Povežite se s nama

U fokusu

Djelatnicima šest gradova ove godine isplaćeno od nula do 8.000 kn neto

Objavljeno:

- dana

Kome božićnice, regresi i bonusi

Čak 80 posto stanovnika sjeverne Hrvatske očekuje božićnicu, po čemu su se pokazali kao najveći optimisti u istraživanju portala Moj posao.

Gleda li se cijela Hrvatska, dodatne prihode za Božić očekuje 49 posto građana. No svega njih 20 posto novac bi iskoristilo za kupnju božićnih poklona, a 19 posto bi si priuštilo mali luksuz.

Za plaćanje dugova

Ipak, većina se božićnici nada kako bi preživjeli kraj godine: čak 50 posto ispitanika odgovorilo je da bi božićnicu iskoristilo za podmirenje osnovnih životnih troškova, a svaki deseti bi novac iskoristio za podmirenje duga.
Ove godine zbog štednje božićnicu neće dobiti zaposleni u područnim uredima državnih i javnih službi, kojih je oko 240.000 u cijeloj Hrvatskoj. I dok u državnim službama dodatnih prihoda neće biti, provjerili smo hoće li božićnice isplatiti šest gradova u Varaždinskoj županiji, a pitali smo ih i jesu li svojim zaposlenicima isplatili regrese za godišnji odmor, odnosno bonuse za natprosječne rezultate u radu, što im zakon također dopušta.

Čak 60 posto Hrvata božićnicu bi iskoristilo za preživljavanje, pokazalo istraživanje

Zaposlenici Grada Varaždinske Toplice ove godine nisu dobili nikakve dodatne prihode, pa tako ni božićnicu.
– Grad Varaždinske Toplice neće svojim zaposlenicima isplaćivati božićnicu, regres, niti nikakve bonuse – odgovorila nam je gradonačelnica Goranka Štefanić.
Bez božićnica, regresa i bonusa ove su godine ostali i službenici te namještenici Grada Ivanca.
– Grad Ivanec službenicima i namještenicima, u skladu s proračunom Grada Ivanca za 2013. godinu, nije isplatio nikakve naknade prema navedenim pravilnicima, dakle ni naknadu za godišnji odmor (regres), ni božićnicu, ni dar u naravi, kao ni bonuse za natprosječne rezultate rada – poručili su iz Grada Ivanca.
Pojašnjavaju da je Pravilnikom o materijalnim i drugim pravima službenika i namještenika Grada Ivanca određeno da službeniku, odnosno namješteniku, pripada pravo na regres za godišnji odmor, na isplatu prigodne božićne nagrade te na dar u naravi jednom godišnje, ali u skladu s proračunskim mogućnostima.
Ni Grad Ludbreg neće isplatiti božićnicu, a ove godine nisu isplaćivali ni bonuse za natprosječne rezultate rada. Zaposlenicima je jedino isplaćen regres za godišnji odmor u iznosu od 50 kuna neto po danu godišnjeg odmora.
– Ukupno je za 14 zaposlenika isplaćeno 20.350 kuna, što je neoporezivo. Pravo na regres regulirano je Odlukom o materijalnim pravima zaposlenika upravnih tijela Grada Ludbrega – pojasnio je Bilić.

Dodatni prihodi

Od božićnica ove godine neće biti ništa ni u Gradu Varaždinu, koji ove godine nije isplatio ni regres za godišnji odmor.
– Prema Pravilniku o radu gradske uprave propisano je da se službenicima odnosno namještenicima može, sukladno proračunskim mogućnostima, isplatiti prigodna godišnja nagrada za božićne blagdane u neto iznosu od najmanje 50 posto, a najviše 100 iznosa na koji se, sukladno propisima, ne plaća porez na dohodak, o čemu odlučuje gradonačelnik uz konzultaciju sa Sindikatom, sukladno proračunskim sredstvima. S obzirom na to da u proračunu za ovu godinu novac nije osiguran, božićnice neće biti isplaćene, a isto je i kad su u pitanju regresi. Prema Pravilniku, regres se također isplaćuje prema proračunskim mogućnostima pri čemu neto iznos ne može biti veći od polovice bruto osnovice za izračun plaće službenika i namještenika – izvijestili su iz Grada Varaždina.

Bonusi isplaćeni na temelju pravilnika o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata

Ipak, Grad Varaždin je ove godine isplatio bonuse službenicima koji su se pokazali uspješni u radu, za što je ukupno izdvojeno 9.205,74 kuna.
– Kriteriji, sredstva za isplatu i postupak isplate dodataka za uspješnost na radu utvrđeni su Pravilnikom o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata i načinu isplate dodataka za uspješnost na radu u upravnim tijelima Grada Varaždina iz siječnja ove godine. U 2013. godini isplaćeno je ukupno 9.205,74 kuna za službenike koji su ispunili kriterije propisane Pravilnikom – odgovorili su iz Grada Varaždina.
Ni Grad Lepoglava svojim djelatnicima nije isplatio božićnicu, no ove su godine službenici ipak dobili regres za godišnji odmor i bonuse.
– Grad Lepoglava je ove godine isplatio djelatnicima regres za godišnji odmor u iznosu od 2.500 kuna po djelatniku, odnosno ukupno 22.500 kuna, a pravo na regres utvrđeno je Pravilnikom o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lepoglave. Temeljem Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi djelatnicima za natprosječne rezultate Grad Lepoglava je isplatio bonuse u ukupnom iznosu od 107.273,57 kuna bruto (s porezima i doprinosima), što u bruto iznosu iznosi 13.409,20 kuna po djelatniku, odnosno 8.045,52 kuna neto po djelatniku – izvijestili su iz Grada Lepoglave.
Jedini je ove godine od šest gradova u Varaždinskoj županiji božićnice isplatio Grad Novi Marof.
– Ove je godine, budući da je Grad Novi Marof to osigurao proračunom za 2013. godinu, božićnica isplaćena djelatnicima u iznosu od 1.250 kuna. Grad Novi Marof ima ukupno 14 zaposlenih i ukupno je za božićnice isplaćeno 17.500 kuna bruto. Djelatnicima je ove godine isplaćen i regres u iznosu od 1.000 kuna, ali djelatnicima nisu isplaćivani nikakvi bonusi – izvijestili su iz Grada Novog Marofa.

U Varkomu bez isplata božićnica

I dok će zaposlenici u državnim službama ostati bez božićnice, pojedina javna poduzeća ipak će ih isplatiti. Primjerice, Hrvatske šume svoje će zaposlenike nagraditi s 1.250 kuna, a HPB s 1.000 kuna. Za razliku od toga, djelatnici HEP-a i Hrvatske lutrije božićnice ove godine neće dobiti. A tri najveće tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina? – Varkom nije niti će radnicima isplatiti božićnicu, a uz to ove godine nije isplaćen regres niti su se za natprosječne rezultate isplaćivali bonusi – odgovorili su iz Varkoma.
A Termoplin? – Tema vašeg članka je isplata božićnica, regresa i bonusa djelatnicima u koju su uključeni gradovi i komunalne tvrtke. Termoplin d. d. Varaždin nije komunalna tvrtka već samostalno dioničko društvo – gospodarski subjekt koji posluje na otvorenom tržištu plina. Isplate koje nisu zakonska obveza za poslodavca, već su predviđene kao mogućnost u Termoplinu d. d. Varaždin utvrđuju se prema pravilniku i ugovoru o radu. Isplate ovih primitaka obračunavaju se sukladno Pravilniku o porezu na dohodak i drugim pozitivnim propisima tog područja vodeći računa o mogućnostima društva – naveli su ne navodeći konkretne podatke.
Iz Parkova odgovor nismo primili.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sandra Malenica o HNK: “Intendantica nije mogla ‘zamračiti’ ni kunu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Akumulirani problemi varaždinskih gradskih ustanova ne rješavaju se sami. Dobro se to vidi proteklih mjeseci na primjeru HNK, čija je intendantica Jasna Jakovljević, sinoć naposljetku podnijela ostavku na funkciju. I to bez da su gradski vijećnici imali bilo kakvo pravo raspravljati o stanju u, kako ga neki zovu – „hramu kulture“.

Podsjećamo, kazalište se svake godine izdašno „hrani“ s više od 10 milijuna kuna iz gradskog proračuna, a taj pogon od 60-ak zaposlenika sada je definitivno izložen nesporazumima, spletkarenjima i silnim intrigama.

Kome sve na tome treba zahvaliti, na današnjoj konferenciji za medije pokušala je razjasniti vijećnica Sandra Malenica, bivša zamjenica varaždinskog  gradonačelnika Ivana Čehoka. Naime, otkrila je da se nešto „čudno“ dogodilo oko HNK u razdoblju od svega nekoliko dana.

– Od srijede, kada je održana sjednica Odbora za kulturu, sport i turizam, do 6. sjednice Gradskog vijeća SDP je s koalicijskim partnerima odlučio maknuti s dnevnog reda točku kojom se trebalo raspraviti o „nepravilnostima“ u radu HNK. Štoviše, ovaj put trebalo se raspravljati temeljem informacija javno objavljenih službenih dokumenata, a ne temeljem nekakvih objava na Facebook stranicama. U petak smo na sjednici Gradskog vijeća stoga svjedočili igrokazu… – rekla je Malenica koja tvrdi da je spomenutom sastanku u srijedu nazočila i sada već bivša intendantica.

Dočekali su je i predstavnici platforme Budimo grad s pripremljenim pitanjima.

– Jasna Jakovljević je na njih odgovorila. Tijekom sastanka osvrnuli smo se na nalaze interne revizije, koja nije nikada bila zatajena niti skrivena u ladici. Iz prakse znamo da se takvi dokumenti ne trebaju nužno javno objavljivati, a ja sam sukladno svojoj funkciji prihvatila usmeno i pismeno očitovanje intendantice na nalaz revizije. Vrata intendantice su uvijek otvorena svim znatiželjnicima i o nalazu revizije svatko je mogao dobiti odgovore i dodatna objašnjenja. Samo je trebalo pokucati na njena vrata – objasnila je Malenica.

Na spomenutoj sjednici Odbora za kulturu demantirani su gotovo svi navodi koji na bilo koji način sugeriraju da u radu HNK postoje sporni momenti.

– Govorilo se da kazalište nema poslovnog ravnatelja, a do sredine 2019. godine bio je zaposlen poslovni menadžer. Međutim, tada smo paralelno provodili obnovu zgrade i povećana su programska sredstva za 400.000 kuna. Gradska vlast nije željela „bildati“ upravu na 58 zaposlenih, te je naposljetku nalaz Upravnog nadzora Ministarstva kulture i medija demantirao postojanje bilo kakvog pravnog nereda u ustanovi. Bilo je govora i o stipendijama, o kojima je svašta pisao bivši ravnatelj, koji je kasnije bio član Kazališnog vijeća i kao pravnik radio u HNK. Apsurdno je da je to činio znajući da nema ništa spornog i da je sve u apsolutnoj zastari, što potvrđuje i nalaz gradskog revizora… – nabraja Malenica.

Ustvrdila je i da je HNK od državne revizije 2015. godine dobilo bezuvjetnu ocjenu za upravljanje financijama u prethodnom razdoblju.

– Optužbe su zapravo apsurdne, meni nije padalo na pamet voditi bilo kakve rasprave o tome na Facebooku. Očekivala sam kako će se svi prijepori raščistiti i raspraviti na sjednici Gradskog vijeća. No, nije nam to omogućeno, a nema ni pravog objašnjenja što je razlog za skidanje te točke s dnevnog reda. Ovom prilikom zahvaljujem intendantici na vremenu kojeg je utrošila spremajući prezentaciju s detaljnim pregledom njenog rada u HNK. Znam da ju je poslala u četvrtak svim članovima Odbora te da je dokumentima demantirala sve što joj se stavljalo na teret – naglašava Malenica.

Iz Maleničinog izlaganja može se iščitati da ona smatra kako kod intendantice Jasne Jakovljević, pri upravljanju s HNK u Varaždinu, nije bilo nikakve nedodirljivosti, a kamoli autoapoteoze.

– Kazalište ne samo da je proračunski korisnik nego je dio sustava riznice Grada Varaždina. To znači da računovodstvo u kazalištu u sustav samo unosi račune koje treba platiti, a cijelim procesom plaćanja upravljaju Upravni odjeli. Odnosno, HNK ne može platiti ni jedan račun bez potpisa dva pročelnika i gradonačelnika (ili zamjenika koji je za to također ovlašten). Svejedno je je li virman za toaletni papir ili obnovu fasade koja stoji milijun kuna. Svaki račun prolazi istu proceduru, a računovodstvo HNK na kraju jedino vidi je li nešto plaćeno ili nije – zaključila je Sandra Malenica.

Nastavite čitati

U fokusu

Čehok: “U Gradu imamo autokraturu i demokraturu s trulom nagodbenjačkom koaliturom“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je s najbližim suradnicima još jednom upozorio građane da se na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovno dogodilo nešto nezabilježeno u demokratskoj povijesti grada. Naime, od 5 točaka koje nisu protokolarne ili formalne (poput izbora i imenovanja…), čak tri su skinute s dnevnog reda ili promijenjene.

Podsjećamo, gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) je stavio izvan snage program upravljanja ne promijenivši pritom rebalans proračuna, a potom je predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan (NS Reformisti) na dnevni red stavila natječaj o davanju u zakup zemljišta kojeg je potpisala, s tim da se on istovremeno poništi!?

– Taj natječaj je Gradsko vijeće usvojilo na prethodnoj sjednici i to je sramoćenje kakvog još nismo vidjeli. Može se povući natječaj, ali ne može Vijeće na polovici provedbe natjećaja reći „sve smo zeznuli“ jer nije ni javno savjetovanje provedeno – izjavio je između ostalog Čehok.

Potom se osvrnuo na skidanje točke kojom je bila najavljena dugo iščekivana rasprava o situaciji u HNK.

– Nije personalno pitanje je li intendantica sad podnijela ostavku ili će to učiniti 1. ožujka iduće godine, već je tu riječ o dignitetu ustanove i Gradskog vijeća. Bosilj je, naime poručio da se neće raspravljati kako se ne bi dodatno narušio dignitet HNK. To je prvi slučaj u Hrvata da jedan gradonačelnik ili čelnik izvršne vlasti govori kako predstavničko tijelo JLS neče raspravljati kako bi se zaštitio dignitet kazališta. To vam je kao da Plenković u Saboru ispali da se o nečemu neće raspravljati radi zaštite nečijeg digniteta. A nema većeg davanja digniteta nego da Gradsko vijeće o nekome ili nečemu raspravlja – rezolutan je Čehok.

Napomenuo je i da su vijećnici dobili pismo članova glumačkog ansambla u kojem stoji da zaposlenici HNK inzistiraju da im se mora osigurati zakonski utemeljen, a ne nekakav privremeni repertoar.

– Eto, glumci sami traže da se situacija u HNK raščisti, a SDP, Budimo grad (PBG) i Reformisti traže i glasaju da se ta točka skine s Dnevnog reda Gradskog vijeća. Podsjećam, dva mjeseca se tvrdilo kako ta točka mora biti raspravljena i da je Gradsko vijeće jedino koje o tome može i mora raspraviti. Stoga je evidentno da mi danas u Gradu imamo autokraturu i demokraturu s trulom nagodbenjačkom koaliturom – ustvrdio je bivši gradonačelnik.

Potvrda tome je, po njemu, imenovanje novog direktora Varkoma (SDP-ovog Brune Istera), radi čega je platforma Budimo grad nedavno izašla iz koalicije.

– Građani su čuli kako čelnik PBG javno tvrdi da članovi Nadzornog odbora Varkoma nisu imali pojma tko im se nameće, niti kakve relevantne reference ima kandidat za direktora najvažnije gradske tvrtke. Dakle, gradonačelnik Bosilj je imenovao Istera na tu funkciju nakn što je dan ranije sazvana sjednica NO Varkoma bez da su njegovi članovi dobili na uvid makar jedan relevantan dokument o novomu direktoru. I umjesto da PBG, koji se jako zalaže za transparentnost, napusti sjednicu – oni u koalituri glasaju za takve poteze pa i za poništavanje već prihvaćenih natječaja – govori Čehok o situaciji u Gradu koja dovodi do posvemašnje blokade rada predstavničkog tijela.

Potom je otkrio da o pismu namjere za kupnju MBO-a nitko nije imao pojma, osim aktera upletenih u najnoviji pothvat aktualnoga gradonačelnika.

– Čini mi se da je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković za Varaždinske vijeti izjavio da takvo pismo ne postoji. No, njegov stranački kolega Neven Bosilj je u petak priznao da su ga poslali C.I.O.S.-u i veli da je to jedna od mogućnosti za rješavanje baliranog otpada. Pa ja se onda pitam što smo radili od 2009. godine kada su Grad, Varkom i T7 VIS potpisali ugovore o interventnom zbrinjavanju otpada? MBO je bio izgrađen 2011. godine i bale bi odavno nestale da nije bilo progona koji je okončan pravomoćnom oslobađajućom presudom. Sada kupujemo MBO u kojem smo odavno mogli riješiti problem bala, najkasnije do 2013. godine. Odnosno, već 9 godina ih tamo ne bi bilo i imali bismo 36 milijuna kuna od države za sufinanciranje sanacije deponije u Brezju. Danas pak, tamo imamo bale i MBO u kojem svoj otpad zbrinjava i jedan Zagreb. Danas imamo dva važeća ugovora za isti posao, a nemamo 36 milijuna kuna državnog novca i vlast koja sada ide u pregovore oko kupnje MBO-a – rekao je Čehok dodavši da je Grad Varaždin izgubio 10 godina upravo zahvaljujući Nevenu Bosilju.

Pritom je naglasio da je aktualni gradonačelnik bio jedan od najgorljivijih protivnika izgradnje, a potom i korištenja MBO-a za obradu više od 100.000 tona baliranog miješanog komunalnog otpada.

– Naš klub nema ništa protiv da se razmatra ta  mogućnost, ali moramo vidjeti koja je cijena, tko će kupiti MBO, hoće li se i kako dobiti državni novac, kada će se to riješiti i što će biti s dva važeća ugovora. O tome na sjednici nismo čuli ni riječi i nama se na sjednici jedino priznalo da je pismo namjere poslano. To ne čudi jer je glavna Bosiljeva savjetnica bila najbliža Bandićeva suradnica za gospodarenje otpadom. A kako se to u Zagrebu radilo, govori podatak da odvajaju jedva 16 % otpada. Dakle, po tome je Zagreb najgori uz Split, a gospođa danas savjetuje varaždinskog gradonačelnika kako se to treba raditi. Nema nam druge nego zatražiti sve dokumente na uvid i inicirati raspravu o toj problematici u Gradskom vijeću … – rekao je Čehok o tom najvažnijem ekološkom i političkom pitanju u Gradu Varaždinu.

Spomenimo i to da ovaj gradski vijećnik još nije dobio odgovor na postavljeno pitanje zašto Varaždinci plaćaju nezakonitu naknadu od 200 kuna umjesto 80 kn po toni za zbrinjavanje MKO.

– Ja stalno naglašavam da se u Gradu ne radi ništa, jer iako to vrijeme dozvoljava na terenu nema uređenja igrališta, novih drvoreda, apsolutno ničega. To je posljedica upravljanja pri kojem se podcjenjuje Gradsko vijeće u kojem se ne smije raspravljati ni o HNK, jer se navodno time ruši dignitet te ustanove – zaključio je Ivan Čehok.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje