Povežite se s nama

U fokusu

Djelatnicima šest gradova ove godine isplaćeno od nula do 8.000 kn neto

Objavljeno:

- dana

Kome božićnice, regresi i bonusi

Čak 80 posto stanovnika sjeverne Hrvatske očekuje božićnicu, po čemu su se pokazali kao najveći optimisti u istraživanju portala Moj posao.

Gleda li se cijela Hrvatska, dodatne prihode za Božić očekuje 49 posto građana. No svega njih 20 posto novac bi iskoristilo za kupnju božićnih poklona, a 19 posto bi si priuštilo mali luksuz.

Za plaćanje dugova

Ipak, većina se božićnici nada kako bi preživjeli kraj godine: čak 50 posto ispitanika odgovorilo je da bi božićnicu iskoristilo za podmirenje osnovnih životnih troškova, a svaki deseti bi novac iskoristio za podmirenje duga.
Ove godine zbog štednje božićnicu neće dobiti zaposleni u područnim uredima državnih i javnih službi, kojih je oko 240.000 u cijeloj Hrvatskoj. I dok u državnim službama dodatnih prihoda neće biti, provjerili smo hoće li božićnice isplatiti šest gradova u Varaždinskoj županiji, a pitali smo ih i jesu li svojim zaposlenicima isplatili regrese za godišnji odmor, odnosno bonuse za natprosječne rezultate u radu, što im zakon također dopušta.

Čak 60 posto Hrvata božićnicu bi iskoristilo za preživljavanje, pokazalo istraživanje

Zaposlenici Grada Varaždinske Toplice ove godine nisu dobili nikakve dodatne prihode, pa tako ni božićnicu.
– Grad Varaždinske Toplice neće svojim zaposlenicima isplaćivati božićnicu, regres, niti nikakve bonuse – odgovorila nam je gradonačelnica Goranka Štefanić.
Bez božićnica, regresa i bonusa ove su godine ostali i službenici te namještenici Grada Ivanca.
– Grad Ivanec službenicima i namještenicima, u skladu s proračunom Grada Ivanca za 2013. godinu, nije isplatio nikakve naknade prema navedenim pravilnicima, dakle ni naknadu za godišnji odmor (regres), ni božićnicu, ni dar u naravi, kao ni bonuse za natprosječne rezultate rada – poručili su iz Grada Ivanca.
Pojašnjavaju da je Pravilnikom o materijalnim i drugim pravima službenika i namještenika Grada Ivanca određeno da službeniku, odnosno namješteniku, pripada pravo na regres za godišnji odmor, na isplatu prigodne božićne nagrade te na dar u naravi jednom godišnje, ali u skladu s proračunskim mogućnostima.
Ni Grad Ludbreg neće isplatiti božićnicu, a ove godine nisu isplaćivali ni bonuse za natprosječne rezultate rada. Zaposlenicima je jedino isplaćen regres za godišnji odmor u iznosu od 50 kuna neto po danu godišnjeg odmora.
– Ukupno je za 14 zaposlenika isplaćeno 20.350 kuna, što je neoporezivo. Pravo na regres regulirano je Odlukom o materijalnim pravima zaposlenika upravnih tijela Grada Ludbrega – pojasnio je Bilić.

Dodatni prihodi

Od božićnica ove godine neće biti ništa ni u Gradu Varaždinu, koji ove godine nije isplatio ni regres za godišnji odmor.
– Prema Pravilniku o radu gradske uprave propisano je da se službenicima odnosno namještenicima može, sukladno proračunskim mogućnostima, isplatiti prigodna godišnja nagrada za božićne blagdane u neto iznosu od najmanje 50 posto, a najviše 100 iznosa na koji se, sukladno propisima, ne plaća porez na dohodak, o čemu odlučuje gradonačelnik uz konzultaciju sa Sindikatom, sukladno proračunskim sredstvima. S obzirom na to da u proračunu za ovu godinu novac nije osiguran, božićnice neće biti isplaćene, a isto je i kad su u pitanju regresi. Prema Pravilniku, regres se također isplaćuje prema proračunskim mogućnostima pri čemu neto iznos ne može biti veći od polovice bruto osnovice za izračun plaće službenika i namještenika – izvijestili su iz Grada Varaždina.

Bonusi isplaćeni na temelju pravilnika o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata

Ipak, Grad Varaždin je ove godine isplatio bonuse službenicima koji su se pokazali uspješni u radu, za što je ukupno izdvojeno 9.205,74 kuna.
– Kriteriji, sredstva za isplatu i postupak isplate dodataka za uspješnost na radu utvrđeni su Pravilnikom o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata i načinu isplate dodataka za uspješnost na radu u upravnim tijelima Grada Varaždina iz siječnja ove godine. U 2013. godini isplaćeno je ukupno 9.205,74 kuna za službenike koji su ispunili kriterije propisane Pravilnikom – odgovorili su iz Grada Varaždina.
Ni Grad Lepoglava svojim djelatnicima nije isplatio božićnicu, no ove su godine službenici ipak dobili regres za godišnji odmor i bonuse.
– Grad Lepoglava je ove godine isplatio djelatnicima regres za godišnji odmor u iznosu od 2.500 kuna po djelatniku, odnosno ukupno 22.500 kuna, a pravo na regres utvrđeno je Pravilnikom o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lepoglave. Temeljem Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi djelatnicima za natprosječne rezultate Grad Lepoglava je isplatio bonuse u ukupnom iznosu od 107.273,57 kuna bruto (s porezima i doprinosima), što u bruto iznosu iznosi 13.409,20 kuna po djelatniku, odnosno 8.045,52 kuna neto po djelatniku – izvijestili su iz Grada Lepoglave.
Jedini je ove godine od šest gradova u Varaždinskoj županiji božićnice isplatio Grad Novi Marof.
– Ove je godine, budući da je Grad Novi Marof to osigurao proračunom za 2013. godinu, božićnica isplaćena djelatnicima u iznosu od 1.250 kuna. Grad Novi Marof ima ukupno 14 zaposlenih i ukupno je za božićnice isplaćeno 17.500 kuna bruto. Djelatnicima je ove godine isplaćen i regres u iznosu od 1.000 kuna, ali djelatnicima nisu isplaćivani nikakvi bonusi – izvijestili su iz Grada Novog Marofa.

U Varkomu bez isplata božićnica

I dok će zaposlenici u državnim službama ostati bez božićnice, pojedina javna poduzeća ipak će ih isplatiti. Primjerice, Hrvatske šume svoje će zaposlenike nagraditi s 1.250 kuna, a HPB s 1.000 kuna. Za razliku od toga, djelatnici HEP-a i Hrvatske lutrije božićnice ove godine neće dobiti. A tri najveće tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina? – Varkom nije niti će radnicima isplatiti božićnicu, a uz to ove godine nije isplaćen regres niti su se za natprosječne rezultate isplaćivali bonusi – odgovorili su iz Varkoma.
A Termoplin? – Tema vašeg članka je isplata božićnica, regresa i bonusa djelatnicima u koju su uključeni gradovi i komunalne tvrtke. Termoplin d. d. Varaždin nije komunalna tvrtka već samostalno dioničko društvo – gospodarski subjekt koji posluje na otvorenom tržištu plina. Isplate koje nisu zakonska obveza za poslodavca, već su predviđene kao mogućnost u Termoplinu d. d. Varaždin utvrđuju se prema pravilniku i ugovoru o radu. Isplate ovih primitaka obračunavaju se sukladno Pravilniku o porezu na dohodak i drugim pozitivnim propisima tog područja vodeći računa o mogućnostima društva – naveli su ne navodeći konkretne podatke.
Iz Parkova odgovor nismo primili.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje