Povežite se s nama

Novosti

„Do članskih iskaznica i protupravnim radnjama“

Objavljeno:

- dana

Josip Dreven, predsjednik Podružnice HNS Varaždin

Nema govora da bi varaždinski ogranak napustilo stotinjak članova, već je dobar dio pokazanih iskaznica i njihovih preslika plod smišljene prevarantske akcije. Tvrde to u varaždinskom HNS-u gdje naglašavaju da su članske iskaznice, koje su pokazali isključeni članovi HNS-a, prikupljane organizirano i protivno stranačkim ovlastima.

Nema govora da bi varaždinski ogranak napustilo stotinjak članova, već je dobar dio pokazanih iskaznica i njihovih preslika plod smišljene prevarantske akcije. Tvrde to u varaždinskom HNS-u gdje naglašavaju da su članske iskaznice, koje su pokazali isključeni članovi HNS-a, prikupljane organizirano i protivno stranačkim ovlastima.

-Imali smo pojedinačnih dojava od naših članova da neki bivši članovi, odnosno njihovi bliski rođaci, obilaze članstvo kojem su lažno iskazivali da prikupljaju članske iskaznice radi zamjene s novim iskaznicama. Naravno, kako jedan dio članova nije znao o čemu se radi, nasjeo je na ovu protupravnu radnju i dalo iskaznicu radi zamjene s novom. Na njihovu nesreću, u većini slučajeva nisu bili uspješni u ovoj prevarantskoj i protupravnoj radnji, veli Josip Dreven, predsjednik Podružnice HNS Varaždin.

Ova akcija, kako naglašava, pokazatelj je kako su donedavni članovi HNS-a vrlo temeljito pripremali i organizirali nekakav rascjep koji se na njihovu žalost odvija samo u njihovim izjavama.

-I ovim putem ih upozoravamo kako je članska iskaznica dokument osobne prirode, kako je Statutom točno propisano tko smije i na koji način koristiti taj stranački dokument. Svako neovlašteno rukovanje članskim iskaznicama predstavlja teško kršenje Statuta stranke, a ima i elemente kaznenog djela krivotvorenja isprave. Svi koji su to radili moraju biti spremni i snositi odgovornost za svoju protupravnu aktivnost, te bi mogli odgovarati pred državnim tijelima, upozorava Dreven.

Branko Godinić, potpredsjednik Podružnice HNS Varaždin i predsjednik ogranka VI. Mjesnog odbora, naglašava da nema govora o osipanju članstva.

-Naš ogranak je najveći u gradu Varaždinu i ima najviše članova stranke u Podružnici HNS Varaždin. Vjerojatno će netko izaći iz članstva u narednom razdoblju, ali bitno je naglasiti da istovremeno broj članova raste iz mjeseca u mjesec, veli Godinić.

I Dubravko Vrdoljak, predsjednik ogranka II. Mjesnog odbora Podružnice HNS Varaždin tvrdi da nema govora o izlasku članova, tim više što daju punu podršku gradskoj i županijskoj organizaciji stranke.

-Na području ogranka Donji Kućan i Zbelave poznato mi je samo da je u naselju Kućan Marof jedna osoba pokušala unijeti nemir među članstvo, ali o izlasku iz članstva nemam nikakvih informacija. Trenutno se bavimo provođenjem projekata i programa na temelju kojih smo dobili povjerenje građana na izborima za mjesne odbore 2011. godine i na lokalnim izborima 2013, veli Miroslav Špoljarić, predsjednik ogranka Donji Kućan.

Izvor: HNS
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje