Povežite se s nama

Život i društvo

Djeca u varaždinskim prigradskim mjestima praznike provode u besplatnim radionicama

Besplatne interaktivne radionice za djecu Varaždin

Objavljeno:

- dana

U varaždinskim prigradskim mjesnim odborima tijekom školskih praznika odvija se projekt BIRD – Besplatne interaktivne radionice za djecu.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok obišao je u ponedjeljak radionicu u društvenom domu Mjesnog odbora Zbelava u kojem se okupilo dvadesetak djevojčica i dječaka.

Radionice su održane do sada u Poljani Biškupečkoj, Jalkovcu, Črncu te u Kučanu. Nakon Zbelave, radionice BIRD bit će organizirane u Gojancu i Hrašćici.

Prilikom obilaska djece u Zbelavi gradonačelnik je pohvalio ideju i organizatore te je izjavio: “Roditelji najčešće imaju poteškoće s time, kako da djeca provode slobodno vrijeme, kada rade preko praznika. Grad je uspio postići da ovime sva djeca, koja žele, mogu po prigradskim mjesnim podborima provoditi na organiziran način svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujem voditeljici projekta, Lani Žeher, koja je stvarno sve dala u ovaj projekt. Praktično za mala sredstva, Grad omogućuje djeci da provode svoje slobodno vrijeme, da se druže, igraju, da uče te da se bave sportskim aktivnostima. Nastavit će se projekt i za ljetne praznike ponovno. Odaziv je jako dobar, gotovo da 60%, 70% djece, za koje se zna da pohađaju osnovnu školu, da dolaze na ovakve interaktivne radionice. To se pokazalo kao pun pogodak. Inače, Mjesni domovi su zimi prazni, prema tome, ovo je način da se te društvene prostorije popune igrom i veseljem djece”.

Idejna začetnica pokretanja radionica BIRD bila je Dijana Puškadija Topić, a projekt provodi Lana Žiher. O iskustvima rada s djecom na takvim radionicama je izjavila: “Najveći odaziv bio je u Črncu Biškupečkom, gdje se odazvalo dvadesetak, tridesetak djece. Odradilo se to vrlo veselo. Na kraju je bilo čak i suza zbog njihovog odlaska i moralo se obećati da će se vrlo brzo vratiti natrag. U Zbelvi je prošli puta u subotu, a i danas bilo oko petnaestak djece. U Mjesnim Odborima su provodili projekt na ljeto pa su već znali za njih. Upravo je naglasak na toj socijalizaciji, da se djeca međusobno druže. Otkrilo se da neka djeca, koja žive možda pet kuća jedan od drugoga su se počela družiti tu, upoznali se te su od ljeta postali prijatelji i sada su zajedno došli na igraonicu. Manje-više ta djeca su unutra po kompjuterima, manje su vani i oni se ne znaju. Puno tih igara su zaboravili. U igraonici im je bio jako zabavan gumi-gumi, igrali su ga po sat vremena, a za što oni nisu nikad vidjeli ni čuli nešto, što je njihovim roditeljima bila svakodnevna igra. Stižu pohvale, stižu pitanja kada će projekt doći u Mjesne odbore, u kojima nisu bili. Za sada ide sve kako treba”.

Za cijeli ovaj projekt preko zimskih praznika, Grad izdvaja oko 7.000 kuna. Ukoliko bude potrebe, najavljeno je danas, Grad može izdvojiti više sredstava i tako povećati broj obuhvaćene djece.

Život i društvo

FOTO Kroz obilan snijeg probija se cesta od Žganog vina do vrha Ivanščice za potrebe interventnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, u petak, 3. veljače, počelo je čišćenje od obilnog snijega 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina.

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petak poslijepodne, a nastavljeno je subotu, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice. Čišćenje se ponovno nastavlja u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina.

Troškove pokrivaju Grad Ivanec i Odašiljači i veze

Kao što je poznato, cesta do vrha Ivančice je u nadležnosti ŽUC-a, no već godinama ta se cesta u zimskim uvjetima ne čisti i u zimskom periodu je zatvorena za promet.

Međutim, u zadnje vrijeme na Ivančici su učestale ozljede posjetitelja, što zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, a što zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma i konzumiranja alkohola.

Pri tome članovi Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije u planini, pri čemu im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih, navode iz Grada Ivanca.

Za HGSS, Odašiljače i veze i Planinarski dom

– Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha. Zahvaljujem i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30% troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa odašiljaču. Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić koji je na terenu bio sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i gorskim spašavateljem iz HGSS-a – Stanice Varaždin Ivanom Vitezom.

Upozorenje: Cesta do vrha i dalje zatvorena za posjetitelje

Po tom pitanju iz Grada Ivanca donose i važno upozorenje svim posjetiteljima Ivančice. Dakle, iako će cesta biti očišćena, ona i dalje ostaje zatvorena za promet osobnim vozilima i idućih će dana kod Žganog vina biti zatvorena zaprekama.

Apelira se stoga na sve kojima bi palo na pamet da do vrha ipak krenu svojim automobilom da to ne čine jer kretanje cestom u ovakvim uvjetima je vrlo opasno.

– Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

Rapikovec: Ne parkirajte na obilježenim parkirnim mjestima!

– Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručio je Friščić.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Centar 112 Varaždin zaprimio više od 160 poziva zbog rušenja stabala na prometnice i vodove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jak, olujni vjetar jučer je prouzročio probleme diljem kontinentalne Hrvatske.

Vjetar je rušio stabla na prometnice i parkirana vozila, padali su dijelovi fasade, žbuke i stakla sa zgrada te su oštećeni krovovi. U nekim je županijama došlo do prekida opskrbe električnom energijom, a nekoliko osoba zatražilo je i medicinsku pomoć.

Iako u Varaždinskoj županiji nije bilo veće štete, županijski centar 112 Varaždin i vatrogasci također su imali posla.

Centar je zaprimio više od 160 poziva vezanih za posljedice jakog vjetra, kao što su oštećenja električne mreže uslijed rušenja i naginjanja stabala na vodove te rušenje stabala i grana na prometnice, objavljeno je na stranicama Civilne zaštite.

– Dana 4. veljače u 11:03 dobivamo dojavu od VOC-a Varaždin o srušenom stablu u mjestu Ludbreški Vinogradi. Na mjesto intervencije izlazimo s vozilima Ludbreg 104, Ludbreg 110 te 8 vatrogasaca. U vatrogasnom domu u pripravnosti je ostalo vozilo Ludbreg 150 te dva vatrogasca. Dolaskom na mjesto intervencije uviđamo da se radi o srušenom stablu preko prometnice. Pristupamo raspiljavanju stabla, micanju grana i sanaciji kolnika. Vrijeme završetka intervencije 11:40 – napisali su vatrogasci DVD-a Ludbreg.

Porušena stabla su s prometnica uklanjali i vatrogasci DVD-a Maruševec u mjestu Čalinec na glavnoj cesti i na cesti prema Korenjaku.

Porušenih stabala na prometnicama bilo je i u Međimurskoj županiji.

DVD Selnica Međimurje imalo je dvije intervencije – u mjestu Selnica te u mjestu Merhatovec, gdje su vatrogasci izašli sa 7 članova i dva vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje