Povežite se s nama

Kultura

Do 20. siječnja u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec natječaj “Tibeti u Međimurju i Podravini”

Objavljeno:

- dana

Povodom prošlomjesečnog otvorenja izložbe “Tibeti u Međimurju i Podravini”, Muzej Međimurja Čakovec poziva sve zainteresirane pojedince, polaznike dječjih vrtića, škola i drugih odgojnoobrazovnih ustanova na suradnju i sudjelovanje u istoimenom likovnom i istraživačkom natječaju.

U natječaju mogu sudjelovati djeca i učenici u dobi od 6 do 18 godina (djeca/učenici s posebnim potrebama mogu sudjelovati bez obzira na dob). Svakako za početak posjetite izložbu u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec radnim danom od 7 do 15 sati i vikendom od 10 do 14 sati.

– Prihvatljiva tehnika likovnog rada za natječaj je kolaž, odnosno kombinacija različitih materijala. Maksimalan 2-D format rada je 70 x 50 centimetara. Što se tiče istraživačkog elementa natječaja, potrebno je istražiti, fotografirati i izraditi prezentaciju u PDF- formatu do 10 megabajta prema određenim uputama.

Naime, prezentacija u PDF-formatu treba imati osam slajdova (1. naslov i tvoji podaci, 2. što je tibet, 3. podrijetlo riječi “tibet”, 4. simbolika tibeta, 5. motivi na tibetima, 6. značenje boja na tibetima, 7. fotografija tibeta (ili izloženog na izložbi ili na Etnografskom odjelu ili privatna arhiva) i 8. umjesto zaključka) – kažu iz Muzeja Međimurja.

Broj radova iz ustanova nije ograničen. Jedan autor može poslati samo jedan rad. Poslani radovi moraju biti u originalu. Za svaki rad obvezno valja ispuniti obrasce koji su dostupni u objavi o natječaju na stranicama Muzeja. Rok za slanje radova je 20. siječnja 2022. godine, a poslati ih je potrebno na adresu s naznakom: Za natječaj “Tibeti u Međimurju i Podravini”, Muzej Međimurja Čakovec, Trg Republike 5, 40.000 Čakovec.

Istraživački radovi u PDF-formatu šalju se na e-adresu: [email protected]. Pristigle će radove pregledati stručno povjerenstvo, a one najbolje očekuju i vrijedne nagrade. Rezultati natječaja bit će objavljeni u veljači 2022. na mrežnim stranicama Muzeja Međimurja.

Kultura

Helena Minić Matanić i Karlo Mrkša primili nagrade za najbolje glumce HNK-a u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u nedjelju, 24. rujna, dodijeljene su nagrade „Tomislav Lipljin“ za najbolju glumicu najboljeg i glumca varaždinskog Kazališta.

Nagradu za najbolja glumačka ostvarenja u sezoni 2022. / 23. obrazložila je intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, a nagrade je uz čestitku uručio gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Najboljom glumicom proglašena je Helena Minić Matanić, a najboljim glumcem Karlo Mrkša.

Autor statue, nagrade za najbolju glumicu i glumca je varaždinski umjetnik Nikola Vudrag, a nagrada nosi naziv glumca, prevoditelja i redatelja Tomislava Lipljina koji je ostavio dubok trag u povijesti varaždinskog kazališta.

Nagrade su uručene uoči koncerta Varaždinskog komornog orkestra.

Nastavite čitati

Kultura

“Mreže“: varaždinski akademski slikar Slaven Macolić izlaže u galeriji HDLU-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Akademski slikar Slaven Macolić predstavlja se varaždinskoj kulturnoj javnosti izložbom “Mreže” koja će biti postavljena za razgled u galeriji HDLU-a (Kula stražarnica).

Svečano otvaranje zakazano je u utorak, 26. rujna, s početkom u 19 sati. Iako se recentni ciklus Slavena Macolića pod nazivom Mreže stilski doima kao potpuna suprotnost njegovom dosadašnjem likovnom stvaralaštvu, kronološka kontekstualizacija upućuje da su, nakon bijelih polu-apstraktnih formi i ciklusa Sve je Pinocchio, šarene, energične i u potpunosti apstraktne slike logičan dio umjetnikovog razvojnog slijeda.

Ovdje je potrebno napomenuti kako su oba spomenuta ciklusa svojevrsna kritika društva, no na drugačiji način. Dok je Pinocchio izduženim nosom upućivao na uvriježeni svijet laži koje nas okružuju, ciklus Mreže produkt je sustavnog proučavanja masovnih medija, društvenih mreža te prirodnih i predmetnih fenomena. Sukladno uočavanju da je svijet povezan na način koji se ne može vizualizirati realnim prikazima, autor dolazi do konstatacije kako u likovnom izražavanju ne treba težiti mimetičkom oponašanju stvarnosti, već je potrebno dematerijalizirati predmetnost.

Iz istaknutog razloga autor sve jače zadire u apstrakciju te kroz varijabilne mrežne oblike prikazuje neuronsku mrežu, odnosno moždane funkcije prilikom pristupanja takozvanom Meta svijetu. U ovom se kontekstu gusti i kaotični prikazi mreža koji slobodno lebde ili izrastaju iz polikromiranog polja mogu tumačiti kao inputi raznih svjetlosnih informacija koje utiču na podsvijest recipijenta. Mapiranjem informacijskog sistema kroz medij uljene slike velikih dimenzija, gdje snažno koloriziranu pozadinu prekrivaju gusti, ali opet krhki slojevi mreža, autor implicira na prostor bez limita.

No, pored istaknutog, u središtu umjetnikova interesa nalaze se i ostali predmeti biljnog ili životinjskog podrijetla sačinjeni od mrežnih struktura. Činjenica da ne možemo uvijek dokučiti prikazuju li motivi mreže neurološke sklopove (možda previše informacija koje opsjedaju mozak), oblike prirode ili mrežne produkte koje je napravio čovjek, doprinosi enigmi Macolićevih slikarskih poruka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje