Povežite se s nama

Život i društvo

Dječju smotra folklora i 7. Remečki sejem posjetili domaći i strani gosti

Objavljeno:

- dana

ČISELSKO PROŠTENJE

U Remetincu kraj Novog Marofa ovog je vikenda održano Čiselsko proštenje, tradicionalna vjerska, kulturna i zabavna manifestacija koja se odvija uz štovanje Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice, Majke Božje Čiselske.

Organizatori su KUD Remetinec i novomarofska gradska Turistička zajednica, a pokrovitelj Grad Novi Marof.

– Već godinama njegujemo ovu tradiciju proslave blagdana Majke Božje Čiselske, a ove je godine sve još i svečanije, budući da obilježavamo 550 godina prvog pisanog spomena o crkvi u Remetincu. Riječ je o najstarijoj sačuvanoj građevini na ovom području i od velikog je značaja za naš kraj – pojasnio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Već tradicionalno, subotnje poslijepodne bilo je ispunjeno pjesmom i plesovima iz raznih krajeva Hrvatske. Na ovogodišnjoj 18. Smotri folklora, uz domaći KUD Remetinec, nastupili su KUD-ovi iz Cvetlina, Križevaca, Hrašćine i Beletinca. U kasnim večernjim satima program je nastavljen koncertom Lidije Bačić i glazbenog sastava Time out.

Čiselsko proštenje svake godine okupi brojne vjernike, ali i ostale posjetitelje koji dolaze ne samo iz svih dijelova naše županije, već i iz drugih dijelova Hrvatske, pa i inozemstva.

– Proštenje i svi događaji vezani uz njega značajni su i za turističku, ali i općenito za promociju Novog Marofa, jer su među prve tri najznačajnije aktivnosti koje provodi naša turistička zajednica – rekao je Jenkač.

Sadržaja nije nedostajalo ni u nedjelju. Održan je tradicionalni 7. Remečki sejem te Dječja smotra folklora, uz nastupe mladih članova osam kulturno-umjetničkih, odnosno folklornih društava.

Dodajmo i da je Anđelko Koščak, rektor Nadsbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u četvrtak održao predavanja na temu „Duhovna i povijesna vrijednost Remetinca kroz 550 godina“.

Ovogodišnje Čiselsko proštenje završit će u nedjelju, 8. listopada, Vinskom cestom Kališće- Cicelj.

 

 

Izvor:
Foto: GNM

Život i društvo

Benzinska kod Varaždina, poznata i kao mjesto za izlaske, ostala bez dizela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Usred turističke sezone zbog visokih cijena goriva i uredbi Vlade, neke su benzinske postaje u Hrvatskoj ostale bez određenih goriva.

Konkretnije riječ je o dizelu bez kojeg su ostale dvije benzinske u Istri te po jedna u Slavoniji i jedna kraj Varaždina, piše 24sata.hr.

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Ovakva odluka dodatno će, upozoravaju iz Udruge malih trgovaca naftom, uništiti male benzinske.

– Neke benzinske su već sad ostale bez dizela, nisu nabavljale gorivo jer im je neisplativo. Svi skupa već osam mjeseci radimo u minusu i to nam je nemoguće prihvatiti. Uskoro nam neće preostati ništa drugo nego zatvoriti benzinske postaje. Mi bismo trebali kupiti gorivo po cijeni po kojoj ga i prodajemo jer po odluci Vlade, gorivo ne smije biti skuplje u veleprodaji nego je u maloprodaji. Očekivali smo da ćemo moći proživjeti ovu situaciju, ali vidimo da sve više članova udruge više nema goriva na svojim pumpama – istaknuo je Armando Miljevac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom.

Da su neke benzinske postaje ostale bez goriva, za 24sata potvrdila je i Janja Miljevac iz tvrtke Etradex d.o.o. iz Istre.

– U Istri su već dvije benzinske ostale bez dizela i zatvorile su prodaju istog, riječ je o tvrtkama Aldo commerce iz Poreča i Gas oil iz Pule. Bez dizela je ostala i benzinska iz Gornjeg Kneginca kraj Varaždina, riječ je o benzinskoj Kero benz, a bez istog goriva ostala je i tvrtka Istraživač benz iz Nuštra, u Slavoniji – rekla je Miljevac.

Kero benz kod Varaždin poznat je kao popularna destinacija za izlaske mladih.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mila Maretić osvojila je brončanu medalju na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

mila maretić
Arhiva RT

Mila Maretić, učenica VI. osnovne škole Varaždin i polaznica Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije, osvojila je brončanu medalju na 6. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Najuspješnija je bila ekipa iz Rumunjske.

Uz Milu Maretić iz Varaždina, članovi ekipe iz Hrvatske bili su i Fabijan Cikač iz Zagreba, Kristijan Šimović iz Lučkog,  Emil Missoni iz Zagreba, Maša Dobrić iz Zagreba i Jakov Mirošević iz Samobora.

Mila Maretić osvajačica je ujedno i dva Oskara znanja, a sudionica je i brojnih natjecanja (državnih) iz matematike, kemije, astronomije…

Tako je ove godine Mila već osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, drugo mjesto na državnom natjecanju iz kemije, drugo mjesto i prvu nagradu na državnom natjecanju iz fizike, a bila je i dio tročlane ekipe koja je osvojila prvo mjesto u ATOM ligi, ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u znanju matematike, fizike i kemije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje