Povežite se s nama

Život i društvo

Djelatnice i učenice Gospodarske škole Varaždin boravile u Provansi u okviru Erasmus+ projekta

Objavljeno:

- dana

U okviru Erasmus+ projekta „Arts for Future“, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen, nastavnica Renata Mađarić te učenice Martina Boltižar, Hana Husnjak, Ema Pačalat, Tamara Slunjski i Sara Žunić od 15. do 21. siječnja 2023. godine sudjelovale su u kratkoročnoj aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi Provence formation u francuskom gradu Vitrollesu koji je 24 kilometra udaljen od Marseilla.

U aktivnostima su sudjelovale i partnerske škole iz Njemačke, Grčke, Španjolske i Švedske.

Naziv aktivnosti bio je „Think globally, act locally“ – „Razmišljaj globalno, djeluj lokalno“. Predavanja, radionice, stručne posjete i ostale aktivnosti doprinijele su ostvarenju glavnog cilja projekta, a to je podizanje svijesti učenika o zaštiti okoliša te uporaba otpada u stvaranju umjetničkih djela.

Učenici partnerskih škola prikupljali su otpadni tekstil s uzorcima tipičnima za svoju zemlju od kojih su na jednoj od „upcycling“ radionica, čija je svrha kreirati nove uporabne predmete od otpadnih materijala, sašili navlake za fotelje koje će biti izložene i korištene u prostorima škole domaćina.

Učenice Gospodarske škole sašile su navlaku koristeći izvezeno domaće platno te tradicionalne starinske marame. U drugoj je radionici učenicima prezentirana lokalna ekološka proizvodnja povrća, poput batata, cvjetače, krumpira, slanutka, leće i maslina, od kojih su učenici pod stručnim vodstvom skuhali zdravi obrok za sve sudionike.

Također, učenici su promišljali načine održivog uzgoja, kupovine i pripreme hrane te su osmislili recepte za jela koja se mogu pripremiti od viška već pripremljene hrane te jela od sirovih namirnica kako bi se uštedjela energija i smanjila količina otpada i CO2 otiska.

Tijekom stručnih posjeta učenici su posjetili grad Aix-en-Provence, gdje su razgledali tipičnu provansalsku tržnicu i obišli kulturno-povijesne znamenitosti slijedeći „stope“ poznatog slikara Cézannea. Također, u pratnji vodiča razgledali su eksperimentalni kulturni centar „Luma“ koji spaja umjetnost, kulturu, okoliš i inovacije, a nakon toga su razgledali i povijesnu jezgru grada Arlesa.

U sklopu programa učenici su posjetili nacionalni park „Camargue“ poznat po slanim močvarama u kojima se proizvodi sol, poljima riže te staništima flamingo ptica, divljih bijelih konja i bikova.

Tijekom posjeta drugom po veličini francuskom gradu i luci, Marseilleu, osim obilaska kulturno-povijesnih znamenitosti, sudionici aktivnosti posjetili su i „Crosquer cave“, odnosno repliku podzemne špilje ukrašene prethistorijskim crtežima.

Projektne aktivnosti nastavljaju se u travnju, kada će domaćin biti škola iz Švedske.

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje