Povežite se s nama

Međimurje

Djeca promiču kajkavštinu na kreativan način

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Osnovna škola Mursko Središće u srijedu je, po 14. put, bila domaćin kulturno-umjetničke manifestacije “Naš mali kaj”.

U početku zamišljen kao susret mladih pjesnika, “Naš mali kaj” obogaćivao se iz godine u godinu novim sadržajima, aktivnostima i natječajima, pa ne iznenađuje što svake godine okuplja sve više sudionika iz Međimurske i Varaždinske županije te susjedne Slovenije.

Zvončići, cvjetići…

– “Naš mali kaj” ove je godine okupio oko 200 učenika iz škola iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te susjedne Slovenije čiji učenici uče hrvatski jezik kao izborni predmet i koji nam redovito dolaze svake godine – doznali smo od profesorice Sonje Vršić, koja je i pokrenula ovaj projekt radi očuvanja i isticanja vrijednosti “domaće kajkavske reči” te ga uspješno vodi već 14 godina.

U prvom dijelu manifestacije “Naš mali kaj” učenici su pokazali svoje umijeće i kreativnost na radionicama.
– Ove godine imamo čak 11 različitih radionica, od kojih pet provodi Graditeljska škola Čakovec – otkrila je Vršić.
Učenice sedmih razreda Lorena, Maša i Ela sudjelovale su na radionici animacije.

Ove godine bilo je organizirano 11 različitih radionica na kojima su učenici pokazali svoju kreativnost

– Glavni lik je balerina i s njom radimo faze pokreta za animaciju. Još moramo sve to ubaciti u računalo, obojiti i dodati glazbu – kratko nam je objasnila Melita, učenica iz Graditeljske škole Čakovec koja je vodila radionicu.
Živo je bilo i u keramičarskoj radionici, u kojoj su se dovršavali raznobojni zvončići od gline, a i u etnoradionici, gdje su učenici, uz pomoć članica iz Društva žena Mursko Središće, izrađivali razne ukrase od krep-papira.

Nakon prezentacije radionica održan je kviz “Kaj smo pozabili?”, u kojem je ove godine sudjelovalo osam ekipa koje su se natjecale u poznavanju kajkavskoga govora.  Najbolja je ekipa bila iz škole Donja Dubrava. U završnom dijelu programa sudjelovali su učenici prijavljeni na glazbeni natječaj “Pesma zvoni” u kojem je bilo sedam sudionika, literarni “Zviraju reči” na kojem je sudjelovalo 16 sudionika i fotografski natječaj “Moja sreča”  na kojem je bilo 18 sudionika, a koji su  prezentirali svoje radove.

Veliki interes učenika i škola
Na 14. “Našem malom kaju” sudjelovale su škole OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Gornji Mihaljevec, III. OŠ Čakovec, OŠ dr. V. Žganca Vratišinec, II. OŠ Čakovec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Donja Dubrava, OŠ Selnica, OŠ Kuršanec, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Orehovica, OŠ Goričan, OŠ Podturen, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu i domaćin, OŠ Mursko Središće iz Međimurske županije, OŠ Breznički Hum, OŠ Novi Marof, OŠ Podrute i OŠ A. Starčevića Lepoglava iz Varaždinske županije, OŠ Belec iz Krapinsko-zagorske županije i OŠ Grad iz Slovenije.
 

Uz ravnatelja OŠ Mursko Središće i voditeljicu projekta Sonju Vršić, sudonike ovogodišnje manifestacije pozdravio je i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.
“Naš mali kaj” završen je podjelom zahvalnica i prigodnih darova te zajedničkim druženjem.

Dosad najveći broj radionica

Na 14. “Našem malom kaju” održano je dosad najviše radionica, od čega pet radionica Graditeljske škole Čakovec.  To su radionica animacije (Ljiljana Ille), radionica keramike (Petar Križnar), radionica paper 3D (Andrija Večenaj), videoradionica (Ivan Čondor) i radionica izrade web-stranica (Suzana Šestan). 

Održane su još radionica scenske igre glazbom, pokretom i plesom (Marinko Pintarić, Tajana Rihtarec Višnić), etnoradionica (Društvo žena Mursko Središće), dramska radionica (Jelena Dokleja), radionica glazbenog stvaralaštva (Marija Trstenjak), lutkarska radionica (Davor Dokleja) te fotografska radionica (Davor Žerjav i Davorin Mance).

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Matija Posavec na lokalne izbore izlazi s novoosnovanom strankom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matija Posavec HNS je napustio u listopadu 2019. godine pa je Međimursku županiju nastavio voditi kao nestranački župan.

Na nadolazeće lokalne izbore koji će se održati u svibnju izaći će s novom strankom koju je osnovao. Stranka će se zvati Nezavisna lista Matije Posavca. Osnivačka sjednica njezine Skupštine već je održana, a postupak registracije pri Ministarstvu uprave je u tijeku, piše Jutarnji list.

– Počeo sam s procesom osnivanja nove stranke. Imat ćemo kandidate na gotovo svim razinama u Međimurskoj županiji, dakle za načelnike, gradonačelnike i župana te liste za predstavnička tijela. Nova stranka na ove će izbore izaći samo na području Međimurske županije, a nakon lokalnih izbora planiram stvarati centristički politički savez na sjeveru Hrvatske. Za početak će to biti regionalna stranka. Ponudit ću platformu i program, a tko će nam se sve pridružiti, vidjet ćemo – izjavio je župan Posavec.

Još uvijek nije razrješio dilemu hoće li se natjecati za treći mandat na Županiji ili prvi put za gradonačelnika Čakovca. Odluku će donijeti u ožujku, dodao je.

Ako se odluči natjecati za župana, borit će se protiv HDZ-ova kandidata Gorana Gotala, tajnika kabineta ministra graditeljstva Darka Horvata, i SDP-ova Marija Medveda, trenutačno čakovečkoga dogradonačelnika.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati