Povežite se s nama

Život i društvo

Dječji vrtić “Škrinjica” Vidovec od veljače na novoj adresi

Objavljeno:

- dana

Gotovo da nema općine u Varaždinskoj županiji koja ima tako dobro razvijenu društvenu i komunalnu infrastrukturu kao Vidovec. Rezultat je to dobro osmišljenog plana razvoja svih naselja koji su osmislili načelnik Općine Bruno Hranić i suradnici.

To su projekti kojima je zahvaljujući investicijama Općine, EU fondova i sufinanciranja više ministarstava zadovoljen najveći dio potreba svih žitelja Općine Vidovec. U zadnjih nekoliko godina gradilo se i uređivalo puno. U tijeku je realizacija najvećeg projekta ikad realiziranog na području Općine Vidovec. Riječ je o izgradnji kanalizacijskog sustava, a uskoro počinje i izgradnja rotora te uređenje državne ceste od Gojanca preko Vidovca do Jurketinca. Unatoč velikoj krizi uzrokovanoj koronavirusom i problemima koje je prouzročio, Općina sve to vrijeme raznim poticajnim mjerama nastoji pomoći ljudima u svakodnevnom životu, obrtnicima, OPG-ovima i poduzetnicima u poslovanju, a nisu zaboravljeni ni ugostitelji, koji su najviše pogođeni koronakrizom.

U vrijeme najveće krize život nije stao u Općini Vidovec. Naprotiv, događaju mu se lijepe stvari kakve drugi mogu samo sanjati. Pokreću se i dovršavaju projekti koji vraćaju osmijeh i optimizam na lica svih mještana. Nesumnjivo najvažniji takav projekt je završetak gradnje i opremanja nove zgrade Dječjeg vrtića “Škrinjica”. To je jedan od projekata koji vidovečkoj budućnosti osiguravaju stabilnost te vrijednost dostojnu odrastanja i ponosa kakva je oduvijek priličila svim naseljima Općine Vidovec. Naime, početkom veljače mališani su, umjesto u prostorije u prizemlju stare općinske zgrade, veselo kročili u prostorije novoizgrađenoga dječjeg vrtića u Ulici Vladimira Nazora u Vidovcu, nedaleko od zgrade Osnovne škole Vidovec. Ondje ih je dočekao veliki, šareni, moderno opremljeni prostor.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić preseljenje u novi vrtić kratko je prokomentirao: “Došli smo do kraja i jako smo sretni i ponosni na realizirani projekt. Rezultat našeg rada je tu i vjerujem da su roditelji zadovoljni ovime što smo napravili. Oko 14 milijuna kuna uloženo je u novu zgradu Dječjeg vrtića ‘Škrinjica’ za izgradnju i opremanje, s tim da smo za izgradnju iz nacionalnih programa povukli 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Sada imamo 1200 metara četvornih najmodernije uređenog prostora za boravak djece, imamo jaslične grupe, a zaposlili smo i 16 novih djelatnika: osam novih odgajateljica te stručno administrativno i tehničko osoblje. Posebno me veseli što je desetero novozaposlenih osoba s područja naše općine. Osigurali smo najviši standard da naša djeca mogu odrastati u najljepšem okruženju, u zagrljaju sigurnosti, dječje radosti i veselja.”

Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec

Temeljni kamen za izgradnju Dječjeg vrtića položen je prije dvije godine. Vrtić je projektirao Darko Brezovec iz tvrtke Arhia d.o.o. Varaždin, građevinske radove izvodila je tvrtka Hidroing d.d. iz Varaždina, a opremanje je obavila tvrtka Forma d.o.o. iz Varaždina.

Novi vrtić trenutno ima šest grupa djece

Dječji vrtić „Škrinjica“ Vidovec osnovan je 1999. godine u privatnom prostoru, a kasnije je preseljen u prostorije općinske zgrade. Kapacitet prihvata bio je 50-ero djece, što se ubrzo pokazalo nedostatnim. Inicijativa za izgradnju novoga, većega i modernijega dječjeg vrtića krenula je 2013. godine izradom idejnog rješenja. Pripremljena je sva potrebna dokumentacija te se čekalo otvaranje Natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Nažalost, u kriterijima natječaja postojalo je financijsko ograničenje za prijavu projekta u maksimalnom iznosu za izgradnju i opremanje od 1.250.000 eura, što iznosi oko 9.450.000 kuna. S obzirom na to da su izgradnja i opremanje novoga dječjeg vrtića u Vidovcu premašili navedeni iznos, Općina nije bila prihvatljivi prijavitelj za mjeru 7.4.1. Budući da je u Dječjem vrtiću „Škrinjica“ bilo smješteno 50-ero, a u „vanjskim“ vrtićima stotinjak djece, na inicijativu općinskog načelnika Brune Hranića donijeta je odluka da se nastavi s projektom te da se izgradnji pristupi putem kreditiranja u iznosu od 13,4 milijuna kuna.


Vlada Republike Hrvatske financirala je izgradnju u iznosu od oko 1,4 milijuna kuna, a navedena bespovratna sredstva dobivena su putem nacionalnih natječaja Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Novi vrtić trenutno ima šest grupa djece.

Općina Vidovec od 1. veljače 2021. sufinancira program predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu s područja Općine Vidovec koja pohađaju Dječji vrtić „Škrinjica“ u iznosu od 1100 kuna mjesečno po djetetu. Za djecu koja pohađaju „vanjske“ vrtiće Općina Vidovec sufinancira program predškolskog odgoja i obrazovanja u iznosu od 650 kuna mjesečno po djetetu. Za sufinanciranje boravka djece u DV-u “Škrinjica” u Vidovcu u općinskom proračunu za 2021. godinu planirano je 1.584.000 kuna, dok je za sufinanciranje boravka djece u “vanjskim” vrtićima planirano 468.000 kuna.

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati