Povežite se s nama

Život i društvo

Dnevni boravak za pse u centru grada

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu otvoren najveći park za pse u Hrvatskoj

U Varaždinu, je prošloga tjedna otvoren najveći park za pse u Hrvatskoj. Park je sagrađen na 2400 kvadrata, preko puta varaždinskog groblja – u ulici Ratimira Hercega na javnoj, ograđenoj zelenoj površini.

Park je podijeljen  na dva dijela – za velike i male pse. U svakom se od njih prema riječima direktora “Parkova” Marina Bašića, nalazi šest vrsta sprava za trening – za uvježbavanje, preskakanje, pretrčavanje preko mosta ili grede te za provlaćenje kroz “tunel” od guma ili viseći kolut.

O parku se na inicijativu građana i Kinološkog društva, počelo razgovarati još 2014. godine, da bi se lani u listopadu krenulo s realizacijom. Izgrađen je prema idejnom rješenju gradske tvrtke “Parkovi, podijeljen je na dva dijela – za velike i male pse. U svakome od njih, prema riječima direktora “Parkova” Marina Bašića, nalazi šest vrsta sprava za trening – za uvježbavanje, preskakanje, pretrčavanje preko mosta ili grede te za provlaćenje kroz “tunel” od guma ili viseći kolut. Jedino planirano, a još nedovršeno su dva stupa javne rasvjete – s obzirom da će park biti otvoren do 22.30 sati, a obećana je i voda kako bi se, rekao je gradonačelnik Goran Habuš na otvorenju parka,”peseki mogli osvježiti nakon istrčavanja i treniranja”.

– Nadamo se da će naši sugrađani koristiti sve blagodati ovog parka. Imati kućnog ljubimca je odgovornost i zaista molim da se svi pridržavaju pravila. Apeliram da do dolaska ovdje pse vode na uzici, one opasnije s brnjicom, koju u parku, naravno, mogu skinuti. Ukoliko je pas agresivan ili napravi neku štetu, moraju biti svjesni da je odgovornost njihova, rekao je gradonačelnik.

Apel korisnicima

Sve je koštalo oko 140 tisuća kuna plus PDV

Govoreći o vrijednosti investicije, Goran Habuš je rekao kako je sve koštalo oko 140 tisuća kuna plus PDV. – Iako je prema prvim projektima planirano 200 tisuća kuna. Evo i na ovom projektu smo uspjeli nešto novčeka ušparati pa ćemo kroz jedan od rebalansa proračuna napraviti još neki vrijedan projekt, zaključio je Habuš.
Za vlasnike pasa u parku se nalazi osam klupa, koševi za komunalni otpad te koševi za pseći izmet s vrećicama za sakupljanje.

Park će održavati “Parkovi”

Vlasnici koji su već prvog dana doveli pse u park redom su iskazali svoje zadovoljstvo što imaju mjesto gdje mogu pustiti pse s uzice bez bojazni od komunalnih redara koji vrlo učestalo počeli pisati opomene, preteće kaznama od 500 kuna

Zadovoljstvo izgradnjom parka izrazio je i Stjepan Lončar, predsjednik 4. Mjesnog odbora te je zahvalio gradonačelniku i svima involviranima na prepoznavanju potreba sugrađana – Silno nam je drago da je park gotov. Još nam jedino preostaje nadati se da će ga vlasnici pasa zaista i koristiti te održavati red na ovom prostoru, istaknuo je.
Na red će u parku paziti tvrtka Parkovi, koja će ga i održavati.

Ukoliko je pas agresivan ili napravi neku štetu, vlasnici moraju biti svjesni da je odgovornost njihova, rekao je gradonačelnik.

Prvi dan

Vlasnici koji su već prvog dana doveli pse u park redom su iskazali svoje zadovoljstvo što imaju mjesto gdje mogu pustiti pse s uzice bez bojazni od komunalnih redara koji vrlo učestalo počeli pisati opomene, preteće kaznama od 500 kuna, ukoliko se vlasnik ogriješio o neko od propisanih pravila. – Teško je nekome tko nema ili uopće ne voli životinje objasniti koliko nam znači da mogu zadovoljiti svoje potrebe, slažu se vlasnici koji se na ovaj način i sami više socijaliziraju. – Penzionerka sam i imam samo ovog psića. Evo, dok se on igra već sam upoznala društvo i “pao” je dogovor za svakodnevne susrete”, veli gospođa Ana.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje