Povežite se s nama

U fokusu

Djevojkama sankcije, a učenicima koji su ih poticali na tuču i snimali?

Objavljeno:

- dana

ZABRINJAVAJUĆE

Varaždinci još uvijek prepričavaju detalje tučnjave 15-godišnjakinja koja se u četvrtak dogodila na Starom gradu. P

rema izvješću PU varaždinske, u tučnjavi su sudjelovale četiri djevojke, koje su se prvo sukobile verbalno, a potom i fizički: naguravanjem, navlačenjem dijelova odjeće i izmjenjivanjem udaraca rukama, nakon čega su napustile mjesto događaja.

(Ne)moguće izbjeći?

Sam događaj, u kojem su sudjelovale učenice prvih razreda Srednje strukovne škole te jedna djevojka iz Strojarske i prometne škole Varaždin, pratilo je i bodrilo 50-ak srednjoškolaca koji su ih snimali i fotografirali mobitelima, pa je tučnjava vrlo brzo objavljena na društvenim mrežama. Je li se sukob mogao spriječiti?

Samoj tučnjavi prethodilo je međusobno vrijeđanje djevojaka na Facebooku. Navodno su se djevojke iz okolice Ivanca trebale sukobiti u četvrtak ujutro. Ta je informacija došla do ravnatelja i pedagoginje Srednje strukovne škole, koji su cijelo jutro razgovarali s djevojkama i pokušavali ih odgovoriti od nasilnog rješavanja nesuglasica. O tome su obavijestili i policiju, koja je, neslužbeno smo doznali, obilazila Stari grad. Međutim, pratili su ih učenici. Čim je policija otišla, skupili su se i počeo je – najavljeni fizički obračun!

 

Imate li problema, možete se obratiti i nama, poručuju iz Vijeća učenika 

Ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Košćak potvrdio nam je da su cijeli četvrtak prijepodne u školi razgovarali s učenicama. – S djevojkama sam razgovarao i ja, i razrednice, i pedagoginja, te smo obavijestili policiju. Djevojke su čak i roditeljima obećale da nikakve tučnjave neće biti, a nakon nastave razrednice su ih otpratile iz školske zgrade. Još tad su govorile da idu na autobus i ravno kući. No, skrenule su na Stari grad i potukle se – ispričao je ravnatelj Košćak razočaran što se na kraju dogodilo ono što su u školi cijelo vrijeme pokušavali izbjeći i riješiti mirnim putem.

– Smeta me što je nakon sukoba naša škola prozvana da je zakazala. U školi i inače provodimo niz akcija protiv nasilja, a ovog puta učinili smo sve što je bilo u našoj moći. No, tučnjava se dogodila izvan prostora škola, a mi ne možemo pratiti učenike po gradu i kontrolirati što rade – ogorčen je Košćak. Najavljuje da će, nakon sjednica Nastavničkoga i Razrednog vijeća, biti odlučeno koje će sankcije poduzeti protiv učenica, a nije isključeno ni izricanje mjere opomene pred isključenje.

Obilježiti zauvijek

Ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar kaže da su u toj školi dan poslije utvrdili da je u tučnjavi sudjelovala jedna učenica iz njihove škole te da su u petak još utvrđivali sve činjenice.

– Sigurno je da ćemo pojačati rad na prevenciji nasilnog ponašanja, ali i snimanja te objava snimki takvog ponašanja. Jer, prema Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera iz 2015., teškim neprihvatljivim ponašanjem smatra se i skandiranje prije ili tijekom nasilnog ponašanja te snimanje takvih događaja. Osobito teškim neprihvatljivim ponašanjem smatra se objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem. Za teško neprihvatljivo ponašanje učeniku srednje škole izriče se pedagoška mjera opomene pred isključenje, a za osobito teško mjera isključenja iz škole – rekao je Žunar, kojem je žao što su mediji objavili snimke učenica u sukobu, jer one su, ističe, još uvijek djeca i to će ih obilježiti za cijeli život.

Posebno ističe da odgovornost nije samo na njima, već na svim učenicima koji su sam događaj promatrali, odobravali, snimali kao atrakciju, a neki od njih su ih i poticali.
– To, nažalost, ukazuje na probleme s kojima se sama škola ne može nositi – zaključio je ravnatelj.

Drugi učenici su ih poticali da nastave s nasiljem, to nas žalosti 

– Fizičko nasilje nikada ne može biti rješenje za probleme koje tište učenike, no žalosti nas i činjenica da su učenici umjesto prekida incidenta poticali djevojke na nastavak nasilja – navodi se u priopćenju Vijeća učenika Varaždinske županije koje potpisuje njegov predsjednik Lovro Lukavečki.
Ističe da se učenici ne mogu potpuno sami suprotstaviti nasilju.

– Na odraslima, roditeljima, nastavnicima i stručnjacima je da postanu svjesni ovog ozbiljnog problema i ne dopuste da se nasilje tolerira nereagiranjem ostalih članova društva. Nadamo se da će same djevojke, ali i svi ostali učenici nakon ovog incidenta shvatiti kako šaka nije rješenje za rješavanje problema. Pozivamo sve učenike koji imaju probleme da se obrate ljudima u institucijama, a mi kao Vijeće učenika uvijek smo im na raspolaganju – navodi se u priopćenju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje