Povežite se s nama

Život i društvo

„Djevojčica suncokret“ Mirna iz Varaždina ruši sve granice, ali uskoro će se s obitelji morati iseliti, a nemaju kamo!

Objavljeno:

- dana

Mirna Roginek desetogodišnja je odlična učenica 3. b razreda IV. osnovne škole Varaždin. Voli učiti, plivati, plesati, družiti se i igrati… zapravo, voli sve što vole djeca njezine dobi, ali ona uz sebe ima jednoga životnog suputnika – zahtjevnog prijatelja pod omraženim imenom Downov sindrom.

S tim prijateljem pred malenu su djevojčicu od rođenja postavljene neke granice koje Mirna, zajedno sa svojom samohranom majkom, sestrama i zaraznim osmijehom na licu, neumorno ruši.

Prelaženje granica

Jedan od izazova bio je upis u osnovnu školu. Mirnina majka pohvalila je učiteljicu, koja se s Downovim sindromom susrela tek kad je upoznala djevojčicu.

– Kada smo došli u prvi razred, rekla mi je da ne zna ništa o Downu. Ja sam rekla da ni ja prije nisam znala i da još uvijek ne znam gotovo ništa o Downovom sindromu u školi te da ćemo skupa učiti: ja učiteljicu, ona mene… Mirna nas. Uspjeli smo se snaći, zapravo, ona je srušila sve granice koje sam bila postavila. S druge strane, učiteljica je jako dobra i puno se trudi – rekla je majka te dodala da Mirna radi po prilagođenom programu uz pomoć svoje asistentice.

Objasnila je da postoje lakši i teži periodi, da puno treba raditi i gotovo uvijek biti uz nju, pa i onda kada, primjerice, piše zadaću. Sve predmete prati s drugom djecom, jedino joj matematika ide teže, pa tu malo zaostaje. No, sve drugo uz jako puno volje obradi jednako kao i svi.

Svojom nevjerojatno pozitivnom energijom, vedrinom, druželjubivošću i voljom za učenjem Mirna širi radost i brzo osvoji svačije srce

Otvorena sredina

– Dobro je to što smo naletjele na otvorenu sredinu. Djeca su je prihvatila, roditelji su je prihvatili, zovu je na rođendane… Asistentica joj pomaže maksimalno. Dobro je da je s vršnjacima jer je to za nju stimulirajuća sredina. Onda se trudi još više, hoće raditi kao i oni. Svi govorimo: „Idemo do petog razreda, pa ćemo vidjeti kako bude dalje“, ali ja se potajno nadam da ćemo ići do osmog razreda, pa ćemo onda vidjeti kako dalje – ispričala je majka.

Djevojčica je od ranog jutra vrlo aktivna, naučila se rolati, želi naučiti voziti bicikl, voli čitati, a plivanje joj odlično ide, pa će uskoro krenuti i na natjecanja. Kažu da kada vježbaju neke riječi, ponovi ih 10, 15 ili 20 puta. Ako i ne ide, ne odustaje dok ih ne izgovori, i onda nastupa velika sreća koja im daje snage da i dalje budu uporni.

Mirna je „djevojčica suncokret“ koja svojom nevjerojatno pozitivnom energijom, vedrinom, druželjubivošću i voljom za učenjem širi radost i brzo osvoji svačije srce. U vrtić je krenula s tri i pol godine, kada su se doselile u Varaždin, i to u tada novootvoreni vrtić na drugom kraju grada od njihova mjesta prebivanja jer su ostali vrtići bili popunjeni. Tamo je svakog dana istim putom išla s mamom pješice.

– Išle smo uvijek po istoj ruti i nije bilo čovjeka po putu koji je nije znao. Ako nas nekoliko dana nije bilo, onda su pitali za nju – rekla je.

„Ona je moja učiteljica. Promijenila mi je pogled na život i naučila me voljeti i poštovati sebe.“ Mirnina majka

Već dugo Sunce sja, ali…

Mirna je treće dijete. Njezina sestra, koja sada ima 16 godina, imala je problema sa srcem te je s pet mjeseci imala tešku operaciju. Za Mirnu majka nije znala da ima Downov sindrom dok se nije rodila i to je, naravno, bilo potresno i teško prihvatljivo saznanje zbog kojeg mjesecima nije spavala. U svemu im je od velike pomoći bila treća, odnosno najstarija kći, koja sada živi s mužem i ima malo dijete.

– Često, kada me pitaju, kažem: „Tada mi se nadvio crni oblak nad glavom, a onda ga je Mirna samo rastjerala“. I nema ga, već dugo Sunce sja – rekla je majka i dodala da su Mirninog suputnika Downa prihvatili kao prijatelja koji ih u životu uči novim stvarima.

– Ona je moja mala učiteljica. Promijenila mi je život 100 posto, promijenila mi je pogled na svijet. Stvari koje su me nekad živcirale i brinule sada gledam drugačije. Ona me naučila voljeti i poštovati sebe. Taj naš prijatelj Down i mi idemo dalje – zaključila je.

Neizvjesna sudbina

Ipak, uza sve prelaženje granica, ova je obitelj naišla na jednu prepreku na koju djevojčica i njezina majka ne mogu dovoljno utjecati, a to je neizvjesno stambeno pitanje. Naime, obitelj živi u podstanarstvu, a stanodavac im je svojom susretljivošću omogućio da ondje prebivaju po prihvatljivoj cijeni najma. Nedavno ih je snašla vrlo nezahvalna situacija – uskoro se moraju iseliti zbog njegovih obiteljskih razloga. Mirnina majka sa svojim primanjima financijski ne može podnijeti iznajmljivanje drugog stana, stoga je bila primorana predati zahtjev za gradski stan u kojem bi živjela s Mirnom i još jednom maloljetnom kćeri. Uz sva objašnjenja i višestruke pokušaje, nikako ne može doći na red za gradski stan.

Preostaje se nadati da će netko iz Gradskih stanova pročitati ovaj tekst, upoznati Mirnu, pa njoj i obitelji omogućiti ono što svatko zaslužuje – sretno djetinjstvo i siguran dom.

Život i društvo

Rekonstrukcija Basaričekove ulice u Majerju odvija se prema planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je ljeto i sezona godišnjih odmora, u Ulici Đure Basaričeka u Majerju naveliko se radi. U tijeku su radovi na rekonstrukciji te ulice koji su započeli prije mjesec dana, a prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, bude li ih vrijeme poslužilo sve će biti gotovo za dva mjeseca.

– Radi se o zahvatu duljine 369 metara gdje ćemo postojeću cestu koja je bila širine četiri metra proširiti na 5,5 metara, napraviti rubnjak s desne strane od metar i pol širine i, naravno, riješiti oborinska odvodnja. To je samo nastavak projekta kojeg smo dovršili, a riječ je o rekonstrukciji Radničke ulice koja se spaja u obliku slova “U” upravo u Majerju, a kod koje smo također proširili cestu na 5,5 metara uz rubnjak s desne strane te smo riješili oborinsku odvodnju – rekao je načelnik Posavec koji je danas obišao radove u Basaričekovoj ulici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 162.462,21 eura koje izvodi tvrtka Gradax iz Međimurja.

– Općina Petrijanec prijavila je projekt “Rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije u Ulici Đure Basaričeka” na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te su joj odobrena sredstva od 30.000 EURa. Cilj projekta je podizanje razine komunalnog standarda stanovnika, podizanje razine sigurnosti u prometu svih sudionika na području općine, ali i obnova i rekonstrukcija ceste u modernu, sigurnu i funkcionalnu prometnicu – rekao je načelnik Općine Petrijanec i dodao kako je većina ulica na području te općine rekonstruirana kroz projekt aglomeracije.

– U naseljima Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski obnovili smo sve ceste, bilo da se radilo o županijskim ili nerazvrstanim cestama. No to nije kraj radovima. U fazi projektiranja je Ulica Ivana Gorana Kovačića i Sportska ulica u Petrijancu, a započet ćemo i s projektiranjem Ulice Ante Starčevića i Dravske ulice, također u Petrijancu. Važno je napomenuti da smo za sve te ulice prvo trebali riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili građevinsku dozvolu, a to smo uspjeli riješiti još u vrijeme mog prvog mandata – rekao je načelnik Posavec koji je danas, uz radove u Ulici Đure Basaričeka obišao i druge važne investicije koje su dovršene, odnosno koje se provode u toj općini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nenajavljeni gost danas doslovno uletio u ured župana Stričaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije danas je dobio pomalo neobičnog gosta. Taj je gost doslovno uletio u njegov ured u Županijskoj palači.

Bio je to, kako je Stričak napisao na svom Facebooku, nenajavljeni posjet.

Uz to je objavio i ovu fotografiju:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje