na kojem je sudjelovalo 16 sudionika i fotografski natječaj “Moja sreča”  na kojem je bilo 18 sudionika, a koji su  prezentirali svoje radove.

Veliki interes učenika i škola
Na 14. “Našem malom kaju” sudjelovale su škole OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Gornji Mihaljevec, III. OŠ Čakovec, OŠ dr. V. Žganca Vratišinec, II. OŠ Čakovec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Donja Dubrava, OŠ Selnica, OŠ Kuršanec, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Orehovica, OŠ Goričan, OŠ Podturen, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu i domaćin, OŠ Mursko Središće iz Međimurske županije, OŠ Breznički Hum, OŠ Novi Marof, OŠ Podrute i OŠ A. Starčevića Lepoglava iz Varaždinske županije, OŠ Belec iz Krapinsko-zagorske županije i OŠ Grad iz Slovenije.
 

Uz ravnatelja OŠ Mursko Središće i voditeljicu projekta Sonju Vršić, sudonike ovogodišnje manifestacije pozdravio je i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.
“Naš mali kaj” završen je podjelom zahvalnica i prigodnih darova te zajedničkim druženjem.

Dosad najveći broj radionica

Na 14. “Našem malom kaju” održano je dosad najviše radionica, od čega pet radionica Graditeljske škole Čakovec.  To su radionica animacije (Ljiljana Ille), radionica keramike (Petar Križnar), radionica paper 3D (Andrija Večenaj), videoradionica (Ivan Čondor) i radionica izrade web-stranica (Suzana Šestan). 

Održane su još radionica scenske igre glazbom, pokretom i plesom (Marinko Pintarić, Tajana Rihtarec Višnić), etnoradionica (Društvo žena Mursko Središće), dramska radionica (Jelena Dokleja), radionica glazbenog stvaralaštva (Marija Trstenjak), lutkarska radionica (Davor Dokleja) te fotografska radionica (Davor Žerjav i Davorin Mance).

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje