Povežite se s nama

Međimurje

Djece je sve manje, ali se pedijatri posjećuju sve više

Objavljeno:

- dana

SUSRET STRUČNJAKA

Prvog školovanog pedijatra, gospođu dr. Rosenbaum, Varaždin je dobio još 1937. godine, a danas ih na području Varaždinske županije djeluje deset.

Pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne zbrinjavaju samo bolesnu djecu, oni brinu o sprječavanju bolesti, prate rast i razvoj intervenirajući u slučaju odstupanja, brinu o položaju djeteta u društvu i utjecaju društva na dijete. Svaki propust u djetinjstvu rezultira narušenim zdravljem osobe odrasle dobi. Dakle, u rukama pedijatra ne leži samo zdravlje djece, već zdravlje cijelog naroda – istaknula je dr. Mirjana Kolarek Karakaš na 37. Simpoziju preventivne i socijalne pedijatrije s međunarodnim sudjelovanjem, koji se održavao od 9. do 11. listopada u Varaždinu. Dr. Kolarek Karakaš, dopredsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, održala je izlaganje pod nazivom “Specifičnosti zdravstvene zaštite djece u Varaždinskoj županiji”.

Autizam i stereotipi

– Postotak procijepljene djece među najvišima je u Hrvatskoj, a znamo da je cijepljenje jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera u zaštiti zdravlja. Preuhranjenost djece je zastupljenija od pothranjenosti, što nam ukazuje na potrebu intenzivnije edukacije roditelja o pravilnoj prehrani djece. Postotak dojenčadi na prehrani isključivo majčinim mlijekom prati trendove na nacionalnoj razini, čime ipak nismo zadovoljni, jer se Republika Hrvatska svrstava među zemlje s niskom stopom dojenja – naglašava dr. Kolarek Karakaš, koja otkriva i da unatoč depopulacijskoj fazi stanovništva broj pregleda na svim razinama zdravstvene zaštite raste, a da su najčešći razlozi hospitalizacije djece bolesti dišnih putova. Ove specifičnosti vezane za Varaždinsku županiju samo su jedna od tema održanog simpozija. – Govorilo se i o autističnom spektru bolesti povezanih s intelektualnim teškoćama, teškoćama u motoričkoj koordinaciji i pozornosti. To je velika i raznolika skupina poremećaja rane dječje dobi nepoznatog uzroka, obilježena teškoćama u socijalnoj interakciji, neuobičajenim ponašanjem, stereotipima. U svijetu je prisutno prividno povećanje pojavnosti zbog preciznije dijagnostike, promjene dijagnostičkih kriterija i veće senzibilizacije javnosti – otkriva dr. Kolarek Karakaš.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje