Povežite se s nama

Život i društvo

„Djevojčica suncokret“ Mirna iz Varaždina ruši sve granice, ali uskoro će se s obitelji morati iseliti, a nemaju kamo!

Objavljeno:

- dana

Mirna Roginek desetogodišnja je odlična učenica 3. b razreda IV. osnovne škole Varaždin. Voli učiti, plivati, plesati, družiti se i igrati… zapravo, voli sve što vole djeca njezine dobi, ali ona uz sebe ima jednoga životnog suputnika – zahtjevnog prijatelja pod omraženim imenom Downov sindrom.

S tim prijateljem pred malenu su djevojčicu od rođenja postavljene neke granice koje Mirna, zajedno sa svojom samohranom majkom, sestrama i zaraznim osmijehom na licu, neumorno ruši.

Prelaženje granica

Jedan od izazova bio je upis u osnovnu školu. Mirnina majka pohvalila je učiteljicu, koja se s Downovim sindromom susrela tek kad je upoznala djevojčicu.

– Kada smo došli u prvi razred, rekla mi je da ne zna ništa o Downu. Ja sam rekla da ni ja prije nisam znala i da još uvijek ne znam gotovo ništa o Downovom sindromu u školi te da ćemo skupa učiti: ja učiteljicu, ona mene… Mirna nas. Uspjeli smo se snaći, zapravo, ona je srušila sve granice koje sam bila postavila. S druge strane, učiteljica je jako dobra i puno se trudi – rekla je majka te dodala da Mirna radi po prilagođenom programu uz pomoć svoje asistentice.

Objasnila je da postoje lakši i teži periodi, da puno treba raditi i gotovo uvijek biti uz nju, pa i onda kada, primjerice, piše zadaću. Sve predmete prati s drugom djecom, jedino joj matematika ide teže, pa tu malo zaostaje. No, sve drugo uz jako puno volje obradi jednako kao i svi.

Svojom nevjerojatno pozitivnom energijom, vedrinom, druželjubivošću i voljom za učenjem Mirna širi radost i brzo osvoji svačije srce

Otvorena sredina

– Dobro je to što smo naletjele na otvorenu sredinu. Djeca su je prihvatila, roditelji su je prihvatili, zovu je na rođendane… Asistentica joj pomaže maksimalno. Dobro je da je s vršnjacima jer je to za nju stimulirajuća sredina. Onda se trudi još više, hoće raditi kao i oni. Svi govorimo: „Idemo do petog razreda, pa ćemo vidjeti kako bude dalje“, ali ja se potajno nadam da ćemo ići do osmog razreda, pa ćemo onda vidjeti kako dalje – ispričala je majka.

Djevojčica je od ranog jutra vrlo aktivna, naučila se rolati, želi naučiti voziti bicikl, voli čitati, a plivanje joj odlično ide, pa će uskoro krenuti i na natjecanja. Kažu da kada vježbaju neke riječi, ponovi ih 10, 15 ili 20 puta. Ako i ne ide, ne odustaje dok ih ne izgovori, i onda nastupa velika sreća koja im daje snage da i dalje budu uporni.

Mirna je „djevojčica suncokret“ koja svojom nevjerojatno pozitivnom energijom, vedrinom, druželjubivošću i voljom za učenjem širi radost i brzo osvoji svačije srce. U vrtić je krenula s tri i pol godine, kada su se doselile u Varaždin, i to u tada novootvoreni vrtić na drugom kraju grada od njihova mjesta prebivanja jer su ostali vrtići bili popunjeni. Tamo je svakog dana istim putom išla s mamom pješice.

– Išle smo uvijek po istoj ruti i nije bilo čovjeka po putu koji je nije znao. Ako nas nekoliko dana nije bilo, onda su pitali za nju – rekla je.

„Ona je moja učiteljica. Promijenila mi je pogled na život i naučila me voljeti i poštovati sebe.“ Mirnina majka

Već dugo Sunce sja, ali…

Mirna je treće dijete. Njezina sestra, koja sada ima 16 godina, imala je problema sa srcem te je s pet mjeseci imala tešku operaciju. Za Mirnu majka nije znala da ima Downov sindrom dok se nije rodila i to je, naravno, bilo potresno i teško prihvatljivo saznanje zbog kojeg mjesecima nije spavala. U svemu im je od velike pomoći bila treća, odnosno najstarija kći, koja sada živi s mužem i ima malo dijete.

– Često, kada me pitaju, kažem: „Tada mi se nadvio crni oblak nad glavom, a onda ga je Mirna samo rastjerala“. I nema ga, već dugo Sunce sja – rekla je majka i dodala da su Mirninog suputnika Downa prihvatili kao prijatelja koji ih u životu uči novim stvarima.

– Ona je moja mala učiteljica. Promijenila mi je život 100 posto, promijenila mi je pogled na svijet. Stvari koje su me nekad živcirale i brinule sada gledam drugačije. Ona me naučila voljeti i poštovati sebe. Taj naš prijatelj Down i mi idemo dalje – zaključila je.

Neizvjesna sudbina

Ipak, uza sve prelaženje granica, ova je obitelj naišla na jednu prepreku na koju djevojčica i njezina majka ne mogu dovoljno utjecati, a to je neizvjesno stambeno pitanje. Naime, obitelj živi u podstanarstvu, a stanodavac im je svojom susretljivošću omogućio da ondje prebivaju po prihvatljivoj cijeni najma. Nedavno ih je snašla vrlo nezahvalna situacija – uskoro se moraju iseliti zbog njegovih obiteljskih razloga. Mirnina majka sa svojim primanjima financijski ne može podnijeti iznajmljivanje drugog stana, stoga je bila primorana predati zahtjev za gradski stan u kojem bi živjela s Mirnom i još jednom maloljetnom kćeri. Uz sva objašnjenja i višestruke pokušaje, nikako ne može doći na red za gradski stan.

Preostaje se nadati da će netko iz Gradskih stanova pročitati ovaj tekst, upoznati Mirnu, pa njoj i obitelji omogućiti ono što svatko zaslužuje – sretno djetinjstvo i siguran dom.

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje