Povežite se s nama

Međimurje

dm donirao 21.204 konzervi hrane za napuštene pse u Skloništu u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

dm je predao donaciju od 21.204 konzervi hrane najvećem hrvatskom skloništu za napuštene životinje „Prijatelji“ iz Čakovca.

Donacija je ostvarena uz pomoć dm-ovih pratitelja na Facebooku koji su se 4. listopada, na Svjetski dan zaštite životinja, pridružili dm-ovoj digitalnoj kampanji te u komentarima podijelili fotografije svojih kućnih ljubimaca, a dm je za svaku podijeljenu fotografiju odlučio donirati po jednu konzervu hrane svoje robne marke Dein Bestes za napuštene pse u Skloništu u Čakovcu.

– dm već tradicionalno tijekom listopada, mjeseca u kojem se obilježava Svjetski dan zaštite životinja, podsjeća građane na važnost brige o životinjama i omogućuje im da sudjeluju u projektima koji su usmjereni na pomoć napuštenim životinjama. Raduje nas što je velik broj naših pratitelja na Facebooku prepoznao našu inicijativu i pridružio nam se u prikupljanju donacije kojom napuštenim krznenim prijateljima boravak u Skloništu u Čakovcu želimo učiniti lakšim i ugodnijim – istaknuo je Ivan Horvat, menadžer Marketinga i PR-a u dm-u.

Sklonište za napuštene životinje „Prijatelji“, kojim upravlja ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, trenutno brine o 560 napuštenih pasa, a svaki im je mjesec potrebno oko pet tona hrane. O zbrinutim psima, koji su uglavnom smješteni u dvorištima s kućicama, a među njima ima velikih i malih, odraslih i štenaca, ali i starijih koji teže pronalaze novi dom, brine 11 djelatnika te tridesetak volontera.

– Uime naših krznenih prijatelja, djelatnika i volontera koji brinu o njima, od srca zahvaljujemo dm-u i svim građanima koji su se pridružili ovoj donaciji. Ponosni smo što velik broj naših sugrađana pokazuje senzibilitet prema problemu napuštenih životinja diljem Hrvatske, što nas potiče da i nadalje ustrajemo u svojim projektima edukacije, osobito mlađih naraštaja, o tome koliko je odgovorno ponašanje vlasnika kućnih ljubimaca važno i za ljubimce, ali i za cijelu zajednicu – istaknula je Aleksandra Hampamer, voditeljica čakovečkog skloništa.

Donacija dm-a, uz pomoć pratitelja na Facebooku, dio je dm-ove višegodišnje kampanje „Kad se naše šape slože“ kojom dm želi podsjetiti na važnost koju životinje imaju u našem svakodnevnom životu. U sklopu kampanje, dm je podržao izradu 15.000 edukativnih slikovnica „Dijete i pas“ koje će udruge diljem Hrvatske koristiti za edukaciju mališana kako bi doprinijele smanjenju broja napuštenih životinja. Naime, prema podacima Mreže za zaštitu životinja, samo skloništa za napuštene životinje u Zadru, Virovitici, Rijeci, Dubrovniku, Čakovcu i Zagrebu godišnje udome više od 2.500 pasa.

Kultura

Dvije obljetnice glavne teme novog broja “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske od 1991. godine bez prekida izdaje publikaciju “Hrvatski kajkavski kolendar”.

Radi se o godišnjaku u kojem o lokalnim i kajkavskim temama pišu (najviše) autori i autorice uglavnom s područja sjeverozapadne Hrvatske. Na više od 400 stranica u izrazito pristupačnom “Kolendaru” obrađuju se različite teme.

Izdanje je nedavno predstavljeno u prostorijama Matice u Čakovcu, a slavi svoju 30. obljetnicu.

– S ponosom možemo reći da predstavljamo jednu od važnijih tiskovina u Hrvatskoj, koja se prodaje u čak 2000 primjeraka. Osim 30. obljetnice godišnjaka, jedna od dviju glavnih tema broja je i 30. godišnjica oslobođenja Međimurja – naglasio je predsjednik Ogranka, prof. Ivan Pranjić, jedan od članova uredništva. Dodao je da je “Hrvatski kajkavski kolendar” izdanje koje se može naći u skoro svakome kućanstvu na području Međimurja, dok istodobno okuplja neke od najistaknutijih povjesničara, književnika, filozofa, akademika i stručnjaka u svim sferama života.

Jezična baština

– Ne samo da je “Kolendar” jako popularan u kajkavskim krajevima, osobito Međimurju, nego i širom Hrvatske, pa čak i u inozemstvu! Ljudi nas znaju pitati i za starije brojeve kako bi upotpunili kolekcije – postali su dijelom kajkavske tradicije. Izdanje smo raspodijelili u 14 poglavlja, a teme se protežu od onih iz područja kulture, umjetnosti, gospodarstva, prirodoslovlja, književnosti, povijesti, etnologije do beletrističkih radova na kajkavskom jeziku i na standardu – u razgovoru za Regionalni tjednik razjasnila je urednica i lektorica “Kolendara” Anita Novak, ujedno tajnica čakovečkog Ogranka Matice.

Na kraju godišnjaka, dodaje Anita, objavljen je blok s radovima učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, koji su objavljeni zato što su na Matičinu natječaju za Nagradu “Zvonimir Bartolić” osvojili nagrade ili pohvale.

– Posebno zadovoljstvo članovima i članicama uređivačkog odbora i Ogranka izaziva činjenica da se u “Kolendaru” objavljuju i radovi naših najmlađih, osobito stoga što su na kajkavskom u vrijeme kad strane riječi sve više prodiru u naš jezik. Svake godine krajem studenoga tijekom 30 godina “Kolendar” se tiska i održava se promocija. Obično se okupe svi suradnici pa se druže uz kulturno-umjetnički program u božićnom ozračju, no to sada nije bilo moguće organizirati zbog epidemiološke situacije.

O 30. obljetnici pisao je Tomo Blažeka, također tajnik Ogranka, dugogodišnji pomoćnik urednika/urednice, koji je na predstavljanju godišnjaka izrazio zadovoljstvo što mnoge obitelji na sjeveru prate izdavanje svakoga novog broja te ih čuvaju u obiteljskim knjižnicama. Na naslovnici za 2022. godinu nalazi se fotografija spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Čakovcu, dok su na zadnjoj stranici naslovnice svih dosad izdanih brojeva. Tako smo lijepo ilustrirali i dvije glavne teme ovoga broja – kaže urednica.

Originalne teme

Predstavljanju novog izdanja u petak, 26. studenoga, prisustvovala je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Čakovečki Ogranak Matice hrvatske najprepoznatljiviji je upravo po ovoj publikaciji i svake nas godine ugodno iznenadi temama koje “Kolendar” obrađuje, kao i kvalitetom tekstova. Čestitam urednici, uređivačkom odboru i Ogranku na novom izdanju “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”; uvjerena sam da ćemo dogodine ponovno promociju izdanja obavljati svečano u većem prostoru, kakav ovom izdavačkom pothvatu i dolikuje – poručila je tom prigodom Cividini.

Više od stotinu tekstova ove godine dostavila su čak 94 autora, a svoj primjerak “Hrvatskoga kajkavskog kolendara” možete naručiti i dobiti poštom ili osobno preuzeti u prostorima čakovečkog Ogranka Matice hrvatske u Parku Rudolfa Kropeka na broju 2.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Nedelišće i policija zajednički će razvijati sportsko-rekreacijske sadržaje za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Regionalni klub IPA Međimurje – Čakovec i Općina Nedelišće sklopili su sporazum o suradnji koji ima za cilj razvijanje sportsko-rekreacijskih sadržaja prvenstveno za djecu i mlade na prostoru Općine Nedelišće. Sporazum su potpisali predsjednik Regionalnog kluba IPA Međimurje – Čakovec Darko Dragičević i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Regionalni klub IPA Međimurje – Čakovec je član IPA-e, Međunarodne policijske udruge,  nepolitičke strukovne organizacije policajaca, osnovane s ciljem da se javnim djelovanjem pozitivno utječe na odnose između građana i policajaca i širi prijateljstvo među policajcima u svijetu. IPA Regionalni klub Međimurje – Čakovec najstariji je taka klub u Hrvatskoj koji je postavio temelje stvaranju nacionalnog udruženja i ostalih lokalnih klubova. Međimurska Udruga broji 310 članova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje