Povežite se s nama

Novosti

FOTO: Trećeg sina Roka očekivali na Badnjak, a stigao na Novu godinu!

Objavljeno:

- dana

PRVA BEBA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Prva beba u Varaždinskoj županiji u Novoj godini je Roko Pazman, koji je u varaždinskom rodilištu rođen u 9 sati i 55 minuta.

Dječačić težak 3.530 grama i dugačak 49 centimetara treće je dijete u obitelji Pazman iz Petrijanca.

– Termin poroda je bio na Badnjak, ali trudovi su počeli na Staru godinu i Roka sam rodila danas ujutro. Sretna sam što je porod odlično prošao – rekla je mama Emilija Pazman, koju kod kuće čekaju dvojica sinova, 10-godišnji Emanuel i 7-godišnji Ivano te suprug Dražen.

U novogodišnjoj noći dežurna ginekologinja bila je dr. Ivanka Karađa koja je porodila Emiliju Pazman.

Rođen 5 minuta prije nego su stigli čestitari!

Zanimljivo je da je Roko na svijet stigao samo pet minuta prije nego što su u rodilište već tradicionalno, kao i svakog 1. siječnja stigli čestitari iz Varaždinske županije.

Dožupan Alen Kišić čestitao je majci i uručio joj poklone, 2.000 kuna i prigodan poklon-paket.

– Željeli bismo da se rađa što više djece, jer naša županija svake godine gubi po 800, 900 stanovnika – rekao je Kišić.

U varaždinskom rodilištu je 2013. godine bilo 1.578 poroda, a rođeno je 1.603 djece, jer je bilo čak 28 blizanaca. No to je najmanji broj poroda u posljednjih šest godina. Primjerice, 2007. bila su 1.733 poroda, dok je 2010. bila „rekordna“ s 1.942 poroda.  

Zanimljivo je da je lani svaka treća rodilja uz sebe imala osobu za podršku. – Najčešće su uz njih, u 75 posto slučajeva bili supružnici, a u preostalih 25 posto prijateljice, sestre, majke i druge osobe – doznali smo od dr. sc. Aleksandre Špoljarić, voditeljice Djelatnosti za ženske bolesti i porodništvo.

Grad Varaždin donirao 15.000 kn za Otorinolaringologiju

I dok je Županija tradicionalno darivala prvu bebu, Grad Varaždin je prvog dana 2014., također po tradiciji, varaždinskoj bolnici predao novčanu donaciju.

– U dogovoru sa sanacijskim upraviteljem dr. Dubravkom Tršinskim ove godine smo 15.000 kuna iz gradskog proračuna donirali za kupnju pulsnog oksimetra i Frenzerovih naočala za Odjel za bolesti uha, grla i nosa – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Najniži perinatalni mortalitet

U varaždinskom rodilištu 2013. godine perinatalni mortalitet (broj smrti fetusa od 28 tjedna trudnoće nadalje i broj smrti novorođenčadi do sedam dana nakon rođenja) bio 3,11 promila, što je niže od hrvatskog prosjeka i na razini europskih zemalja. Perinatalni mortalitet kod fetusa i beba od 28 tjedna trudnoće nadalje smanjen je u odnosu na 2012. godinu, kada je bio 3,43 promila. Takve dobre vijesti nisu zapravo nikakva novost: varaždinsko i međimursko rodilište su u 2012. godini za svu djecu od 1.000 grama nadalje imali najniži mortalitet u Hrvatskoj.

Izvor: Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje