Povežite se s nama

Međimurje

Djeca promiču kajkavštinu na kreativan način

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Osnovna škola Mursko Središće u srijedu je, po 14. put, bila domaćin kulturno-umjetničke manifestacije “Naš mali kaj”.

U početku zamišljen kao susret mladih pjesnika, “Naš mali kaj” obogaćivao se iz godine u godinu novim sadržajima, aktivnostima i natječajima, pa ne iznenađuje što svake godine okuplja sve više sudionika iz Međimurske i Varaždinske županije te susjedne Slovenije.

Zvončići, cvjetići…

– “Naš mali kaj” ove je godine okupio oko 200 učenika iz škola iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te susjedne Slovenije čiji učenici uče hrvatski jezik kao izborni predmet i koji nam redovito dolaze svake godine – doznali smo od profesorice Sonje Vršić, koja je i pokrenula ovaj projekt radi očuvanja i isticanja vrijednosti “domaće kajkavske reči” te ga uspješno vodi već 14 godina.

U prvom dijelu manifestacije “Naš mali kaj” učenici su pokazali svoje umijeće i kreativnost na radionicama.
– Ove godine imamo čak 11 različitih radionica, od kojih pet provodi Graditeljska škola Čakovec – otkrila je Vršić.
Učenice sedmih razreda Lorena, Maša i Ela sudjelovale su na radionici animacije.

Ove godine bilo je organizirano 11 različitih radionica na kojima su učenici pokazali svoju kreativnost

– Glavni lik je balerina i s njom radimo faze pokreta za animaciju. Još moramo sve to ubaciti u računalo, obojiti i dodati glazbu – kratko nam je objasnila Melita, učenica iz Graditeljske škole Čakovec koja je vodila radionicu.
Živo je bilo i u keramičarskoj radionici, u kojoj su se dovršavali raznobojni zvončići od gline, a i u etnoradionici, gdje su učenici, uz pomoć članica iz Društva žena Mursko Središće, izrađivali razne ukrase od krep-papira.

Nakon prezentacije radionica održan je kviz “Kaj smo pozabili?”, u kojem je ove godine sudjelovalo osam ekipa koje su se natjecale u poznavanju kajkavskoga govora.  Najbolja je ekipa bila iz škole Donja Dubrava. U završnom dijelu programa sudjelovali su učenici prijavljeni na glazbeni natječaj “Pesma zvoni” u kojem je bilo sedam sudionika, literarni “Zviraju reči” na kojem je sudjelovalo 16 sudionika i fotografski natječaj “Moja sreča”  na kojem je bilo 18 sudionika, a koji su  prezentirali svoje radove.

Veliki interes učenika i škola
Na 14. “Našem malom kaju” sudjelovale su škole OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Gornji Mihaljevec, III. OŠ Čakovec, OŠ dr. V. Žganca Vratišinec, II. OŠ Čakovec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Donja Dubrava, OŠ Selnica, OŠ Kuršanec, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Orehovica, OŠ Goričan, OŠ Podturen, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu i domaćin, OŠ Mursko Središće iz Međimurske županije, OŠ Breznički Hum, OŠ Novi Marof, OŠ Podrute i OŠ A. Starčevića Lepoglava iz Varaždinske županije, OŠ Belec iz Krapinsko-zagorske županije i OŠ Grad iz Slovenije.
 

Uz ravnatelja OŠ Mursko Središće i voditeljicu projekta Sonju Vršić, sudonike ovogodišnje manifestacije pozdravio je i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.
“Naš mali kaj” završen je podjelom zahvalnica i prigodnih darova te zajedničkim druženjem.

Dosad najveći broj radionica

Na 14. “Našem malom kaju” održano je dosad najviše radionica, od čega pet radionica Graditeljske škole Čakovec.  To su radionica animacije (Ljiljana Ille), radionica keramike (Petar Križnar), radionica paper 3D (Andrija Večenaj), videoradionica (Ivan Čondor) i radionica izrade web-stranica (Suzana Šestan). 

Održane su još radionica scenske igre glazbom, pokretom i plesom (Marinko Pintarić, Tajana Rihtarec Višnić), etnoradionica (Društvo žena Mursko Središće), dramska radionica (Jelena Dokleja), radionica glazbenog stvaralaštva (Marija Trstenjak), lutkarska radionica (Davor Dokleja) te fotografska radionica (Davor Žerjav i Davorin Mance).

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje