Povežite se s nama

Život i društvo

Do kraja godine dovršit će se kanalizacijski sustav u Jalžabetu i pročistač

Objavljeno:

- dana

U Općini Jalžabet u petak su, 17. travnja, uvodnim sastankom predstavnika Općine, izvođača radova i tvrtke Varkom, započeli radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava za preostali dio mjesta Jalžabet te za Imbriovec.

Riječ je o investiciji vrijednoj 3,125 milijuna kuna.

– Riječ je o iznosu gdje Hrvatske vode financiraju 80 % troškova dok je Općina u svom proračunu osigurala preostali dio od 20 %, odnosno 625.000 kuna. U petak je održan sastanak uvođenja izvođača radova u posao. Kada se dovrši spomenuti kanalizacijski sustav oko 1000 mještana dijela Jalžabeta i cijelog Imbriovca moći će se priključiti na sustav – pojasnio je načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić koji je najavio i dovršetak izgradnje pročistača do kraja godine.

– Kada se dovrši spomenuti kanalizacijski sustav priključit će se krajem godine na dovršeni pročistač. Znači do kraja godine planiramo pustiti u rad cijeli kanalizacijski sustav mjesta Jalžabet – završio je Magić.

Na početku radova bili su i saborski zastupnik i predsjednik Općinskog vijeća Jalžabeta Josip Križanić te njegov saborski kolega Anđelko Stričak.

– Ovo je treća faza izgradnje kanalizacije i oborinske odvodnje u mjestu Jalžabet. Time ćemo završiti samo mjesto Jalžabet i Imbriovec. Novakovec, treće mjesto koje je spojeno na pročistač Jalžabet, kandidirat ćemo na fondove. To je tzv. istočni dio općine, dok je zapadni dio većim dijelom gotov. Preostaje dio Jakopovca i Kaštelanca. Ovim tempom bi kroz dvije do tri godine sami završili svoju aglomeraciju odnosno kompletnu kanalizaciju i oborinsku odvodnju u cijeloj općini, za sedam naselja i s dva pročistača – izjavio je Križanić.

Veliku investiciju, ali i činjenicu da ovime mještani općine Jalžabet imaju jednake standarde života kao i građani u većim mjestima, pohvalio je Stričak dodajući da se ovakvim primjerima opravdava postojeći teritorijalni ustroj RH.

– Tko će se bolje brinuti za svoja mjesta nego sama općina i njeno vodstvo. Da Jalžabet nije općina zasigurno ne bi bilo ni postojeće Poduzetničke zone, ovakvih investicija, ali i ulaganja u školstvo i ostale objekte. Na ovaj se način potvrđuje da Općine znaju i mogu, i da zasigurno imaju opravdanost što postoje – zaključio je Stričak.

Život i društvo

FOTO Ivanečki Crveni križ u Sisak uputio donaciju u vrijednosti 117.438 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec nastavlja sa prikupljanjem donacija za potresom pogođena područja pa je tako u suradnji s djelatnicima Mullera Lumini Varaždin i građanima Donje Višnjice i okolice prikupljena donacija prehrambenih i higijenskih potrepština te odjeće u iznosu 117.438,09 kuna.

Djelatnici trgovine  Muller Lumini u Varaždinu zajedno su se organizirali i prikupili su 142 komada higijenskih artikala u vrijednosti 1.427,19 kuna (te nadodali donaciju pravne osobe Muller Lumini Varaždin od 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna).

Građani Donje Višnjice i okolnih mjesta prikupili su 426 kilograma hrane u vrijednosti 9.000 kuna. GDCK Ivanec doniralo je sa svoje rezerve za pripremu i djelovanje u katastrofama 173 novih odjevnih artikala u vrijednosti 1.768,00 kn, 31.000 higijenskih artikala u vrijednosti 50.000 kuna, 2.380 kilograma hrane u vrijednosti 50.000 kuna te 101 pokrivač u vrijednosti 5.050 kuna.

Sve zajedno to čini donaciju 3242 higijenskih artikala u iznosu 51.427,19 kuna, 2806 kilograma hrane u iznosu 59.000 kuna, 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna, 173 odjevnih artikala u iznosu 1768,00 kuna te 101 pokrivač u iznosu 5.050 kuna. Donacija je predana u Centralno skladište u Sisku, a za prijevoz donacije zaslužan je DVD Maruševec.

– Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u prikupljanju donacija, a posebice Muller-u Lumini, građanima Donje Višnjice i DVD Maruševec. Ponosni smo na zajedništvo i solidarnost kojima imamo priliku svjedočiti svaki dan. Zajedno smo učinili veliku stvar i naše donacije će pomoći onima kojima je trenutno to zaista najpotrebnije – ističu iz GDCK-a Ivanec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Terezija Golubić – nesebična humanitarka i “dobra duša” Kotoribe!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec upriličio je prijam za najvolonterku Međimurja u 2020. godini, Kotoripčicu Tereziju Golubić.

Primanje je održano u srijedu, 20. siječnja, u općinskoj vijećnici, a prisustvovali su mu i zamjenik načelnika Roberto Ujlaki, pročelnica Karolina Bajkovec Horvat, župnik Župe Kotoriba vlč. Ivan Kljunić, predsjednica župnoga Caritasa Ana Kalinić te predstavnici medija.

– Drago mi je što su moji sumještani na županijskoj razini priznati što se tiče humanitarnog rada. Naše općinsko Socijalno vijeće usko surađuje s Caritasom i brine za mještane u potrebi. Problem ovih vremena je što ljudi odbijaju pomoć pa svi zajedno moramo biti ustrajni kako bismo im pomogli – rekao je Grgec.

Žitelj(k)e Kotoribe je pohvalio za prikupljanje pomoći za stradale u potresu, ali i socijalnu osjetljivost koju su pokazali uključenjem u humanitarnu akciju za Luciju Fleten iz Cirkovljana, koja je u nesreći izgubila nogu.

Veliko srce

Volonterski doprinos Terezije Golubić prepoznao je župni Caritas koji ju je prijavio na natječaj. Golubić volontira već niz godina, a župljani je ističu kao nesebičnu humanitarku, ženu velikoga srca i “dobru dušu” Kotoribe.

– Od srca zahvaljujem na ovome prijmu, nastojat ću se i dalje angažirati kako bih i druge potaknula na isto! – poručila je međimurska najvolonterka. Županijska nagrada za volontiranje obično se na tradicionalnoj svečanosti uručuje pred Božić. Ove je godine svečanost izostala zbog epidemioloških mjera, no župan Međimurske županije Matija Posavec susreo se s ovogodišnjim dobitnicima priznanja za najvolontere, želeći im tako čestitati na njihovom predanom radu, humanosti i pomoći našim sugrađanima u godini koja je bila itekako izazovna.

Terezija s drugim članicama Caritasa najprije prikuplja robu. Potom sjedaju u kombi te idu od jedne kuće do druge.

– Uvijek je na usluzi kad je čovjeku najteže, kada treba nekome očistiti kuću, donijeti drva, upaliti vatru u peći, otići u ljekarnu i trgovinu… Tako je bilo i cijele ove godine kada su zbog epidemije mnogi morali biti u svojim kućama – kažu iz Caritasa župe Kotoriba.

Najboljoj volonterki Međimurske županije uručena je i prijelazna nagrada „Najveće srce Međimurja“, koju je izradio Srećko Radek.

– Čestitam Tereziji na ovoj nagradi, a svim članovima župnog Caritasa zahvaljujem što svoje slobodno vrijeme nesebično daju za druge. Hvala i predsjednici Ani Kalinić, kao i župniku Ivanu Kljuniću, što toliko dobro vode ovu organizaciju. Naša humana misija se nastavlja. U dogovoru smo da se osnuje Fond za pomoć Kravarskom, gdje je u potresu stradala crkva – istaknuo je Grgec, koji je Tereziji predao buket cvijeća i prigodan poklon.

Nastavite čitati