Povežite se s nama

Kultura

Do 20. siječnja u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec natječaj “Tibeti u Međimurju i Podravini”

Objavljeno:

- dana

Povodom prošlomjesečnog otvorenja izložbe “Tibeti u Međimurju i Podravini”, Muzej Međimurja Čakovec poziva sve zainteresirane pojedince, polaznike dječjih vrtića, škola i drugih odgojnoobrazovnih ustanova na suradnju i sudjelovanje u istoimenom likovnom i istraživačkom natječaju.

U natječaju mogu sudjelovati djeca i učenici u dobi od 6 do 18 godina (djeca/učenici s posebnim potrebama mogu sudjelovati bez obzira na dob). Svakako za početak posjetite izložbu u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec radnim danom od 7 do 15 sati i vikendom od 10 do 14 sati.

– Prihvatljiva tehnika likovnog rada za natječaj je kolaž, odnosno kombinacija različitih materijala. Maksimalan 2-D format rada je 70 x 50 centimetara. Što se tiče istraživačkog elementa natječaja, potrebno je istražiti, fotografirati i izraditi prezentaciju u PDF- formatu do 10 megabajta prema određenim uputama.

Naime, prezentacija u PDF-formatu treba imati osam slajdova (1. naslov i tvoji podaci, 2. što je tibet, 3. podrijetlo riječi “tibet”, 4. simbolika tibeta, 5. motivi na tibetima, 6. značenje boja na tibetima, 7. fotografija tibeta (ili izloženog na izložbi ili na Etnografskom odjelu ili privatna arhiva) i 8. umjesto zaključka) – kažu iz Muzeja Međimurja.

Broj radova iz ustanova nije ograničen. Jedan autor može poslati samo jedan rad. Poslani radovi moraju biti u originalu. Za svaki rad obvezno valja ispuniti obrasce koji su dostupni u objavi o natječaju na stranicama Muzeja. Rok za slanje radova je 20. siječnja 2022. godine, a poslati ih je potrebno na adresu s naznakom: Za natječaj “Tibeti u Međimurju i Podravini”, Muzej Međimurja Čakovec, Trg Republike 5, 40.000 Čakovec.

Istraživački radovi u PDF-formatu šalju se na e-adresu: [email protected] Pristigle će radove pregledati stručno povjerenstvo, a one najbolje očekuju i vrijedne nagrade. Rezultati natječaja bit će objavljeni u veljači 2022. na mrežnim stranicama Muzeja Međimurja.

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje